Emil Boc condamnă strategia actualului Guvern de a renunţa la conversia datoriilor AVAS la Oltchim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Boc
Emil Boc

Fostul premier al României, Emil Boc, consideră greşită strategia actualului Guvern de a renunţa la conversia datoriilor AVAS la Oltchim şi cumpărarea de la Petrom a Arpechim. Boc a subliniat necesitatea conversiei datoriilor pentru ca Oltchimul să fie fiabil pentru investitori.

„Mie mi se pare greşită strategia Guvernului de a renunţa la conversia datoriilor AVAS pe care am obţinut-o cu mare greutate de la Uniunea Europeană. Practic, mai bine de un an de zile, în fiecare lună am bătut la poarta Bruxelles-ului să obţinem aprobarea pentru conversia datoriilor la Olchim. Am discutat şi eu şi preşedintele României cu toţi comisarii europeni şi când au fost la Bucureşti şi la Bruxelles despre necesitatea conversiei datoriilor ca Olchimul să fie fiabil pentru că dacă nu faci conversia datoriilor şi nu cumperi Arpechimul, Olchimul nu este fiabil pentru orice investitor. Am rămas surprins să văd că actualul Guvern a renunţat la ceea ce noi ne-am propus cu prioritate, conversia datoriilor AVAS la Olchim şi cumpărarea de la Petrom a Arpechim care noi eram în faza avansată de negociere ca acel combinat să aibă viitor, să aibă potenţial pe piaţă. De ce s-a renunţat trebuie să vă răspundă actualul Guvern la strategia de a face conversia datoriilor atât de greu obţinută de la Uniunea Europeană, fiind considerată ajutor de stat", a precizat Emil Boc.

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Contractul nu a fost însă semnat, iar premierul Victor Ponta Ponta a anunţat că privatizarea Oltchim va fi reluată anul viitor, el spunând că, după ce se va constata că aşa-zisul câştigător nu a avut nici bani, nici intenţia de a deveni acţionar majoritar, statul va aproba un plan de măsuri pentru combinat.

Premierul Victor Ponta a dat asigurări, luni, că angajaţii Oltchim îşi vor primi în continuare salariile, el arătând că "circul" privatizării companiei trebuie să înceteze şi că Guvernul va veni cu un plan pentru următoarele şase luni, astfel încât combinatul să fie salvat.

Întrebat dacă în aceste şase luni, până în primăvara anului viitor, când va fi reluată procedura de privatizare, angajaţii de la Oltchim îşi vor primi salariile, Ponta a răspuns afirmativ. "Deocamdată şi le-au primit de la noi salariile. Şi le vor primi în continuare, după ce s-au lămurit că salvatorul providenţial şi-a bătut joc de ei de fapt. Acum domnul Dan Diaconescu va găsi pretexte. El nu a avut niciodată şi nu are banii respectivi", a spus Ponta, citat de Mediafax.

Datoriile Oltchim către bănci pentru credite nerambursate au crescut de la 500 milioane lei în decembrie 2009 la 552 milioane lei în decembrie 2010. Datoriile pentru credite bancare pe termen scurt s-au menţinut la 500 milioane lei, iar cele pentru credite pe termen lung s-au cifrat la doar 51 milioane lei, premierul argumentând situaţia prin faptul că Oltchim nu a mai găsit finanţare pe piaţa bancară pe termen lung.

Premierul a amintit în acelaşi timp că firma de consultanţă PricewaterhouseCoopers a fost selectată în decembrie 2011 de Guvernul Boc, iar termenul agreat cu FMI şi Banca Mondială pentru încheierea privatizării Oltchim a fost aprilie 2012. Până la acest termen însă, procesul de privatizare nu a fost încheiat, iar datoria combinatului către Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) a crescut de la 165 milioane euro la 250 milioane euro prin adăugarea de penalităţi şi dobânzi.

În privinţa conversiei în acţiuni a datoriilor combinatului către AVAS, premierul a explicat că pentru efectuarea procedurii este nevoie de votul a două treimi din Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), dar că acţionarul minoritar PCC a transmis autorităţilor, încă din 10 august, că va vota împotriva conversiei. În aceste condiţii, a arătat Ponta, Ministerul Economiei a propus vânzarea acţiunilor, dar şi a datoriilor.

"Sunt convins că un om care a convertit datorii în acţiuni la Marmosim ştie foarte bine că nu poţi face asta fără două treimi din AGA", a spus Ponta.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite