Dilema tinerei din diaspora care l-a pus la punct pe Ponta în campanie: o viaţă sigură în străinătate, „sfâşiată de dor“, sau „o pâine neagră“ în ţara ta?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veronica din Canada, tânăra cunoscută datorită scrisorilor în care-l pune la punct pe Victor Ponta, se gândeşte să revină în România. La fel ca sutele de mii de români plecaţi în străinătate, ea oscilează între o întoarcere acasă care ar potoli „dorul sfâşietor de ţară”, dar ar pune sub semnul întrebării bunăstarea materială şi continuarea unei vieţi în străinătate „care nu este aşa de roz cum pare”.

„Noaptea aceasta va fi cea mai grea şi cea mai lungă; va trebui să iau poate cea mai grea decizie din viaţa mea… şi nu voi decide numai pentru mine. Va trebui să hotărăsc daca îmi voi creşte copiii în Canada sau ne vom întoarce acasă”, a scris, astăzi, pe blog  „Veronica din Canada”. Tânăra originară din Bacău a devenit cunoscută datorită mesajelor către Victor Ponta  transmise pe blogul personal, care au devenit virale (Veronica din Canada, mesaj către Ponta despre impozitarea diasporei: „Dacă tăceaţi, plagiator rămâneaţi. Vă comportaţi ca un bandit“ şi  „Veronica din Canada: Domnule Ponta, sunt o „duşmancă a României“ şi vă scriu să vă povestesc cum îmi denigrez ţara, atât eu, cât şi ceilalţi români.”).

„Pentru Canada am motivaţii de ordin pragmatic”

„Mereu am crezut că atunci când eşti în pozitia de a alege, eşti în control şi, ca urmare, eşti în avantaj. Unele decizii sunt, insa, atat de greu de luat, incat ai prefera sa transferi aceasta greutate pe umerii/constiinta altcuiva. Cum sa aleg? Cum sa compar? Cum sa cuantific avantaje/dezavantaje/riscuri/oportunitati atunci cand compar merele cu perele? Pentru Canada am motivatii de ordin pragmatic, pentru Romania motivatiile sunt aproape imateriale…”. Cum pui in balanta amintirile si ceea ce ma leaga pentru totdeauna de Romania cu civilizatia Canadei de exemplu? Cum să pun în balanţă traiul copiilor mei alături de familia lărgită şi identitatea lor naţională cu oportunităţile lor după terminarea studiilor aici”, continuă tânăra. 

„Daca nu eşti hotărât 100% că vrei nu te mai întorci, este mai bine sa nu emigrezi”

„Se spune ubi bene, ibi patria (unde este bine, acolo este patria), dar mie îmi e bine şi nu îmi e bine in acelasi timp in ambele tari. Când sunt în Canada, mă sfăşie dorul de România, când sunt în România, îmi lipseşte Canada. Doare! Doare peste tot si nu stiu unde sa pun pansament pe rana. Nu, nu este pentru ca sunt o fire indecisa, nu este pentru ca nu stiu ce vreau. Eu stiu ce vreau, doar ca ce vreau eu nu se poate. Eu vreau Canada in Romania sau Romania in Canada. Acum ceva vreme am realizat ca daca nu esti hotarat 100% ca vrei sa pleci si sa nu te mai intorci (decat in vizita), este mai bine sa nu emigrezi. De ce? Pentru ca apoi vei fi exact in papucii mei, vei cunoaste noptile de nesomn, tornada gandurilor, te vei intreba necontenit “dar daca?”… crede-ma, nu este DELOC usor”, continuă tânăra. 

„Afară nu e atat de roz cum îşi închipuie, România nu e atât de neagră”

Veronica cred că este greu să explice celor din ţară că viaţa în străinătate nu e atât de roz: „Prietenii romani ma intreaba daca am innebunit atunci cand ma gandesc sa ma intorc. Nu, nu am innebunit… dar e greu să le explici că “afară” nu e atât de roz cum îşi închipuie şi că România chiar nu e atât de neagră cum o văd ei. Oamenii care nu au trăit mai mulţi ani departe de ţară, nu pot înţelege dorul sfâşietor care te apucă sau dragostea de ţară pe care o descoperi în tine abia cand eşti departe, abia cand doar cu ochii mintii poti vizualiza cu exactitate fiecare pietricica de pe cararea de munte pe care urcai cu prietenii, culmea de pe care ai strigat odinioara “I’m the queen/king of the world”, nisipul de pe plaja de la Mamaia, faleza Dunarii si un rasarit de soare, porumbeii carora mama le pune grau pe pervazul geamului din bucatarie. 
 

Decizia de a ma intoarce sau nu, realizez abia acum, depinde nu de cum este Romania sau de cum este Canada… depinde de cum sunt EU. Depinde de ceea ce pretuiesc eu mai mult. Pretuiesc mai mult cariera si oportunitatile de avansare profesionala, sau pretuiesc mai mult timpul petrecut cu cei dragi? Conteaza mai mult pentru mine ca fetitele mele sa traiasca alaturi de familia largita si sa inteleaga exact cine sunt si de unde vin, sau conteaza mai mult sa creasca invatand nativ 2 limbi straine si avand in jur alte valori sociale decat cele care sunt promovate (din nefericire!) in Romania?”.

„Indiferent de alegerea pe care o vei face, alegând ceva, vei pierde altceva”
 

„Cand compari doua societati, trebuie sa intelegi de la inceput ca, indiferent de alegerea pe care o vei face, alegand ceva, vei pierde altceva. NU exista societatea perfecta, nu exista taramul fagaduintei, nicaieri nu este numai lapte si miere…. ca urmare, decizia pe care o vei lua, nu va fi o reflectie a acelei societati, cat va fi mai degraba, o reflectie a ceea ce esti tu… Iar eu sunt o romantica, o idealista si o nostalgica… si imi vine sa imi fac bagajele si vin acasa…. dar sunt in acelasi timp MAMA… si ca mama, trebuie sa renunt la subiectivism si sa aleg rational. 

Nu va voi intreba ce ati alege voi pentru ca suntem diferiti si avem situatii diferite, aspiratii, vise, obiective diferite… dar as vrea sa va intreb, cat de tare va lipsesc cei dragi din jurul mesei, acum, de Paste, de exemplu?”, încheie Veronica. 

Cine este Veronica 

Veronica s-a născut pe malul Dunării, la Brăila şi locuieşte în Mississauga, Ontario, Canada. A studiat Dreptul, lucrează ca IT Project Manager, însa pasiunea ei este scrisul. De asemenea, îi place să gatescă, “prajitureala” fiind una dintre pasiunile ei. Veronica este mama a trei fetiţe şi de descrie ca fiind „energică, plină de viaţă, exuberantă (cum altfel?!?!… am 3 fetiţe acasă)…. nostalgică, meditativă şi mai ales demodat de romantică… o fiinţă anacronică, iremediabil ancorată în trecut şi, în cele mai multe cazuri, refractară la nou”, de descrie Veronica pe blogul personal dulciurisidulcegarii.wordpress.com. Românca a devenit cunoscută datorită postărilor pe blogul său  dulciurisidulcegarii.wordpress.com, unde a adresat mai multe mesaje premierului Victor Ponta, care au devenit virale.

În postarea „Dacă tăceaţi, plagiator rămâneaţi...“, Vernonica se referă la iniţiativa premierului Victor Ponta de a introduce o taxă de 10 euro pe lună pentru românii din diaspora. „Pai domnule Ponta, de ce ar trebui sa contribuim noi la scoli, spitale, drumuri, pensii sau somaj?  Ne veti da pensii? Vom beneficia de servicii medicale gratuite in eventualitatea in care ne vom imbolnavi atunci cand ne vom afla in tara? Ne veti plati ajutor de somaj in cazul in care vom ramane fara serviciu? Noi platim taxe si impozite in tarile in care ne aflam pentru ca aici beneficiem de servicii medicale, sistem de invatamant public, fonduri de pensii, ajutor de somaj, infrastructura. Sau poate ca va ganditi ca ar trebui sa cotizam din marinimie, sau din patriotism?”, a scris Veronica.  
 

Tânăra i-a mai scris premierului în noiembrie 2014, când acesta era candidatul PSD la preşedinţie. În postarea de atunci, românca mărturisea că se simte revoltată de o declaraţie a lui Victor Ponta făcută la Eforie Sud în luna august 2014, potrivit căreia „cei mai mari duşmani ai României în străinătate sunt tot românii“.

Citeşte şi

Veronica din Canada: Domnule Ponta, sunt o „duşmancă a României“ şi vă scriu să vă povestesc cum îmi denigrez ţara, atât eu, cât şi ceilalţi români

Veronica din Canada, mesaj către Ponta despre impozitarea diasporei: „Dacă tăceaţi, plagiator rămâneaţi. Vă comportaţi ca un bandit“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite