Cum ne ajută limbajul să avem succesul pe care ni-l dorim. „Cuvintele au distrus naţiuni. Gândiţi-vă la dictatori!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cuvinte  FOTO Shutterstock
Cuvinte  FOTO Shutterstock

„La început era Cuvântul“, aşa începe Evanghelia după Ioan din Biblie. Însă, în mileniul al treilea, oamenii nu conştientizează la adevărata valoare puterea din spatele cuvintelor pe care le folosesc zi de zi. „Tu nu vezi lumea cum este, ci cum eşti tu. O vezi prin lentilele pe care ţi le-a format propriul limbaj acumulat de când te-ai născut“, spune speakerul motivaţional Robin Sharma.

„Suntem construiţi să fim lideri, nu victime“ crede speakerul motivaţional Robin Sharma. Într-unul din video-urile sale, postate pe canalul său de youtube, subliniază importanţa cuvintelor pe care le folosim zi de zi şi subliniază că acestea ne transformă în victime sau în lideri, în oameni care au succes sau în oameni care se plâng mereu că alţii au succes. Alegere aparţine fiecăruia.

„De ce contează ce cuvinte folosim? Am observat că multe persoane sunt neatente cu cuvintele pe care le utilizează. (...) E bine de ştiut că vorbele pe care le foloseşti îţi ridică nivelul de energie şi te ajută să fii mai creativ şi să obţii performanţe sau îţi neagă talentele, îţi reduc energia şi te pot răni. Zilnic facem alegeri. (...) poţi dezvolta un vocabular de victimă sau unul de lider. (...) Cuvintele sunt puternice. Au distrus naţiuni. Gândiţi-vă doar la dictatori, la cuvintele lor de ură, toxice, de descurajare“, afirmă Sharma.

În opinia sa, limbajul toxicităţii e alcătuit din fraze precum: „Am o problemă“, „Îl detest pe acest client/om“, „Sunt sătul de aceasta“, „Sunt obosit/sătul“, „Persoana aceea nu mă place“, „Banii nu cresc în copaci“, „Îmi urăsc munca“.

Speakerul vede cuvintele asemeni unui geam prin care se vede lumea. Crede că fiecare om vede lumea cu „lentilele“ şi credinţele, dar mai ales prin cuvintele pe care le-au dobândit în viaţă. „Aşa vedem lumea, prin cuvintele cu care suntem învăţaţi şi pe care ajungem să le folosim“, crede acesta.

Soluţia?

„Nu vorbi despre ce nu-ţi place, ci despre ce-ţi place, nu despre probleme, ci despre soluţii, nu despre ce te oboseşti, ci ce te inspiră“, afirmă Robin Sharma. Cu alte cuvinte, despre partea plină a paharului.

Un exerciţiu recomandat de acesta este acela de a ţine un jurnal unde oamenii pot învăţa să folosească inteligent cuvintele. ”Nivelul de energie, productivitate, creativitate, eficienţă - toate cresc dacă folosim inteligent cuvintele”, susţine Sharma.

Mai puteţi citi:

Românul care a scris o carte cu un faimos speaker motivaţional: „Succesul e simplu, noi l-am complicat. Cea mai puternică motivaţie a mea e frica“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite