Cum a ajuns o tânără fotografă din România să lucreze pentru Comisia Europeană şi Parlamentul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iris Haidău (29 de ani) locuieşte de patru ani în Belgia, la Liege, iar din 2015 este unul dintre fotografii oficiali acreditaţi la Comisia Europeană şi Parlamentul European. Din această postură, tânăra a participat la zeci de şedinţe şi conferinţe organizate de cele două organisme ale Uniunii Europene. În paralel, Iris are în portofoliu ca şi clienţi şi companii importante, printre care Siemens (filiala Belgia) şi ArcelorMittal.

Licenţiată la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Iris Haidău are şi un masterat la aceeaşi instituţie de învăţământ superior, iar din 2015 trăieşte în Belgia, unde a ajuns iniţial printr-o bursă Erasmus. Specializată în fotografie şi video, tânăra a decis să se stabilească în ţara care găzduieşte Comisia Europeană şi Parlamentul European, iar în ultimii trei ani îşi desfăşoară activitatea chiar în sediile celor două organisme internaţionale.

„După ce am ajuns în Belgia printr-un program Erasmus, am decis să aplic la un internship. Aşa am ajuns să colaborez cu o agenţie importantă din Bruxelles, Babylonia Communication, dar am rămas acolo doar 6 luni, pentru că m-am întors la Cluj pentru a-mi finaliza masteratul. Între timp, cât eram încă în ţară, am continuat să colaborez cu cei de la Babylonia, iar ei mi-au propus să mă întorc acolo. Am avut ocazia să învăţ multe de la Ezequiel Sagnetti, unul dintre cei mai buni profesionişti din Belgia. El m-a învăţat să fac fotografie corporate, e omul fără de care nu aş fi fost aici momentan. La un moment dat mi-a spus că e foarte greu să găsească fotografi dedicaţi în Belgia şi că e foarte bucuros că m-a găsit”, rememorează Iris.

Colaborează cu companii importante

Originar din Argentina, Ezequiel Sagnetti a fost într-un fel mentorul româncei şi tot el a recomandat-o pentru Comisia Europeană şi Parlamentul European. Totuşi, acomodarea nu a fost una tocmai simplă, iar primele luni petrecute în Belgia au însemnat o sumă de provocări. Pentru a le face faţă, Iris a fost nevoită să muncească aproape non stop, renunţând la weekend-uri şi a căutat să-şi lărgească portofoliul de clienţi. În plus, ea a ajuns să cunoască din proprie experienţă opacitatea unora dintre belgieni faţă de străini.

„N-a fost şi nici nu e simplu, să lucrezi într-o ţară străină ca freelancer e precum ai începe o nouă viaţă, dar încă ai aptitudinile dobândite din viaţa anterioară.  Şi cum în vacanţele Comisiei Europene nu aveam de lucru, nu primeam nici bani, aşa că am început să-mi caut şi alţi clienţi. Fac şi fotografie corporate, dar cel mai mult îmi place fotografia de portret. Şi îmi place să fac şi foto lifestyle şi foto branding. Plus că belgienii, în general, nu sunt cei mai prietenoşi când au în faţă un străin. Mi s-a întâmplat ca într-o discuţie, care era absolut normală şi chiar amicală, persoana cu care discutam să se schimbe pur şi simplu la faţă când a aflat că sunt româncă. Din păcate, imaginea României e foarte proastă şi aici”, explică Iris.

Printre clienţii săi corporate se află Siemens (filiala Belgia) ArcelorMittal, dar artista şi-a extins portofoliul şi a stabilit o colaborare şi cu Centrul pentru Arte Frumoase din Bruxelles. 

Lucrează cu personalităţi pe care le văzuse înainte doar la televizor

În ce priveşte colaborarea cu Comisia Europeană şi cu Parlamentul European, tânăra se declară încântată de această oportunitate. „Este o şansă pentru mine, până la urmă. Nu m-aş fi gândit niciodată că voi ajunge să lucrez pentru aceşti oameni. Pe unii dintre ei îi văzusem doar la televizor sau citisem în ziare despre ei. Ţin minte că am fost foarte impresionată când am păşit prima dată în sediul Comisiei. Dar între timp am ajuns să fiu relaxată chiar dacă sunt conştientă că lucrez cu oameni importanţi”, susţine Iris.

corina cretu bruxelles foto iris haidau

Comisarul european Corina Creţu. FOTO: Iris Haidău

La şedinţele Comisiei şi la cele ale Parlamentului, ea s-a întâlnit şi cu reprezentanţii României, iar relativ recent a avut ocazia să-l întâlnească tot acolo şi pe fostul premier Emil Boc. L-a ratat în schimb pe preşedintele Klaus Iohannis, deşi, spune ea, i-ar fi plăcut să fie de faţă atunci.

De obicei ţin legătura doar cu organizatorii evenimentelor pe parcursul evenimentului. Eventual cu moderatorii, cei care fac parte din organizare. În rest nu discut cu VIP- urile, cu politicienii, doar daca trebuie să le ofer indicaţii în timp ce îi fotografiez. În pauze sunt înconjuraţi de invitaţi şi angajaţi în discuţii, aşa că nu am de ce să-i abordez
Sergei Stanishev

Fostul premier bulgar Sergei Stanishev (stânga) şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans (dreapta), surprinşi într-o discuţie. FOTO: Iris Haidău

Printre momentele mai puţin plăcute de la şedinţele Comisiei se numără şi cele în care îi este dat să audă critici la adresa României. 

„La cele mai multe evenimente se vorbeşte despre România. Din păcate, în ultima perioadă, cu referendumul şi cu evenimentele de la 10 august, s-a vorbit mai mult în termeni critici. Ştiu prea bine care este situaţia în ţară şi îi înţeleg, dar tot este neplăcut, într-un fel”, spune Iris.

Un proiect de suflet

Printre atâtea colaborări, românca încearcă să-şi facă timp şi pentru proiectul ei de suflet. Iniţiat încă din 2015, proiectul a fost inspirat de conflictul izbucnit între Biserică şi comunitatea LGBT din România. 

„Eram în Belgia cu bursa Erasmus, iar acolo am întâlnit studenţi arabi care plecaseră din ţara lor pentru că erau gay şi nu erau toleraţi. Nu aparţin comunităţii LGBT, dar am prieteni şi cunoştinţe şi ştiu cât de greu le este. Sigur că la noi nu e chiar ca în ţările arabe, dar nici nu există libertatea din Occident. Am documentat în cea mai mare parte subiectul în România şi am încercat să fac o comparaţie între situaţia de la noi şi cea din alte ţări”, a încheiat Iris.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite