Cursuri fictive pentru farmacişti la Universitatea de Medicină din Cluj. Fost rector acuzat de fals intelectual şi abuz în funcţie
0
Cinci profesori importanţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj (UMF), printre care şi un fost rector – Marius Bojiţă, sunt acuzaţi de fals intelectual şi abuz în serviciu. Procurorii, care au propus arestarea preventivă a inculpaţilor, susţin că universitatea a eliberat certificate de absolvire în fals a unor cursuri postuniversitare pentru farmacişti. De fapt, cursurile nu s-au ţinut sau au fost impropriu organizate.
Procurorii clujeni au propus, marţi, arestarea preventivă a lui Marius Bojiţă, fost rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj (UMF), şi a altor patru cadre didactice ale instituţiei sub acuzaţiile de instigare la infracţiunea de fals intelectual în formă participaţiei improprii şi abuz în serviciu. Este vorba despre Hegheş Simona, şef de lucrări în cadrul Catedrei de Farmacie, prof. univ. Doina Miere, şefa Departamentului de Nutriţie, conf. Angela Filip - conferenţiar la catedra de Nutriţie şi Roxana Banc, din caudrul Catedrei de Nutriţie,
UMF a organizat, în 2016, mai multe cursuri postuniversitare de perfecţionare a pregătirii profesionale şi a eliberat în fals certificate de absolvire. De fapt, absolvenţii nu au fost prezenţi la cursuri şi nu au promovat evaluarea finală. De partea cealaltă, cele cinci cadre didactice şi-au îndeplinit necorespunzător atribuţiile de serviciu „fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii”, spun procurorii.
Instanţa a refuzat arestarea acestora. Procurorii vor contesta decizia.
Curs fictiv pentru farmacişti
În perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat de disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului - Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane, spun procurorii.
Despre Marius Bojiţă, titular pe vremea aceea al cursurilor de: Medicamente biologice; Analiza şi controlul medicamentului şi Analiza şi studiul medicamentului, şi Hegheş Simona, şef de lucrări în cadrul Catedrei de Farmacie, procurorii arată:
„activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii. Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.”
„30 de diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă”
Procurorii mai arată: „De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numiţii B. M. şi H.S.C. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 40 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 30 de diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoane în cauză au obţinut 40 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate. Acţiunea universităţii de emitere a acestor înscrisuri oficiale este săvârşită de lipsa de vinovăţie a acesteia datorată necunoaşterii unor împrejurări esenţiale privind modul de săvârşire al faptelor, respectiv modalitatea concretă de efectuare a cursului şi de evaluare a participanţilor.”
Aceleaşi sunt acuzaţiile în cazul cursului de „Elemente de dietă sănătoasă în contextul piramidei alimentare”
Citeşte şi