Expunerea crescută la antibiotice predispune la boala Parkinson. Totul porneşte din intenstin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O expunere mai mare la antibiotice orale frecvent utilizate este legată de un risc crescut de boală Parkinson, potrivit unui studiu publicat recent de cercetătorii finlandezi. Această legătură poate fi explicată prin efectele lor perturbatoare asupra ecosistemului microbian intestinal.

O expunere mare la antibiotice orale frecvent utilizate este legată de un risc crescut de boală Parkinson, potrivit unui studiu publicat recent de cercetători din Spitalul Universitar Helsinki din Finlanda, citat de Science Daily. 

Cea mai puternică asociere s-a găsit la antibioticele cu spectru larg şi la cele care acţionează împotriva bacteriilor anaerobe şi fungilor. Momentul expunerii la antibiotice pare să conteze.

Studiul sugerează că utilizarea excesivă a anumitor antibiotice poate predispune la boala Parkinson cu o întârziere de până la 10 la 15 ani. Această legătură poate fi explicată prin efectele lor perturbatoare asupra ecosistemului microbian intestinal.

„Legătura dintre expunerea la antibiotice şi boala Parkinson este în acord cu studiile conform cărora într-o proporţie semnificativă a pacienţilor, patologia Parkinson poate avea originea în intestin, fiind posibil legată de modificări microbiene, cu ani înainte de apariţia simptomelor tipice ale bolii, cum ar fi rigiditatea muşchilor sau pierderea controlului asupra extremităţilor. Se ştia că compoziţia bacteriană a intestinului la pacienţii Parkinson este anormală, dar cauza era neclară. Rezultatele noastre sugerează că unele antibiotice utilizate frecvent, despre care se ştie că influenţează puternic microbiota intestinală, ar putea fi un factor predispozant ", spune liderul echipei de cercetare, neurologul Filip Scheperjans MD, doctor de la Departamentul de Neurologie al Spitalului Universitar din Helsinki.

Expunerea la antibiotice a cauzat modificări ale microbiomului intestinal

În intestin au fost observate modificări patologice tipice bolii Parkinson cu până la 20 de ani înainte de diagnostic. Constipaţia, sindromul de colon iritabil şi boala inflamatorie a intestinului au fost asociate cu un risc mai mare de a dezvolta boala Parkinson. S-a demonstrat că expunerea la antibiotice a cauzat modificări ale microbiomului intestinal, iar utilizarea acestora este asociată cu un risc crescut de mai multe boli, cum ar fi tulburările psihiatrice şi boala Crohn. Cu toate acestea, aceste boli sau o susceptibilitate crescută la infecţie nu explică relaţia observată acum între antibiotice şi Parkinson.

„Descoperirea ar putea avea, de asemenea, implicaţii pentru practicile de prescriere a antibioticelor în viitor. Pe lângă problema rezistenţei la antibiotice, prescrierea antimicrobiană ar trebui să ţină cont şi de efectele lor de lungă durată asupra microbiomului intestinal şi asupra dezvoltării anumitor boli", spune Scheperjans.

   

Rezultatul studiilor făcute într-o perioadă de 16 ani 

Asocierea posibilă a expunerii la antibiotice cu boala Parkinson a fost investigată într-un studiu de caz care a utilizat date extrase din registrele naţionale. Studiul a comparat expunerea la antibiotice în anii 1998-2014 la 13.976 de pacienţi cu boală Parkinson şi a comparat-o cu 40.697 de persoane neafectate potrivite pentru vârsta, sexul şi locul de reşedinţă.

Expunerea la antibiotice a fost examinată pe parcursul a trei perioade diferite: 1-5, 5-10 şi 10-15 ani înainte de data realizării indexului, pe baza datelor privind achiziţionarea antibioticelor orale. Expunerea a fost clasificată în funcţie de numărul de antibiotice cumpărate. Expunerea a fost, de asemenea, examinată prin clasificarea antibioticelor în funcţie de structura lor chimică, spectrul antimicrobian şi mecanismul de acţiune.

Citeşte şi 

Interviu prof. dr. Dafin Mureşanu, neurolog: „Boala Parkinson poate fi declanşată şi de pesticide“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite