„Creierul“ fraudării BAC-ului de la Cluj a fost condamnat la închisoare cu suspendare. DNA a descoperit 42 de lucrări fotocopiate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Cornoiu, preşedinteie comisiei de Bacalaureat de la Grupul Şcolar Alexandru Borza. FOTO: Adevărul
Ilie Cornoiu, preşedinteie comisiei de Bacalaureat de la Grupul Şcolar Alexandru Borza. FOTO: Adevărul

Profesorul universitar Ilie Cornoiu, în calitate de preşedinte al comisiei de Bac 2009 de la Grupul Şcolar „Alexandru Borza“, unde examenul a fost fraudat cu 42 de lucrări fotocopiate, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Tot la închisoare cu suspendare au fost condamnaţi şi 16 dintre cei 42 de elevi implicaţi în fraudă.

Curtea de Apel Cluj a hotărât, definitiv şi irevocabil, pe 18 decembrie, pedeapsa în dosarul fraudei la Bacalaureat în sesiunea din vara anului 2009.  Cornoiu Ilie, profesor universitar în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj şi consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Cluj, la data faptelor, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. În calitate de preşedinte al comisiei de examen, Ilie Cornoiu a pus la cale întregul mecanism de fraudare a examenului cu lucrări fotocopiate. Procurorii DNA Cluj arată că întregul plan de fraudare a celor 42 de lucrări de Bacalaureat s-a realizat cu „sprijinul nemijlocit“ al consilierului judeţean care „a şters urmele“, respectiv a înlocuit lucrările iniţiale cu copii fotocopiate.

Doi din patru profesori, la puşcărie

Ilie Cornoiu este acuzat că a fost cel care a înlocuit lucrările iniţiale ale candidaţilor care au recurs la „pile“, cu lucrări fotocopiate. El a fost acuzat de infracţiunea de trafic de influenţă prin faptul că a uzat de calitatea sa în vederea fraudării probei scrise la limba şi literatura română. Cornoiu nu şi-a recunoscut vinovăţia.  Ceilalţi trei profesori implicaţi în dosar au fost condamnaţi în 2010: Ioan Rus, directorul Grupului Scolar „Alexandru Borza“ - doi ani şi 11 luni de închisoare; Ioan Vaidahazan, director adjunct al Colegiului „Edmond Nicolau“ -  doi ani şi opt luni de închisoare cu executare. Dorel Avram, directorul şcolii private „Didactica Nova“, a fost condamnat tot atunci cu suspendare.

Planul de fraudare

În decursul lunii iunie 2009, prin intermediul unor candidaţi, unul dintre profesorii acuzaţi Ioan Rus ar fi racolat mai multe persoane cărora le-a cerut diverse sume de bani în vederea „aranjării Bac-ului“. Pentru fiecare probă erau ceruţi între 150-200 de euro, în timp ce pentru toate examenele, aceasta era de 1.100-1.300 de euro. În total, din partea mai multor candidaţi, s-a strâns suma de 10.600 de euro. Cei 42 de candidaţi au fost chemaţi în data de 28 iunie să-şi susţină proba scrisă de limbă şi literatură română. Candidaţilor li s-a spus să redacteze o lucrare de minim patru pagini unde să scrie ce vor, chiar şi despre „Michael Jackson, Mickey Mouse sau Prinţesa Diana“. Ulterior, cu ajutorul lui Cornoiu care primea toate lucrările, pe baza parolei „asta-e-este“ şi „dacă-aşa-este“, trecută pe ultima pagină a acestora, lucrările originale erau schimbate cu altele xerocopiate. Mai mult, potrivit procurorilor DNA, tot consilierul judeţean Ilie Cornoiu era cel care a completat chenarul din dreapta care conţine informaţii privind numele candidatului, şcoala de provenienţă şi numele şi semnăturile supraveghetorilor. 

Decizia Curţii de Apel Cluj

Condamnă pe inculpatul Cornoiu Ilie, profesor universitar în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj şi consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Cluj, la data faptelor, la o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani şi interzicerea pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie, de a exercita o profesie, ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de: luare de mită, fals material în înscrisuri oficiale şi sustragere sau distrugere de înscrisuri, toate în formă continuată.

Condamnă pe inculpatul Cesărean Viorel Grigore, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Condamnă pe inculpata Moldovan Marinela, la o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 4 luni, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de: cumpărare de influenţă şi fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată.

Condamnă pe inculpaţii Moga Corina, Moldovan Elena şi Desmirean Mircea la o pedeapsă 8 luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 8 luni, pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.

Condamnă pe inculpaţii Rus Tudor Dumitru, Costin Alexandru şi Radu Sergiu Mihai, la o pedeapsă 6 luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 6 luni, pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.

Condamnă pe inculpatul Mariş Ovidiu Gheorghe, la o pedeapsă 2 ani închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de: cumpărare de influenţă şi fals material în înscrisuri oficiale.

Condamnă pe inculpaţii Toth Marton Csaba, Colţa Pompei şi Nechifor Saveta la o pedeapsă de 2 ani şi 2 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 2 luni, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de: cumpărare de influenţă şi fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată.

Condamnă pe inculpata Fărcaş Ioana Paula, la o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 4 luni, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de: cumpărare de influenţă şi fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată.

Condamnă pe inculpaţii Mariş Vasile şi Marton Izabela Andreea, la o pedeapsă 5 luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 5 luni, pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale.

Obligă inculpaţii la plata in favoarea statului a cate 600 lei, fiecare, cheltuieli judiciare. 

Citeşte şi:

 

Consilier judeţean, „creierul“ fraudării BAC-ului de la Cluj

 

CLUJ: Consilierul judeţean arestat în dosarul „lucrări xerocopiate la Bac“ se consideră nevinovat. (UPDATE) Ilie Cornoiu rămâne în arest.

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite