Cum arată cel mai nou şi cel mai mare parc din Cluj-Napoca. A fost realizat cu o investiţie europeană uriaşă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul are 1.500 de arbpri şi 30.000 de puieţi. FOTO: Captură video/Primăria Cluj-Napoca
Parcul are 1.500 de arbpri şi 30.000 de puieţi. FOTO: Captură video/Primăria Cluj-Napoca

Cel mai nou parc din Cluj-Napoca are 21 de hectare şi a fost inaugurat zilele trecute. Parcul „Pădurea clujenilor” a costat 5 milioane de euro şi este situaţia la periferia oraşului, în zona industrială Bulevardul Muncii.

„Cu o suprafaţă de peste 21 ha, mai mare decât cea a Parcului Central „Simion Bărnuţiu”, Pădurea Clujenilor este cel mai nou parc al oraşului. Situat pe Bulevardul Muncii, parcul este unul recreativ, un loc pentru petrecerea timpului liber în cadru natural”, a explicat, vineri, primarul Emil Boc. 

Amenajarea parcului a presupus crearea mai multor zone distincte care să acopere o gamă largă de posibilităţi de recreere: 

- zona de belvedere 

- zone de interes cu mobilier urban;

- zona de grădină urbană;

- zona cu facilităţi sportive cu instalaţie de tip tiroliană pe un traseu de aproximativ 200 m lungime

VIDEO

Parcul are staţii de încărcare pentru biciclete şi trotinete electrice

În parc predomină zonele acoperite cu vegetaţie: plantaţii pentru stabilizarea solului, masive de arbori, zone de poiană şi zona de taluzuri cu arbuşti târâtori, graminée decorative şi arbuşti decorativi. Cei peste 1.500 arbori şi 30.000 puieţi plantaţi în cadrul parcului au un rol deosebit în peisajul parcului. 

Parcul dispune de facilităţi pentru persoane cu dizabilităţi, locuri de parcare şi iluminat nocturn în parcări şi pe aleea principală. De asemenea, sunt prevăzute şi parcări pentru biciclete şi staţii de încărcare pentru biciclete şi trotinete electrice.

Parc de 5 milioane de euro

„Amenajarea de noi spaţii verzi reprezintă o prioritate a municipalităţii. Până în 2030 ne-am propus plantarea a peste 100.000 arbori, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, crearea şi extinderea zonelor verzi în oraş - 190 ha şi amenajarea de coridoare verzi-albastre în concordanţă cu direcţia verde europeană”, a precizat Boc. 

Proiectul este finanţat prin fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Os - 4.2. Valoarea totală a investiţiei este de 22,8 milioane de lei (5 milioane de euro). Finanţarea va fi în proporţie de 85% fonduri europene, 13% bugetul statului şi 2% Primăria Cluj-Napoca.

Vă mai recomandăm: 

O nouă investiţie uriaşă în România. O companie auto vrea un teren de 150 de hectare pentru viitoarea fabrică

Oraşul smart Cluj-Napoca merge pe motorină. De ce stau autobuzele electrice de 600.000 de euro în garaj

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite