Documentar istoric prezentat la Cluj: „Acest film nu s-a născut din vreun spirit naţionalist, ci dintr-o acută necesitate, impusă de mai mulţi factori“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Când pământul vorbeşte” este un film documentar despre istoria românilor care va fi prezentat în premieră la Cluj, pe 26 ianuarie, de la ora 17.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. La eveniment vor lua parte realizatorii filmului.

«Când pământul vorbeşte» este primul film documentar care reconstituie întreaga noastră istorie, pornind de la cele mai vechi dovezi materiale asupra existenţei unei culturi, a unei civilizaţii în această zonă geografică, până în ziua de azi. Întregul proiect se bazează pe o documentare extrem de laborioasă şi precisă, pe cercetări arheologice şi dovezi istorice concludente.

Realizatorii pleacă de la premisa că un trecut învăluit în ceaţă, lipsit de limpezime, încărcat de poveşti, basme şi idei fanteziste, nu poate genera un prezent solid, şi cu atât mai puţin un viitor sustenabil“, explică cei de la Muzel Etnografic al Transilvaniei, într-un comunicat.

Viorel Costea este cel care a scris scenariul şi a realizat regia documentarului. La prezentarea filmului vor participa şi câteva personalităţi intervievate în cadrul documentarului: academicianul Ioan-Aurel Pop, Sabin Adrian Luca, directorul general al Muzeului Naţional Brukenthal, Gheorghe Lazarovici, fost director general al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Documentarul a fost făcut anul trecut, are o durată de 90 de minute şi e o producţie a Şcolii Tehnice Postliceale de Artă Teatrală şi Cinematografică-IGV FILM&MEDIA.

„Acest film nu s-a născut din vreun spirit naţionalist, ci dintr-o acută necesitate, impusă de mai mulţi factori“, spun realizatorii filmului. 

Aceştia dau patru exemple prin care îşi justifică demersul: „reducerea, până la dispariţie în multe cazuri, a orelor de istorie în şcoli, cu precădere a istoriei naţionale“, „apariţia, în ultima perioadă, a unor curente extrem de vizibile în spaţiul public şi virtual, care susţin teorii extrem de deformate şi exagerate despre existenta si rolul dacilor şi a Daciei in preistoria europeană şi globală“, „apariţia în ultimii ani a unor curente diametral opuse celor de mai sus, care susţin practic distrugerea, „demolarea” tuturor miturilor noastre istorice, depăşind orice limite ale unor analize realiste, bazate pe cercetare, pe studii precise si cu dovezi demonstrabile“, „descoperirile, în urma cercetărilor din ultimele decenii efectuate pe teritoriul României, a noi materiale arheologice, care duc la interpretări şi „redesenări” ale istoriei noastre într-un mod, pe alocuri, radical diferit de ceea ce ştiam până acum“.

image

Mai puteţi citi:

Povestea Marii Uniri, spusă într-un şir de conferinţe organizate de cea mai mare universitate din ţară

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite