COMPARAŢIE Bosch sau Nokia. Cea mai bună investiţie pentru clujeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bosch va crea la Cluj 2.000 de locuri de muncă
Bosch va crea la Cluj 2.000 de locuri de muncă

Sumele investite de cele două firme la Jucu sunt aproximativ egale: circa 70 de milioane de euro. La fel şi numărul de angajaţi – 2.000 de persoane. Diferenţa cea mai importantă se referă la plecarea înainte de termenul stabilit.

Consilierii judeţeni clujeni au votat, ieri, contractul cu Bosch, care urmează a fi semnat, oficial, vineri. Compania germană va ocupa 21 de hectare în parcul industrial Tetarom din Jucu, de unde Nokia va pleca în această primăvară. La fabrica de aici se vor produce scule electrice pentru gradină, scule electrice profesionale, piese auto şi elemente de tehnologie industrială.
Valoarea investiţiei la Bosch este oarecum similară celei pe care a făcut-o Nokia, adică în jur de 70 de milioane de euro. Numărul de salariaţi va fi de asemenea acelaşi, adică 2000 de angajaţi. În ceea ce priveşte terenul, compania finlandeză a concesionat 90 de hectare (din care a folosit numai 14 hectare pentru fabrica de la Jucu), în timp ce Bosch a obţinut 21 de hectare. Compania germană poate cumpăra terenul după ce a realizat 15% din investiţite. 

Minimum 7 ani

O diferenţă importantă între cele două investiţii se referă la perioada contractuală. Dacă Nokia a plecat fără a plăti vreo despăgubire la Bosch situaţia e diferită. „Bosch trebuie să stea la Cluj minimum 7 ani de zile şi să facă investiţia de 70-80 de milioane de euro în două etape. Etapa întâi trebuie finalizată până în 2013, iar cea de-a doua până în 2015. Dacă pleacă înainte de 2019, Bosch va trebui să plătească despăgubiri 2 ani de zile sau să găsească un alt investitor. Noul investitor trebuie să respecte condiţiile agreate de Consiliul Judeţean Cluj şi Tetarom şi să prezinte garanţii“, a declarat Victor Popa, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj. Preşedintele CJ, Alin Tişe, a prcizat că dacă va pleca mai repede de 2019, va trebui să plătească redevenţa pentru încă doi ani sau va trebui să găsească un alt investitor.

Cele mai bune salarii

Salariile plătite de Bosch vor fi mai mici, după estimările specialiştilor în resurse umane. „Nu am început încă negocieri cu Bosch, dar din experienţa noastră de până acum putem spune că muncitorii calificaţi pentru posturi precum frezor sau strungar vor primi în jur de 1.000 - 1.200 de lei, deci sub nivelul salariului mediu pe economie de la Cluj (1.500 de lei – n.r.)“, a spus Elena Nechifor specialist marketing la Manpower România. Valentin Ilcaş, liderul Sindicatului Cartel Alfa Cluj, e de părere că salariile la Bosch vor fi mai mari de 1500 de lei. „Vom purta în aşa fel negocierile încât să schimbăm percepţia generală că suntem o forţă de muncă ieftină şi fără pretenţii. Nu vrem să speriem investitorii, dar vrem să negociem nu ei, nu să cerşim“, a spus acesta.
În ceea ce priveşte, salariile celor de la Nokia, Daniel Don, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, a susţinut: „Ceea ce a scris mass-media despre salariile de la Nokia, cum că ar fi de 800 de lei, nu este adevărat. Un muncitor cu opt clase, care lucra ca operator la Nokia şi îşi făcea norma, câştiga  şi 2.000. Doar cei care nu-şi făceau norma câştigau 800 de lei o lună sau două, după care erau înlocuiţi". Unul dintre angajaţii Nokia, Bogdan Colceriu, a susţinut însă că salariile unor operatori de bandă carea lucrau în fabria de la Jucu, se situau între 600 şi 800 de lei. 

Contracte confidenţiale

La şedinţa de Consiliu Judeţean Cluj de azi, consilierii au fost obligaţi să semneze o clauză de confidenţialitate. Ei şi-au exprimat acordul de a nu divulga nimic din datele din Anexele 1 şi 2 la contractul comercial cu firma Bosch. Anexele cuprind date legate de cifra de afaceri a companiei, utilarea halelor sau tehnologia pe care o vor folosi în producţie. Şi contractul cu Nokia a fost confidenţial.


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite