Dilema zilei: cei care au făcut prima doză cu AstraZeneca pot face rapelul cu alt vaccin? Ce spun experţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul de Sănătate Publică, Răzvan Cherecheş. FOTO: Arhivă personală
Profesorul de Sănătate Publică, Răzvan Cherecheş. FOTO: Arhivă personală

Profesorul de Sănătate Publică de la UBB, Răzvan Cherecheş susţine că rapelul cu un alt vaccin după o primă doză de AstraZeneca nu garantează rezultate. Mai multe ţări europene analizează în ce măsură se pot combina vaccinurile, după controversele legate de siguranţa vaccinului britanic.

În contextul în care mai multe ţări europene analizează combinarea vaccinurilor pentru Covid-19 la persoane care au primit prima doză de vaccin de la AstraZeneca, expertul în sănătate publică de la Universitatea Babeş-Bolyai, Răzvan Cherecheş este sceptic cu privire la o astfel de variantă. 

La întrebarea „Dacă sunt deja vaccinat cu un tip de vaccin, de exemplu AstraZeneca, este posibil ca rapelul să fie cu un alt vaccin, Pfizer sau Moderna?”, Chereches răspunde: 

„Nu. Nu avem până acum studii care să fi analizat ce se întâmplă în acest caz. În acelaşi timp, producătorii de vaccinuri gartantează produsul lor doar condiţiile în care este administrat conform prospectului: adică prima şi a doua doză să fie făcute cu acelaşi tip de vaccin. În concluzie, trebuie să facem atât prima, cât şi a doua doză cu acelaşi tip de vaccin”.  

Agenţia Europeană a Medicamentelor nu a avut niciun comentariu

Agenţia Europeană a Medicamentelor nu a avut niciun comentariu când a fost întrebată despre amestecarea vaccinurilor. Unii experţi spun că, deoarece toate vaccinurile vizează aceeaşi proteină exterioară ”spike” a virusului, ar putea funcţiona împreună pentru a învăţa corpul să lupte împotriva virusului. Nu există dovezi că eficacitatea va fi la fel de mare.

Germania a fost prima ţară europeană care a recomandat pe 1 aprilie ca persoanele sub 60 de ani care au avut o primă injecţie cu AstraZeneca să primească un produs diferit pentru a doua doză.

 Norvegia va decide până pe 15 aprilie dacă va relua utilizarea vaccinului AstraZeneca sau se va baza pe alternative.

„Rezultatul este fie că primeşti un vaccin, vaccinul AstraZeneca ... fie primeşti un vaccin de rapel cu alte tipuri de vaccinuri”, a declarat pentru Reuters Sara Viksmoen Watle, medic senior la Institutul Norvegian de Sănătate Publică.

Autorităţile norvegiene aşteaptă, de asemenea, rezultatele unui studiu britanic lansat în februarie, pentru a explora efectul combinării dozele de vaccinuri Pfizer şi AstraZeneca.

Problemă analizată în mai multe ţări europene

Marea Britanie a declarat la sfârşitul anului trecut că va permite să se administreze oamenilor vaccinuri diferite pentru COVID-19, în ocazii rare, dar încă nu a trebuit să facă acest lucru.

Finlanda, care a reluat utilizarea vaccinului AstraZeneca din 29 martie, dar doar persoanelor cu vârsta de cel puţin 65 de ani, a declarat că va aştepta concluziile EMA înainte de a face o recomandare.

Administrarea celei de a doua doze trebuie să înceapă până la jumătatea lunii aprilie.

În Franţa, unde vaccinul poate fi utilizat acum doar pentru cei cu vârsta de cel puţin 55 de ani, problema afectează sute de mii de oameni.

Un alt organism consultativ de sănătate, însărcinat cu definirea utilizării vaccinurilor, Haute Autorité de la Santé (HAS), analizează, de asemenea, folosirea unui vaccin mRNA produs de Pfizer-BioNTech sau Moderna ca a doua doză, au spus două surse.

Cu toate acestea, nu a fost încă luată o decizie oficială, deoarece experţii aşteaptă mai multe date, în special din Marea Britanie, a adăugat una dintre surse.

Franţa are timp să ia o decizie până la începutul lunii mai, care marchează 12 săptămâni de la administrarea primelor doze.

HAS nu a avut niciun comentariu. În  februarie, HAS a afirmat că nu există date care să evalueze interschimbabilitatea vaccinului AstraZeneca şi, prin urmare, a recomandat ca cei care au primit deja o primă doză să nu primească un alt vaccin, atunci când sunt vaccinaţi pentru a doua oară.

Vă mai recomandăm :

Mai multe ţări europene vor să combine vaccinurile împotriva COVID-19, din cauza problemelor cu serul AstraZeneca

Scandalul vaccinului AstraZeneca, analizat de medici: şi banala aspirină poate da reacţii adverse

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite