EXCLUSIV: Arhitectul catolic al lui Bartolomeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cunoscut arhitect clujean a proiectat zeci de biserici, mănăstiri şi case parohiale pentru Mitropolia ortodoxă a Clujului. Înalt Prea Sfinţia Sa Bartolomeu a trecut peste faptul că arhitectul este de confesiune catolic şi a lucrat, ani de zile cu acesta.

VEZI AICI IMAGINI DE LA MĂNĂSTIREA FELEACU

A proiectat peste 100 de biserici în toată România, a ctitorit mănăstiri, case parohiale, chilii, troiţe, pietre de mormânt, clopotniţe. Arhitectul Ioan Arboreanu a proiectat la începutul anilor ’90 prima biserică pentru IPS Bartolomeu, pe atunci arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului. „Lucram la Institutul de Proiectări atunci. Şeful meu a venit la mine şi m-a întrebat dacă nu vreau să proiectez eu o biserică, în Feleacu.

Verifica personal proiecteleâ

Înaltpresfinţitului Bartolomeu, care a stat o vreme la Mănăstirea Văratec, i-a plăcut arhitectura moldovenească, aşa că a vrut ca şi în Feleac să aibă aşa ceva“, a povestit arhitectul clujean cum a început colaborarea cu Bartolomeu Anania. Pentru orice biserică ce urma să fie ridicată pe raza eparhiei sale, Înalt Prea Sfinţia Sa Bartolomeu verifica personal proiectele. „Punea un B mare, de la numele său, pe proiectele cărora le dădea undă verde să meargă mai departe, să fie puse în aplicare“, dezvăluie arhitectul modalitatea de lucru a înaltei feţe bisericeşti.

După ce a proiectat zeci de biserici ortodoxe şi case parohiale, la care se adaugă şi două mănăstiri, cea din Floreşti, dar şi Râşca Transilvană, arhitectul Ioan Arboreanu poate spune că a câştigat încrederea IPS Bartolomeu. „Obişnuia să spună că dacă este un proiect semnat de Arboreanu, el nu mai trebuie să-l avizeze. Câteodată îmi ţinea proiectele la el şi câteva zile. Când l-am întrebat pe secretarul lui de ce durează atât de mult, acesta mi-a zis: <<Le admiră>>“, povesteşte arhitectul Arborenu.

A trecut bariera confesională

Ioan Arboreanu s-a născut la Suceava, într-o familie de ortodocşi. S-a căsătorit, însă cu o greco-catolică. Dar, cum înainte de 1989 această confesiune era în afara legii, a făcut ceremonia la Biserica Romano-catolică din Dej. Acum este greco-catolic practicant. Arhitectul Arboreanu, la cei aproape 77 de ani ai săi, cântă în corul catedralei unite Schimbarea la faţă. Însă IPS Bartolomeu nu a ţinut cont niciodată de faptul că arhitectul cu care colabora era de altă confesiune. Mai mult, Bartomoleu l-a decorat, pentru eforturile sale, cu cea mai înaltă distincţie acordată unui laic, „Crucea Transilvană“.

„Obişnuia să glumească Înalt Prea Sfinţia Sa, că bisericile proiectate de mine, un greco-catolic, nu se vor dărâma, pentru că sunt ridicate, efectiv, de un inginer ortodox“, îşi aduce aminte arhitectul despre buna sa colaborare cu cel care până la moartea sa, în 21 ianuarie 2011 a fost mitropolitul ortodox Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite