FOTO Cum arată Academia din România care l-a făcut gelos pe marele maestru al celui mai popular stil de arte marţiale din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Şerban (în prim plan cu pataloni albi) este preşedintele Academiei de Arte Marţiale Ming Dao din Cluj. FOTO: Remus Florescu
Mihai Şerban (în prim plan cu pataloni albi) este preşedintele Academiei de Arte Marţiale Ming Dao din Cluj. FOTO: Remus Florescu

„Eu nu am o astfel de sală de antrenament în SUA. Sunt gelos”, a spus marele maestru al celui mai răspândit stil de arte marţiale din lume cu ocazia inaugurării  Academiei „Ming Dao” din Cluj-Napoca. Yang Jun este marele maestru al şcolii Yang de Tai Chi şi unul dintre urmaşii fondatorului acestui stil de arte marţiale.

Yang Jun, marele maestru al celei mai importante şcoli de Tai Chi din lume, a participat, vineri, la inaugurarea Academiei de Arte Marţiale „Ming Dao”, din Cluj-Napoca. Academia, o investiţie privată a clujeanului Mihai Şerban, are ca scop promovarea stilului Yang de Tai Chi Chuan în România. „Felicitări pentru frumoasa Academie. Nici eu nu am o astfel de sală în SUA. Trebuie să vă spun că sunt gelos.

cluj

Tai chi- ul are la bază o artă marţială, dar nu se limitează la a fi o artă marţială. Are o filosofie profundă în spatele acestei practici. Din această filosofie se ajunge la practică. Această prctică se extinde spre cunoaşterea propriei tale vieţi. (...) Acum 200 de ani nu foarte lume ştia Tai Chi în China. Prin intermediul străbunicului meu, oamenii au aflat de existenţa Tai Chi-ului. El a predat această artă ţinută secretă la curtea imperială a Chinei şi de acolo s-a răspândit în toată ţara şi apoi în toată lumea. Azi pot spune că Tai Chi e cea mai populară artă marţială din lume. Oamenii îmi spun că Tai Chi e una din formele de mişcare cele mai populare din lume. Tai chi aduce multe beneficii şi pentru sănătatea oamenilor”,  a susţinut Yang Jun (foto ) dreapta. 

"Prin intermediul străbunicului meu, oamenii au aflat de existenţa Tai Chi-ului. El a predat această artă ţinută secretă la curtea imperială a Chinei şi de acolo s-a răspândit în toată ţara şi apoi în toată lumea".

 Yang Jun, marele maestru al şcolii Yang de Tai Chi 

În formă maximă la 60 de ani

La 60 de ani, Mihai Şerban, doctor în ştiinţe economice, spune că principalul motiv pentru care a investit în superba sală de sport pe două niveluri, care are acoperişul similar cu cel al pagodelor chinezeşti, este pasiunea faţă de această practică. „Am încept de 12 ani să practic tai chi şi am simţit în această perioadă că sănătatea mea s-a îmbunătăţit foarte mult. Consider că am o stare fizică superioară multor oameni mai tineri. În primul rând, m-a atras complexitatea conceptului şi profunzimea filosofiei tai chi”. El îi invită pe toţi practicanţii de arte marţiale la sala deschisă pe strada Regina Maria 7, din carteirul Borhanci. „Practicăm în cadrul clubului tai ci şi bagua, dar îi invităm pe toţi cei ce practică arte marţială şi caută un loc corespunzător pentru a practica să ni se alăture. În acest moment sunt circa 30 de iubitori de tai chi la Cluj”, a mai spus Şerban. 

„Practicăm în cadrul clubului tai ci şi bagua, dar îi invităm pe toţi cei ce practică arte marţială şi caută un loc corespunzător pentru a practica să ni se alăture"

Mihai Şerban, preşedintele Academiei Mind Dao 

„Printre punţinele arte marţiale interne”

„E vorba nu numai despre o artă marţială, ci despre o anumită filosofie de viaţă pe care chinezii au şlefuit-o timp de 5.000 de ani. Pentru mine tai chi este o cale de a mă cunoaşte, de a mă autodescoperi, nu mă duc la google sau la cărţi pentru asta, ci spre sufletul meu. Practicând Tai Chi ajungi să cunoşti ce e în jurul tău, dar ajungi şi să te cunoşti pe tine şi astfel dobândeşti o armonie superioară a vieţii. Pe plan biomecanic tai chi face parte dintre puţinele arte marţ interne, adică mişcarea se produce în interiorul corpului. Ce se exprimă afară e doar o finalitate a mişcării şi a intenţiei tale. Tai chi necesită o coordonare corporală şi o integrare a mişcării şi atitudinii corporale cu intenţia şi cu spiritul tău în aşa fel încât rezultatele se obţinut cu minimul de efort fizic şi efort psihic optim”, a explicat Şerba. Academia dispune de o sală de sport pe două niveluri unde sunt invitaţi toţi iubitorii de arte marţiale. Clubul sportiv Minga Dao (Calea luminoasă) a luat fiinţă în 2006, la iniţiativa Adinei Mihaela Şerban, fiica investitorului, a cărei pasiune a fost practicarea şi primovarea artelor marţiale chineze, dar şi răspândirea spiritualităţii orientale în rândurile românilor. 

Istoricul tai chi-ului

„Exerciţii calistenice şi de respiraţie se pare că existau încă din anii 1100 î.e.n. Istorisiri despre apariţia Tai Chi Chuan-ului au apărut abia mai târziu, când arta era deja larg răspândită. Unele zvonuri spun că ar fi fost creat de Chan Sang-Feng după ce a asistat la lupta dintre un cocor şi un şarpe, înglobând mişcările lor într-un stil de luptă care să combine avantajele ambelor, alte zvonuri spun că el ar fi primit inspiraţia printr-o serie de vise. Alte poveşti plasează originea

cluj

Tai Chi Chuan-ului în perioada dinastiei Tang, când generalul Ming a conceput un stil de lutpă pentru soldaţii imperiali. Timp de secole întregi arta Tai Chi Chuan-ului a fost ţinută secretă şi transmisă din generaţie în generaţie. Progresul iniţiaţilor era lent şi maeştrii cereau plăţi uriaşe sau servicii în schimbul predării acestei puternice arte marţiale. Răsândirea mai largă a survenit odată cu apariţia armelor de foc, odată cu care artele marţiale au început să piardă teren. Armele de foc nu necesită prea multă pregătire şi deţin un avantaj major datorită posibilităţii de a ucide de la distanţă chiar şi în mâinile unui neprofesionist. Viitorul artelor marţiale părea mai puţin fericit, dar o mare schimbare a survenit când acestea s-au reprofilat concentrându-se asupra beneficiilor aduse sănătăţii, echilibrului interior sau disciplinei şi stăpânirii de sine. Practica Tai Chi s-a transmis până în zilele noastre prin trei mari tradiţii: stilul familiei Chen, cu combinaţii de tehnici lente şi explozive; stilul familiei Yang, derivat din stilul Chen în secolul 19, cu un ritm cursiv şi uniform; stilul familiei Wu, derivat din ambele stiluri menţionate, caracterizat prin mişcări subtile ale încheieturilor”, se arată pe Tai Chi şi Chi Kung pe Tao Magic Universal, site deţinut de doi instructori din sistemul Universal Tao. 

Citeşte şi

Arte marţiale în ritm de rock, pe bani europeni

Două filme chinezeşti pe care trebuie să le vedeţi

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite