De ce a demisionat poliţistul clujean care a avut curajul să-l oprească în trafic pe şeful său

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Todea lucra de 13 ani la Poliţia Rutieră. FOTO: evz.ro
Sergiu Todea lucra de 13 ani la Poliţia Rutieră. FOTO: evz.ro

Sergiu Todea, agentul de la Rutieră care se judecă din 2011 cu conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj (IPJ), a demisionat din funcţie, deşi a câştigat toate procesele pornite de la faptul că a avut curajul să-l oprească în trafic pe adjunctul IPJ, Cristian Pintea. Liderul de sindicat Constantin Mandache a vorbit cu “Adevărul” despre cauzele demisiei.

Sergiu Todea, agentul care s-a judecat mai mulţi ani cu conducerea IPJ Cluj după ce l-a oprit în trafic pe adjunctul IPJ Cluj, a demisionat, zilele trecute, din cadrul Poliţiei Rutiere Cluj. 

Demisia a survenit la scurt timp după ce Curtea de Apel Cluj a confirmat sentinţa Tribunalului Cluj, de anulare a sancţiunilor dispuse de IPJ Cluj, împotriva lui. Todea a fost sancţionat de mai multe ori pentru comportament nedemn sau pentru că nu a anunţat că a divorţat, asta după ce l-a oprit în trafic pe adjunctul IPJ Cluj, comisarul Cristian Pintea. 

„Nu am avut pentru ce să mai rămân. M-am luptat aproape singur împotriva unui sistem care funcţionează foarte bine. Nici unul dintre şefi nu mi-a fost aproape în cei doi ani de calvar prin care am trecut. Am muncit din greu şi cu ce m-am ales? Aşa că, după ce am câştigat procesele, am decis să îmi dau demisia. Mă simt mult mai bine şi voi vedea eu ce voi face", a declarat fostul poliţist pentru evz.ro. 

Ce spune sindicatul 

Prim-vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie Cluj, Constantin Mandache, a declarat, pentru “Adevărul”, că a vorbit cu Sergiu Todea în urmă cu câteva zile. 

„Era un om foarte bun, coleg foarte bun, cu experienţă. Îmi pare rău că a demisionat. Eu am vorbit cu el în urmă cu câteva zile şi mi-a spus că a demisionat şi s-a dus în privat, nu mi-a spus motivele. A zis că s-a săturat. «Mi-am dat demisia după 13 ani, am muncit destul, m-am săturat», asta mi-a zis. Părerea mea este că dacă eu câştigam un proces împotriva conducerii, eram mândru, nu demisionam. Dar aici e vorba de viaţa lui şi eu nu pot comenta. Gândesc eu că şi salarizarea slabă a contribuit la demisie. Anul acesta şi-au mai dat demisia un coleg şi a plecat în străinătate. Pe de altă parte, în Poliţia Română condiţiile sunt grele oriunde, prin neajunsuri, logistică, stres, suntem prea puţini oameni, suntem nevoiţi să aducem de acasă hârtie şi alte materiale, magazia e goală, parcul auto e un dezastru. Dacă mai vine câte un şef şi-ţi bagă şi beţe în roate, te saturi”, a mai spus Mandache. 

El a precizat că un agent de poliţie aflat la început câştigă 900 de lei, iar cu sporurile şi norma de hrană ajunge la 1.700 de lei net lunar.Mandache a mai spus că i-a oferit lui Todea sprijinul a doua zi după incident: “I-am spus că merg cu le la comisarul Pintea să rezvolvăm problema. Iniţial a spus că vine la întâlnire, dar apoi a refuzat spunând că rezolvă altcumva”. 


Ce s-a întâmplat?

Agentul Sergiu Todea îl oprea, în 2011, în trafic pe adjunctul inspectorului şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj, comisarul şef Cristian Pintea, care nu acordase prioritate unui pieton ce traversa regulamentar pe zebră. Un poliţist de la Poliţia Rutieră a fost chemat la locul incidentului şi l-a scos basma curată pe Pintea, în timp ce agentul Todea a fost pus să scrie rapoarte. 

În plus, Todea a susţinut că Pintea a făcut presiuni şi i-a sunat chiar şi pe şefii IPJ Cluj pentru a scapă de amendă. Comisiarul şef a scăpat de amendă, iar agentul Todea a fost deferit unei comisii de disciplină, fiind acuzat ca a avut un comportament nepotrivit în societate. De asemenea, el afost trimis la psiholog şi i-a fost retrase o parte din atribuţii pentru o perioadă. 

Replica Poliţiei

Poliţia Cluj a făcut următoarele precizări: “În cursul anului 2010 a fost declanşată cercetarea prealabilă faţă de acesta în cazul a două abateri disciplinare. Cu ocazia desfăşurării unei acţiuni poliţieneşti, s-a stabilit  faptul că a manifestat un comportament neadecvat prin limbaj şi tonalitate faţă de un ofiţer superior.

La terminarea cercetării prealabile s-a stabilit că agentul principal de poliţie se face vinovat de comportament necorespunzător în serviciu, care aduce atingere onoarei, probităţii profesionale a poliţiştului sau prestigiului instituţiei. La terminarea celei de-a doua cercetări prealabile s-a stabilit că  agentul principal de poliţie se face vinovat de neglijenţă manifestată  în îndeplinirea dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici. Poliţistul, în timp ce conducea o autospecializată, având semnalele acustice şi luminoase în funcţiune, a pătruns într-o intersecţia semaforizată din Cluj-Napoca, pe culoarea roşie a semaforului electric, intrând în coliziune cu un autobuz care circula regulamentar. 

În urma coliziunii a rezultat avarierea autospecialei, pagubele create fiind de 2.500 lei. În ambele cercetări prealabile, şeful inspectoratului a dispus sancţionarea poliţistului cu mustrare scrisă, sancţiuni contestate de poliţist şi menţinute de inspectorul general al Poliţiei Române.  Poliţistul a solicitat Tribunalului Cluj anularea dispoziţiilor de sancţionare, dosarul fiind în curs de soluţionare“. 

În comunicatul Poliţiei se mai arată, însă că agentul Sergiu Todea ar este cercetat din cursul lunii noiembrie 2011„datorită faptului că acesta din urmă nu a informat structura de resurse umane a unităţii din care face parte despre dobândirea calităţii procesuale de învinuit sau inculpat, precum şi despre măsurile procesuale penale dispuse ori hotărârile  penale pronunţate împotriva sa, acţionând contrar prevederilor articolului 42 lit.e din Legea 360/2003.Menţionăm faptul că Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj a dispus aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ în cazul comiterii infracţiunii de lovire şi alte violenţe, persoana vătămată fiind soţia poliţistului“.

Citeşte şi 


VIDEO Noi elemente în cazul poliţistului de la Rutieră anchetat pentru că l-a oprit în trafic pe un şef al Poliţiei Cluj. A apărut înregistrarea care surprinde incidentul

Poliţia Penală Cluj: şeful Poliţiei va fi judecat pentru confiscarea averii, după ce şeful de la Rutieră a fost trimis  în judecată pentru înşelăciune 

VIDEO Şeful Poliţiei Române: „11 ofiţeri din conducerea poliţiei clujene sunt cercetaţi disciplinar. Printre ei se află fostul şef IPJ Cluj, Ioan Păcurar“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite