Directorul Aeroportului Internațional Cluj-Napoca a primit mită un bloc, dar scapă de procesul penal. Decizia Tribunalului
0Tribunalul Cluj a decis că directorul Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, David Ciceo, a fost mituit cu un bloc care acum valorează aproape 2 milioane de euro de un om de afaceri din oraș, dar infracțiunea s-a prescris. Hotărârea nu este definitivă.
Tribunalul Cluj a decis, marți, că infracțiunea de luare de mită, de care este acuzat directorul Aeroportului Internațional Cluj, David Cieo, s-a prescris. Directorul a primit, spun judecătorii, un bloc de 3 etaje mită de la omul de afaceri clujean Ioan Bene, pentru a facilita câștigarea de către acesta a unei licitații privind lucrări de infrastructură la Aeroport.
„În temeiul art. 5 C.pen. stabileşte drept lege penală favorabilă inculpatului Ciceo David Ioan legea penală incidentă în perioada 24.06.2018-29.05.2022. În temeiul art. 396 alin. 6 şi 8 rap. la art. 16 alin. 1 lit. f C.proc.pen. dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Ciceo David, cu privire la comiterea infracţiunii de luare de mită”, se arată în decizia Tribunalului.
Hotărârea, publicată marți pe portalul instanței, poate fi atacată cu apel.
Contactat de reporterul „Adevărul”, David Ciceo a refuzat să comenteze pe marginea hotărârii instanței.
Rămâne fără blocul de aproape 2 milioane de euro
Vestea proastă pentru directorul Aeroportului este faptul că instanța a decis ca imobilul care a constituit obiectul mitei să fie confiscat. Este vorba, conform Tribunalului, despre un bloc situat în Cluj-Napoca, pe strada Trifoiului nr. 53, constituit dintr-un teren de 1.269 de metri pătrați, cu construcție pe trei niveluri, S+P+2E în suprafață de 764 de metri pătrați.
În ultimul studiu publicat de platforma Imobiliare.ro se arată că municipiul Cluj-Napoca este în continuare pe primul loc în clasamentul celor mai mari prețuri solicitate pentru metru pătrat de apartamente. Astfel, prețul mediu este de 2.420 euro pe metru pătrat.
Astfel, astăzi blocul directorului ar valora undeva în jurul sumei de cel puțin 1,8 milioane de euro, având în vedere că vorbim despre una dintre zonele rezidențiale cele mai căutate din oraș.
Trimis în judecată încă din 2017. Ce spune DNA
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus, în februarie 2017, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui David Ciceo și a omului de afaceri Ioan Bene pentru luare respectiv dare de mită.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: La nivelul Consiliului Județean Cluj și a Regiei Autonome a Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca a fost demarat în anul 2011 un proiect având ca obiect realizarea investiției „Pistă de decolare - aterizare de 3.500 m și suprafețe de mișcare aferente”, proiect ce viza dezvoltarea infrastructurii aeroportuare din zona de Nord - Vest a României.
Având în vedere că investiția vizată presupunea un efort financiar semnificativ, proiectul de investiții a fost divizat în trei etape distincte, prin aceasta urmărindu-se atât asigurarea unei reale finanțări, cât și posibilitatea obiectivă de realizare a construcțiilor ce urmau a fi făcute.
La data de 6 septembrie 2011, ca urmare a procedurilor de licitație publică, între Regia Autonomă - Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, în calitate de achizitor și o asociere de firme din care făcea parte și cea administrată de inculpatul Bene Ioan, în calitate de executant, a fost încheiat un contract de execuție lucrări având ca obiect, executarea, finalizarea și întreținerea lucrării „Pistă de decolare aterizare de 3.500 m etapa 1 și suprafețe de mișcare aferente”.
Platforma de aterizare contra imobil „cumpărat”
Procurorii arată că după finalizarea lucrărilor, pe fondul cointeresării materiale a lui Ciceo David Ioan, directorului regiei autonome Aeroportul Internațional Cluj - Napoca, și a unei alte persoane din conducerea CJ Cluj, omul de afaceri Bene Ioan a convenit cu aceștia să realizeze în continuare lucrări din Etapa II a proiectului, în sensul de a construi platforma de parcare aeronave Apron 4, lucrare ce a fost finalizată în luna martie 2014.
Acest lucru s-a realizat în lipsa oricăror forme legale și transparente de evaluare și acordare a unei astfel de lucrări finanțate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurenței și transparenței stabilite de legiuitor.
În acest context, în cursul lunii octombrie 2012, inculpatul Ciceo David Ioan a primit de la inculpatul Bene Ioan, pentru sine, un imobil situat în Cluj Napoca, presupus achiziționat de părinții săi cu suma de 690.000 lei și care ulterior a fost finisat cu lucrări evaluate la suma de 563.226 lei (manoperă și materiale). Lucrările respective au fost executate de firme colaboratoare sau aparținând inculpatului Bene Ioan, costurile fiind suportate de acesta din urmă.
În schimbul acestor foloase, inculpatul Ciceo David Ioan, în exercitarea prerogativelor și atribuțiilor funcției sale, a direcționat, în baza unor acte neconforme, alocări bugetare ale Regiei pe care o conducea către societatea administrată de omul de afaceri, în vederea achitării lucrărilor la platforma de parcare aeronave Apron 4. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asupra imobilului ce a făcut obiectul infracțiunii de luare de mită, în vederea asigurării confiscării speciale.
Dosarul a fost tergiversat atât în faza de urmările penală, cât și de judecată, astfel că au trecut 11 ani de la săvârșirea faptelor, și 6 ani de la trimiterea în judecată.