Doi români de etnie romă candidează la alegerile locale din oraşul italian Bari. Unde locuiesc acum cei doi soţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel şi Ligia Tomescu. FOTO: Il Manifesto
Daniel şi Ligia Tomescu. FOTO: Il Manifesto

Soţii Daniel şi Ligia Tomescu au ajuns în Italia în urmă cu 20 de ani şi s-au stabilit la Bari. Cei doi nu deţin un apartament şi locuiesc într-o baracă, la marginea cartierului Japigia.

Acest lucru nu-i împiedică, însă, să viseze departe. Astfel, cei doi au decis să intre în viaţa politică a oraşului aflat în partea sudică a Italiei, iar până acum nu au întâmpinat niciun fel de piedici. Primul pas l-au făcut atunci când s-au încris pe lista „Bari Bene Comune”, o alianţă a partidelor de stânga, care susţine candidatura la Primăria oraşului Bari a lui Antonio Decaro, anunţă Il Manifesto.

Ligia a făcut gimnaziul chiar la Bari, iar în prezent are propriul atelier de croitorie. În schimb, soţul ei face curăţenie la o cooperativă aflată în apropiere. Cei doi spun că au plecat din România, unde Daniel, care era colaborator la mai multe publicaţii, a primit ameninţări pentru că făcea satiră politică. De teamă şi pentru că erau discriminaţi, cei doi au ales să părăsească România şi s-au stabilit în Italia.

Cum se prezintă

„Sunt Dainel Tomescu, pentru noi toţi Daniel. M-am născut în România în 1966. Eu aparţin minorităţii rome. M-am mutat în Bari în 1999 cu soţia mea Ligia şi copiii mei pentru a supravieşui. Locuiesc în domeniul romilor din Bari Japigia, din cadrul municipalităţii din Bari, începând din 2005”, îşi începe Tomescu discursul în faţa jurnaliştilor italieni, notează publicaţia Bari Live. Acesta mai precizează că în ultimii ani a luptat pentru ca micuţii din comunitatea romilor din Bari să nu abandoneze şcoala şi prin organizarea unei forme de activitate independentă.

Soţia lui, Ligia, se prezintă într-un mod similar: „Sunt Ligia, m-am născut în România şi am trăit 20 de ani în Bari. Eu aparţin minorităţii rome şi locuiesc cu familia mea în la Bari Japigia. Sunt mândră să rărspândesc  cultura romilor printre elevi, iar acum apolic pentru un post de consilier municipal la Bari. Fac asta pentru că simt că aparţin acestui oraş şi vreau să mă angajez să fiu de partea multor femei invizibile, pentru integrarea  lor civilă şi socială ", a spus Ligia Tomescu.

De ce se aşteaptă să fie votaţi

Chestionaţi de Il Manifesto, cei doi le-au explicat italienilor de ce ar trebui să fie votaţi şi care sunt argumentele cu care se prezintă în faţa electoratului. „Nu vrem să reprezentăm doar romii, vrem să-i reprezentăm pe toţi oamenii din Bari. Orice persoană care se naşte este o fiinţă umană, fără nicio discriminare, nu trebuie să facem diferenţe între africani, romi sau albanezi. Trebuie să afirmăm dreptul fiecărui cetăţean din Italia de a avea o casă, un loc de muncă şi posibilitatea de a-şi trimite copiii la şcoală. Visăm la aceste trei lucruri pentru noi şi pentru ceilalţi”, mai spun cei doi soţi.

Zona în care locuiesc este descrisă de jurnaliştii italieni drept „liniştită şi curată” şi găzduieşte între 100 şi 150 de persoane. Aici, la marginea oraşului Bari, mai mulţi romi locuiesc în case improvizate, majoritatea în rulote şi în barăci. 

„E bine acum, avem mulţi prieteni. Un singur lucru nu-mi place, să trăim într-o baracă după 20 de ani de când suntem aici. Nu-mi place viaţa în baracă. Familiei noastre i-a fost oferită o casă, dar numai nouă ne-a fost dată şi atunci am refuzat: ori va fi un drept al întregii noastre comunităţi, ori rămânem aici, în tabără şi noi!, a adăugat Ligia Tomescu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite