Cum au ajuns kenyenii să aibă trenuri de două ori mai rapide decât în România. „Au construit o cale ferată de 3,2 miliarde de dolari, cu 18 luni înainte de termen“
0Cei aproape 500 de kilometri dintre Bucureşti şi Cluj-Napoca sunt parcurşi, în medie, în 10 ore cu trenul. În comparaţie, trenurile din Kenya străbat o distanţă similară, între Nairobi şi Mombasa, în numai patru ore şi jumătate.
Remarca i-a aparţinut unui clujean, Gabriel Alexandru Pintea, care a scris pe contul său de Facebook că statul african a investit 3,2 miliarde într-o cale ferată de 472 de kilometri care leagă capitala Nairobi de cel mai sudic mare oraş al ţării, Mombasa. Afirmaţiile sale sunt confirmate. Pe site-ul kenyanbackpacker.com figurează programul zilnic al trenului Madaraka Express, care porneşte din Nairobi la ora 9.00 şi soseşte la ora 13.30 la Mombasa.
„Kenya, stat în Africa, a inaugurat cu 18 luni înainte de termen, o linie de CF de 472 km, între Nairobi şi Mombassa, care poate fi parcursă în 4 ore şi 30 de minute. Proiectul a costat 3,2 miliarde de dolari. O distanţă aproape similară în România, Bucureşti-Cluj, 497 km, ajunge în cazurile cele mai fericite la 9 ore şi 33 de minute, cu speranţe reale pentru 6 ore în anul 2025.
În Maroc, ţară cu PIB pe cap de locuitor la jumătatea celui al României, se va pune în 2018 în funcţiune o linie de tren de mare viteză (320 km/h ), prima de acest fel din Africa, pe o lungime de 200 km. În România există doar gândul de a construi o astfel de magistrala feroviară, dar numai că idee SF impusă de UE, nicidecum dorită de politicienii din România.
De câte ori a fost întrebat despre condiţiile de călătorie sub orice critică sau despre miile de km de cale ferată dezafectată, Ministrul Transporturilor ridică din umeri şi dă vina pe lipsa banilor”, este mesajul postat de Gabriel Alexandru Pintea pe contul său de Facebook.