FOTO VIDEO Cum a început şcoala la primul liceu de nevăzători din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţeanul Login Dedea a fost alături de copiii săi, în prima zi de şcoală la Cluj. Înainte de festivitatea de început de an au băut împreună o ciocolată caldă FOTO: Florina Pop
Bistriţeanul Login Dedea a fost alături de copiii săi, în prima zi de şcoală la Cluj. Înainte de festivitatea de început de an au băut împreună o ciocolată caldă FOTO: Florina Pop

În Cluj, pe Calea Dorobanţilor, la numărul 31, se află prima şcoală de nevăzători din ţară. Aici învaţă peste 200 de copii din toată ţara. Festivitatea de început de an, care a avut loc în sala de sport, a fost una simplă la care au participat doar o parte dintre elevi, mulţii fiind pe drum, părinţi şi profesori.

„Bună ziua! Mă bucur să ne revedem într-un nou an şcolar! Vă urez numai împliniri şi să nu uităm că, mai întâi, suntem oameni şi calitatea umană trebuie să primeze în toate!“, acestea au fost cuvintele cu care directoarea primei şcoli de nevăzători din ţară, Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca, a deschis noul an de învăţământ.

La festivitate au participat puţini din cei aproximativ 200 de elevi care învaţă aici din toată ţara.

Unii dintre ei nu au ajuns din judeţele de baştină.

Încurajări le-a transmis şi directorul adjunct, Silviu Vanda.

Dacă unii părinţi îşi aduc copii de la sute de kilometri distanţă, alţii sunt mai norocoşi pentru că liceul din Cluj e aproape. Login Dedea (60 de ani) din Bistriţa a venit azi, 16 septembrie, să-şi aducă fiul, Adrian, şi fiica, Alexandra, la şcoală. Au ascultat împreună discursurile de început de an după ce au băut o ciocolată caldă pe hol.

„Fetiţa, Alexandra, va intra în clasa a III-a. A făcut două clase la Bistriţa şi nu mai vedea bine la tablă. Moşteneşte de la mama ei o boală care îi afectează vederea. Atunci am luat decizia împreună cu soţia să o aducem la Cluj, unde învaţă şi fratele ei, Adrian, care e în clasa a VI-a“, povesteşte Login Dedea.

Cei doi copii vor sta în internatul liceului. „Aşteptam să înceapă şcoala pentru că facem informatică care îmi place mult“, spune Adrian.

„Se şi înţelege bine cu colegii“, îl completează tatăl.
De Alexandra e mai îngrijorat că e repezită, însă e optimist că fratele ei îi va purta de grijă. Săptămâna viitoare, în weekend, vrea să o aducă şi pe mama lor, care e nevăzătoare, să se asigure că totul este în regulă.

„Casa va fi mai goală fără ei, însă trebuie să meargă la şcoală. E spre binele lor“, adaugă tatăl, care mai are acasă o fiică care nu are probleme de vedere, în clasa a X-a la Liceul cu Program Sportiv din Bistriţa, unde apără poarta echipei de handbal.

Ce nu fac alţi părinţi

Marea problemă a unor părinţi care au copii cu deficienţe de vedere, spune directorul adjunct al liceului, Silviu Vanda, este că nu îi aduc la şcoală. „Unii părinţi sunt asistenţi maternali, au grijă de copii la domiciliu şi preferă să nu îi aducă la şcoală ca să nu piardă alocaţia pe care statul o dă pentru copii cu handicap, care e dublă faţă de alocaţia pentru ceilalţi copii. Nu este bine aceasta. Motivul este sărăcia“, afirmă adjunctul.

La această şcoală se fac şi intervenţii timpurii la copii care au 6 luni până la cei care au 8 ani, acasă, la domiciliul acestora, ca să îi ajute să-şi îmbunătăţească, pe cât se poate deficienţa de vedere. 

Întrebată care ar fi mesajul către cei care au încă idei preconcepute despre copiii cu dizabilităţi, directoarea şcolii a răspuns: „Să îi vadă e suficient! Şi să se comporte cu ei ca şi când nu ar avea un handicap. Şi să nu se teamă de ei. Sunt oameni“.


Cum arată o zi de şcoală

Deşteptarea se dă la 6.30, la 7-7.30 se ia micul dejun, iar de la 8.00 încep orele până la 13.00-14.00. Se învaţă la fel ca în celelalte şcoli.
Programa pentru toate materiile este aceeaşi cu cea a celorlaţi elevi, din învăţământul de masă. Se face Română, Matematică, Biologie, Fizică etc.
După ore, spune adjunctul liceului, se fac activităţi precum Orientare, Mobilitate, Kinetoterapie, Logopedie, dar şi exerciţii de îmbunătăţirea vederii.

Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca împlineşte anul acesta 113 ani de existenţă. Aici învaţă în jur de 200 de elevi din toate judeţele ţării, copii care au deficienţe de vedere. De pe băncile acesteia au absolvit Florin Georgescu, ciclistul nevăzător care a pedalat, pe o bicicletă tandem, până la Londra ca să marcheze începutul Jocurilor Paralimpice, şi Vasile Adamescu, primul demutizat din ţară care a scris o carte.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Turul României cu ochii închişi. Un nevăzător şi un irlandez încearcă să schimbe mentalitatea românilor

FOTO Dărâmă ziduri. Florin Georgescu, biciclistul nevăzător care a pedalat până la Londra, face turul României pentru a "sparge" prejudecăţile oamenilor

FOTO Irlandezul care face festival pe banii lui la Săpânţa

FOTO VIDEO Omul care trăieşte în tăcere şi întuneric

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite