Decizia judecătorilor Tribunalului Bucureşti în cazul Lucan. Ce acuzaţii noi au fost formulate la adresa celebrului medic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iniţial Mihai Lucan a fost plasat în arest la domicilu până pe 10 februarie. FOTO: Adevărul
Iniţial Mihai Lucan a fost plasat în arest la domicilu până pe 10 februarie. FOTO: Adevărul

Tribunalul Bucureşti a dispus prelungirea cu 30 de zile a măsurii arestului la domiciliu pentru medicul urolog Mihai Lucan. Acesta este cercetat de procurorii DIICOT într-un dosar de delapidare în care prejudiciul este estimat la 5 milioane de lei.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis iniţial, pe 12 ianuarie, plasarea în arest la domiciliu a fostului director al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj. Azi, Tribunalul Bucureşti a dispus prelungirea cu încă 30 de zile a măsurii arestului la domiciliu. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

Lucan este cercetat într-un dosar în care procurorii DIICOT susţin că acesta ar fi transferat ilegal un aparat medical performant (GALIL), de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca la clinica sa, Lukmed unde a fost utilizat timp de şase ani. 

Anchetatorii mai afirmă că medicul clujean ar fi utilizat exclusiv la Lukmed aparatul folosit pentru tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia ţesuturilor afectate, precum şi consumabilele aferente achiziţionate din bugetul institutului. 

Obligaţiile medicului Lucan

Tribunalul Bucureşti a prelungit măsurile luate de Curtea de Apel faţă de inculpatul Lucan Mihai. Magistraţii Curţii de Apel au luat măsura arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 zile, începând din data de 12.01.2018 şi până la data de 10.02.2018 inclusiv. 

„ În baza art.221 alin.1 şi 2 C.p.p., pe durata arestului la domiciliu, inculpatul Lucan Mihai  va avea următoarele obligaţii:

•     să nu părăsească imobilul  în care locuieşte din ………., fără permisiunea  organului judiciar în faţa căruia se află cauza;

•     să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat;

•     să nu comunice cu ceilalţi inculpaţi (cu excepţia celor care sunt rude, afini sau membri de familie), cu suspecţii (cu excepţia celor care sunt rude, afini sau membri de familie), cu martorii (cu excepţia celor care sunt rude, afini sau membri de familie) şi cu experţii.”

În caz de încălcare cu rea credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive, se mai arată în hotărâre. 

Lucan ar fi depus un document fals în apărarea sa

Adevărul a dezvăluit într-un articol că „unul dintre argumentele principale ale judecătorului de la Tribunal a fost că DIICOT nu a probat una dintre acuzaţiile principale aduse inculpatului: Lucan a folosit, între 2007 şi 2009, un aparat de crioterapie pentru cancerul de prostată deţinut de Institut şi consumabilele plătite de spitalul de stat pentru tratamentul a 159 de pacienţi ai Lukmed. Aceştia au plătit între 3.000 şi 6.700 de euro pentru intervenţii la clinica privată, iar spitalul de stat a fost prejudiciat cu 2,7 milioane de lei. 

Elementul central al apărării a fost faptul că medicul a depus la dosar un document care atestă că aparatul i-a fost donat, în 2006, de o firmă din Cehia. 

Noi acuzaţii la adresa celebrului urolog

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, cel de la care a pornit „cazul Lucan” s-a prezentat zilele trecute la sediul DIICOT, unde a declarat că are dovezi care atestă faptul că medicul Mihai Lucan ar fi făcut trafic cu organe.

„Am adus în faţa procurorilor anti-mafia noi probe zdrobitoare despre traficul de organe practicat de Mihai Lucan şi mafia lui. Chiar în interiorul Institutului de Urologie şi Transplant Renal există registre medicale care atestă faptul că domnul Herlea şi domnul Ivaşcu şi-au vândut rinichii. Mai mult, profesorul Lucan a minţit în faţa anchetatorilor, spunând că acei pacienţi, pentru că aşa erau consideraţi în clinică, ar fi intrat cu afecţiuni urologice. De fapt, s-au întocmit nişte acte false, nişte diagnostice false, care ascundeau de fapt adevărata intenţie a profesorului Lucan, adică aceea de a lua acei rinichi şi de a-i trafica la cetăţenii străini pe care i-a indicat Iulian Iacob în autodenunţul din 2005”, a afirmat Ungureanu.

Citeşte şi

Mărturia medicului care-l acuză pe Lucan că a înţepat intenţionat rinichiul unui pacient ca să-l saboteze: „Nu mi-a venit să cred că a putut face asta”

Cum îşi trata medicul Lucan subalternii. Managerul Institutului de transplant: „În 2002 mi-a dat primul pumn. Toţi am încasat câte unul”

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite