Evadare în trecut. De Zilele Culturale Maghiare, o stradă din Cluj se transformă într-un sat medieval cu cavaleri, căruţe de epocă şi carusel din lemn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilele Culturale Maghiare le oferă clujenilor şi turiştilor care popoesc în inima Ardealului în acest weekend şansa de a călători în timp printr-un sat medieval. Ideea şi munca le aparţine celor de la Muzeul Emese Park din Ungaria şi Fundaţiei Őskultúra Alapítvány. Evenimentele au loc pe strada Potaissa din Cluj, a cărei denumire istorică este Strada Deţinuţilor.

Călătorie în trecut. Muzeul Emese Park din Ungaria şi Fundaţia Őskultúra Alapítvány au transformat o stradă din Cluj într-un mic sat medieval. Strada Potaissa, al cărei vechi nume era strada Deţinuţilor, se umple de oameni în costume din epoca medievale, într-un decor pe măsură.

Pe parcursul celor trei zile, publicul interesat va avea ocazia să se familiarizeze cu personajele, obiectele şi situaţiile specifice ale lumii medievale. Cavalerii şi soldaţii care apărau fortificaţiile vremii se vor confrunta în arena din faţa tribunei, pentru a afla cine este războinicul mai bun şi cine posedă arme mai performante. Muzicanţii şi menestrelii vor încânta audienţa interpretând acorduri medievale sau de muzică populară, iar membrii mai curajoşi ai publicului vor putea participa la jocuri ale vremii sau îşi vor putea testa aptitudinile achitându-se de diverse sarcini care necesită iscusinţă. Cei prezenţi vor putea exersa tirul cu arcul şi se vor putea familiariza cu deprinderile meşteşugarilor medievali, având chiar şi oportunitatea de a le încerca la standurile meşterilor moderni care vor prezenta secretele breslei de odinioară. Aventurierii se vor putea fotografia în cuşca infamiei sau puşi pe butuci, ori purtând costume medievale”, explică organizatorii Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

Vizită regală

Satul medieval va trăi 3 zile, de azi, 21 august, şi până duminică, 23 august, inclusiv. Pe strada Potaissa veţi putea cum se vieţuia în Evul Mediu, cum arătau căruţele de epocă, corturile construite cu tehnicile meşteşugăreşti ale vremii, cum arăta cuşca infamiei, butucii din lemn, corturile cavalereşti, catapultele şi balistele, scuturile şi alte elemente de decor. Pentru bucuria celor mai mici dintre oaspeţi ai satului a fost creat şi un carusel din lemn prevăzut cu coşuri din nuiele, ca precursoare ale scaunelor moderne.

Pentru o mai mare pată de culoare, organizatorii l-au recreat şi pe regele Ungariei, matia Corvin sub forma unui manechin uriaş care va îmbrăca straie regale de două ori pe zi şi va defila pe muzică. S-a păstrat în istorie că regelui Matia Corvin îi plăcea să se amestece deghizat în mulţime. Va avea şi un alai în tom cu sărbătorea - purtători de torţe, comedianţi pe picioroange, toboşari îmbrăcaţi în port medieval, muzicanţi cu fluiere turceşti (precursorul taragotului) sau cobze.

Programul zilei de vineri, 21 august

15:00   Zilele Clujene ale Şahului „Erkel Ferenc” – Ediţia I. Pluralul regal şi regina şahului – simultan oferit de marea maestră Polgár Judit
Loc: Liceul Unitarian „János Zsigmond”, Sala festivă „Felvinczi György”

17:00   Cluj sau Sfântu Gheorghe? – în competiţie pentru titlul de capitală culturală europeană. Discuţie moderată de Horváth Anna, viceprimar al Clujului.
Organizator: Fundaţia Communitas
Loc: Casa TIFF

17:00 Istoria industriei clujene (partea a VI-a): Amintiri din Tehnofrig. Prezentarea şi proiecţia de film vor fi combinate cu o întâlnire a foştilor angajaţi ai întreprinderii, având motoul: „Vino cu o amintire!”. Cei prezenţi vor putea urmări un film documentar despre întreprindere, datând din anul 1971, în regia lui Fischer István. Amfitrioana evenimentului: Bitay Enikő.
Organizator: Societatea Muzeului Ardelean (EME) – Secţia de Ştiinţe Tehnice, Emisiunea în limba maghiară din Bucureşti a Televiziunii Române şi Universitatea Sapientia
Loc: Universitatea Sapientia – Facultatea de Ştiinţe şi Arte din Cluj-Napoca (Aula din clădirea de pe Calea Turzii)

17:00 Csokonai Vitéz Mihály: Văduva Karnyó şi cei doi zburdalnici. Spectacol oferit de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Regizor: Keresztes Attila. Biletele pot fi procurate online sau de la casieria teatrului.
Loc: Sala mare din Teatrul Maghiar de Stat din Cluj

17:00   Concert pentru copii susţinut de Palya Bea
Organizator: Asociaţia Clujul Comoară 
Loc: Scena de pe strada Mihail Kogălniceanu

18:00   Festivalul teatral ambulant KaravanAct: Ca un ceas nebun (As a Clock with Rage) –spectacol-concert. O producţie a trupei Regula Contra Regulam Teatro din Italia. Regizor: Raùl Iaiza.
Organizator: Asociaţia Teatrală Shoshin
Loc: Casa TIFF

18:00   Degustare de vinuri: Oenologul Maurer Oszkár (regiunea vinicolă Szerémség/Srem – Provincia Autonomă Voivodina, Serbia)
Organizatori: Asociaţia Borvadász Társaság – Cluj şi Asociaţia Clujul Comoară 
Loc: Restaurantul Agape – crama situată în str. Iuliu Maniu nr 6

18:30   Operett Group Projekt – Magia operetei. Acompaniază la pian Kulcsár Szabolcs, dirijor al Operei Maghiare din Cluj şi la vioară Ferenczi Endre, concertmaestru al Operei Maghiare din Cluj. Îşi dau concursul: Balázs Borbála, Hary Judit, Pataki Enikő, Ádám János, Madarász Lóránt, Fülöp Márton
Organizator: Asociaţia Clujul Comoară 
Loc: Scena de pe strada Mihail Kogălniceanu

19:00   Muzică de orgă pentru seri de vară în Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu. Interpretează: Hegyi Gábor la trompetă barocă şi Sárosi Dániel la orgă.
Organizator: Parohia Reformată Cluj-Centru şi Asociaţia Clujul Comoară 
Loc: Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu

19:00  Concert susţinut de formaţia Budapest Klezmer Band
Organizator: Asociaţia Clujul Comoară
Loc: Scena mare din Piaţa Unirii

20:30   Festivalul teatral ambulant KaravanAct: Fragmente dintr-o amintire de demult. O producţie a Asociaţiei Teatrale Shoshin. Regizor: Köllő Csongor. Spectacolul va fi urmat de o întâlnire cu publicul.
Loc: ZUG.zone

21:00   Concert susţinut de Fenyő Miklós
Organizator: Asociaţia Clujul Comoară 
Loc: Scena mare din Piaţa Unirii

22.30   Continental  Music Event (DJ-party): Qiudbop, PalmFood (Live Set – Budapesta), Vulgarn
Loc: fostul Hotel Continental

23:00   Restaurantul Folk-Pub Heltai
Loc: Fundaţia Bibliotecară Heltai Gáspár 

23:00   Petrecere la Cafeneaua Literară Bulgakov. În patru săli – Seară muzicală pe acorduri de chitară oferită de Miklós Gyuri (membru al formaţiei Knock Out) şi invitaţii săi, DJ Hunay (muzică de club şi şlagărele prezentului), DJ Modee (muzică retro maghiară şi internaţională), DJ Zoli (karaoke)
Loc: Cafeneaua Literară Bulgakov

Programul Zilelor Maghiare Culturale ale Clujului, AICI.

Mai puteţi citi:

Zilele Culturale Maghiare la Cluj: 8 zile, peste 500 de evenimente, peste 30 de spaţii din Cluj

Cu ce îşi momeşte cel mai colorat festival al Clujului participanţii de toate vârstele: cinema în aer liber, sufragerie urbană, ”Frăţia inelelor”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite