Consiliul Local şi Paszkany Arpad, acuzaţi de o pagubă de 9 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii locali au respins, joi, cererea înaintată de compania Iris Ventures LTD privind anularea hotărârii prin care proiectul „Cartierul Tineretului“ a fost reconvertit în parc fotovoltaic. Reprezentanţii firmei susţin că în paralel cu reconversia, compania care a câştigat licitaţia pentru realizarea cartierului a fost scoasă din „afacere“. Vinovaţi de „stratagemă“ ar fi finanţatorul CFR şi consilierii locali.

Compania Iris Ventures LTD, acţionarul principal al firmei (SC Polus Real Estate) care trebuia să construiască, în asociere cu Consiliul Local, Cartierul Tineretului, susţine că deliberativul local i-a provocat o pagubă de 9 milioane de euro. Dauna ar fi fost cauzată printr-o Hotărâre de Consiliu Local (din 14 decembrie 2010) prin care s-a decis reconversia proiectului „Cartierul Tineretului“ într-un parc fotovoltaic. Reprezentanţii firmei au susţinut că hotărârea a fost o stratagemă a lui Paszkany Arpad, care avea 13% din firma care urma să construiască Cartierul Tineretului, pentru a obţine pachetul majoritar de acţiuni. În fapt, prin hotărâre se prevedea că în loc de cartier se va realiza un parc fotovoltaic de către firma Green Energy Napoca SRL. Astfel, SC Polus Real Estate a fost scoasă din afacere. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, “Green Energy Napoca” ,este o firmă înfiinţată în februarie 2011, deţinută de două companii din SUA, “Green Energy Holding LLC” si “WWS Energy Development LLC”, ambele deţinând câte 50% din capitalul social al firmei. Coincidenţă sau nu, administrator al companiei recent înfiinţate a fost desemnat Vigh Ferencz, al cărui nume a apărut de mai multe ori legat de cel al lui Arpad Paszkany. Ultima oara, administratorul a aparut în calitate de reprezentant al mai multor firme de-ale patronului CFR, ca martor în dosarul în care omul de afaceri a fost acuzat de santaj şi sprijinire a unui grup infracţional.

Hotărârea nu a fost anulată

În concluzie, compania Iris Ventures a cerut, printr-un memoriu, consilierilor locali anularea hotărârii prin care proiectul „Cartierul Tineretului“ a fost transformat în parc fotovoltaic, odată cu schimbarea firmei care urma să-l constuiască. În memoriu se arată că hotărârea a fost adoptată „ în condiţii de nelegalitate, având în vedere scopul fraudulos urmărit“. În şedinţa de joi a Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca, consilierii nu au aprobat hotărârea de revocare a proiectului de reconversie. Consilierii au votat în unanimitate împotriva proiectului, fără a exista comentarii. „În analiză am avut propunerea din partea Iris Ventures prin care ni se cerea să revocăm Hotărârea de Consiliu Local din 14 decembrie 2010 prin care s-a decis reconversia  proiectului imobiliar Cartierul Tineretului în Parc fotovoltaic. Consilierii locali nu au aprobat această hotărâre de revocare, deci hotărârea de consiliu local iniţial s-a menţinut", a precizat primarul Radu Moisin.

Paszkany este acuzat că şi-a prejudiciat partenerii de afaceri

Avocaţii companiei Iris Ventures LTD  îl acuză pe omul de afaceri Arpad Paszkany că şi-ar fi însuşit fraudulos pachetul de 49% din acţiuni pe care Polus Real Estate (PRE) îl deţinea la SC Cartierul Tineretului SRL, el fiind doar un acţionar minoritar al PRE.
„Iris Ventures Limited, împreună cu Burnet Holding LLC şi Paszkany Arpad-Zoltan am hotărât înfiinţarea unei societăţi comerciale cu scopul de a participa ca investitor în diverse proiecte comerciale imobiliare dezvoltate în Cluj-Napoca, aşa cum este şi cazul proiectului cartierului Tineretului Cluj. Ca urmare am decis înfiinţarea societăţii SC Polus Real Estate SRL în care noi suntem asociat majoritar, deţinând 77% din capitalul social şi în care Burnet Holding LLC deţine 10%, iar Paszkany Arpad 13% din capitalul social", au arătat avocaţii companiei britanice.

Între Polus şi Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a intervenit contractul de asociere având ca obiect înfiinţarea unei noi societăţi pentru realizarea în parteneriat public-privat a unui proiect imobiliar în zona Bulervardului Muncii- Păşunea Someşeni.
Noua societate, denumită SC Cartierul Tineretului Cluj SRL a fost înfiinţată pentru o perioadă de cinci ani de zile, Polus deţinând 49% din capitalul social al societăţii, diferenţa de 51% din capitalul social fiind deţinută de către Consiliul Local. Obiectul de activitate al firmei l-a reprezentat proiectul imobiliar, respectiv construirea unui cartier de locuinţe pe un teren în suprafaţă de 203 hectare.

„În contract nu exista nicio clauză penală sau vreo altă obligaţie contractuală în sarcina Polus pentru neexecutarea obligaţiilor asumate. Menţiunea este importantă având în vedere faptul că, ulterior, se inventează în sarcina Polus o pretinsă obligaţie de plată a sumei de 7.000.000 EURO aferentă neîndeplinirii obligaţiei de predare a celor 348 de locuinţe sociale", mai arată avocaţii companiei britanice.

Datorii fictive cu ajutorul consilierilor locali

Iris Ventures susţine că, după ce a pierdut controlul asupra firmei Polus, Paszkany a fost ajutat de majoritatea consilierilor locali să transfere acţiunile de la Cartierul Tineretului SRL la o altă companie, pe care o controlează.
„Acţionând în pretinsul scop de a găsi soluţii alternative şi de a evita pierderi pentru Polus, prin intermediul unui pretins grup de investitori, s-a găsit soluţia salvatoare pentru Cartierul Tineretului SRL şi Polus, conversia proiectului imobiliar într-un parc fotovoltaic ce urma să fie construit pe terenul aportat în Cartierul Tineretului SRL. A fost semnat memorandumul dintre Polus şi Green Energy SRL, societate controlată de Paszkany, prin intermediul căruia Green Energy SRL s-a angajat să preia obligaţiile Polus în schimbul sumei de 7.000.000 EURO, cu condiţia ca Consiliul Local să aprobe reconversia obligaţiilor imobiliare ale Polus în obligaţii ce priveau furnizarea de energie de către Green Energy SRL. În toată această schemă infracţională a fost necesară şi adoptarea unei hotărâri de consiliu local pentru ca această creanţă inventată să poată deveni exigibilă", au mai precizat avocaţii.

Paszkany ar fi câştigat peste nouă milioane de euro

În documentul trimis Consiliului Local, Iris Ventures mai arată că prejudiciile se ridică la peste nouă milioane de euro şi că va face toate demersurile pentru tragerea la răspundere a tuturor persoanelor pe care le consideră vinovate de infracţiunile de constituire de grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, abuz în serviciu şi gestiune frauduloasă.
„Astfel, prin complicitate cu Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca privind reconversia proiectului imobiliar Cartierul Tineretului Cluj în parc fotovoltaic, Paszkany Arpad a reuşit să obţină beneficii financiare impresionante, în sumă de aproximativ nouă milioane de euro. Toate acestea au fost posibile numai datorită adoptării hotărârii consiliului local. Hotărârea de reconversie a proiectului a fost emisă şi cu scopul ilegal şi fraudulos de susţinere a grupului constituit în jurul lui Paszkany Arpad", au mai adăugat avocaţii Iris Ventures.

Omul de afaceri Paszkany Arpad nu a putut fi contactat pentru a-şi expune punctul de vedere.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite