Diabetici din 16 ţări joacă fotbal la Cluj, în campionatul european. Medic: ”Diabetul nu e o boală, e o condiţie. Trebuie să trăieşti viaţa ca şi când nu ai avea diabet”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minge de fotbal FOTO: Reuters
Minge de fotbal FOTO: Reuters

Clujul găzduieşte, de azi, 20 iulie, timp de cinci zile, Campionatul European de Fotbal al Persoanelor cu Diabet, Dia Euro 2015. La eveniment participă circa 200 de tineri cu diabet din 16 ţări. Meciurile au loc zilnic, în perioada 20-25 iulie, între orele 9.00 şi 16.00, la sala Polivalentă din Cluj. Intrarea este liberă.

„Este un eveniment unic, nu numai pentru diabetul românesc, ci şi pentru sportul românesc. Când îi vedem pe aceşti tineri jucând fotbal, ne dăm seama că, de fapt, ceea ce face Messi nu e ceva nemaivăzut. Noi, medicii, pledăm pentru ideea că diabetul nu e o boală, ci o condiţie. Trebuie să trăieşti viaţa ca şi când nu ai avea diabet”, a declarat preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, conf. Ioan Andrei Vereşiu, potrivit unui comunicat.

Microbiştii pot merge la meciuri zilnic, de luni, 20 iulie, şi până sâmbătă, 25 iulie, între orele 9.00 şi 16.00, la Sala Polivalentă din Cluj. 

Organizatorii Campionatului spun că sunt dezamăgiţi de reacţia autorităţilor: „Trebuie să spun că sunt dezamăgit, iar dezamăgit e puţin spus, de felul în care au reacţionat autorităţile la acest eveniment unic în ţară: am crezut, până în ultima clipă, că ministrul sportului va veni. Sunt dezamăgit de felul în care a reacţionat Federaţia Română de Fotbal. Am avut ocazia să mă adresez şi preşedintelui FRF. Nici nu mi-a răspuns. Ratăm evenimente unice. Nu mi-am imaginat că primarul nu va fi aici la deschiderea oficială”, a declarat, în acelaşi comunicat, Ioan Vereşiu.

La ceremonia de deschidere a campionatului, care a avut loc duminică, 19 iulie, când s-a tras la sorţi cine cu cine joacă, a participat consiliera preşedintelui Klaus Iohannis, Diana Păun.

Ce-şi propune acest eveniment? Organizatorii atrag atenţia asupra bolii numite diabet şi vor să-i convingă pe diabetici şi pe cei care sunt sănătoşi să facă mişcare. Fotbaliştii care joacă la Dia Euro 2015 au diabet de 24 de ani, de 15 ani sau doar de câţiva ani. Ei vin din ţări ca: Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Italia, Kazakhstan, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia. Slovacia, Slovenia, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan.

„Vrem să îi încurajăm pe aceşti tineri să practice în continuare sport. Diabetul nu e o barieră pentru sport şi nu ne împiedică să ne realizăm visele. Oamenii cu diabet pot juca sport de performanţă, de aceea este importantă competiţia Dia Euo, nu este vorba doar despre sport. Discriminarea o găsim peste tot în Europa, sub forme diferite. Dia Euro credem că ajută la diminuarea discriminării. E o plăcere pentru mine şi pentru echipa Portugaliei să fim aici”, a afirmat preşedintele Federaţiei Internaţionale de Diabet, regiunea Europa, Joao Nabias.

La campionat erau aşteptaţi jucători din 19 ţări, dar 3 echipe nu au reuşit să ajungă. Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România, Maria Mesaroş, speră ca la meciuri să vină cât mai mulţi clujeni.

Intrarea la meciuri este gratuită.

Mai puteţi citi:

TIFF-ul se mută pe terenul de fotbal. Membri ai juriului, actori şi regizori români vor juca fotbal ca să susţină DiaEuro

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite