Cluj: Pe Valea Drăganului, pe urmele lui Blaga (GALERIE FOTO)
0La doar o oră distanţă de Cluj-Napoca, în inima Munţilor Apuseni, vă puteţi „încărcaţi bateriile” după o săptămână stresantă.
Vezi o galerie foto de pe Valea Drăganului
Pe lângă peisajele de basm, zona Văii Drăganului vă oferă posibilitatea de a locui în casa de vacanţă a lui Lucian Blaga, dar şi de a vizita domeniul lui Octavian Goga de la Ciucea sau cetatea medievală de la Bologa.
De pe drumul care duce spre Oradea, imediat ce aţi ieşit din Poieni, cotiţi spre stânga. Nu veţi regreta. Valea Drăganului este locul perfect pentru a scăpa de grijile cotidiene. Aflată la doar 70de kilometri de Cluj-Napoca, zona vă oferă posibilitatea petrecerii unui sfârşit de săptămână relaxant, pe care îl puteţi „condimenta” cu diverse mini-excursii, fie pe crestele Apusenilor, fie la obiectivele aflate în apropiere.
Relaxare pe banca lui Blaga
Odată intraţi în satul Valea Drăganului, nu vă lăsaţi „furaţi” de stălucirea termopanelor care „înfrumuseţează” cele mai noi hoteluri sau pensiuni. Continuaţi-vă drumul până în inima localităţii, unde veţi găsi pensiuni-bijuterie, precum cea pe care, cândva, o folosea chiar Lucian Blaga drept loc de relaxare.
La pensiunea „Iubu”, ridicată de ORL-istul Mihai Iubu în 1957, obişnuia să-şi limpezească gândurile Blaga, alături de Iuliu Haţieganu şi de proprietarul casei. Şi acum, îl puteţi întâlni pe Lucian Blaga, care vă va întâmpina surâzând din numeroasele fotografii expuse în holul casei moţeşti, care păstrează arhitectura de acum 50 de ani. Relaxarea e garantată, pe malul pârâiaşului care curge lin prin curte sau la un „pahar de vorbă”, pe băncuţa pe care însuşi Blaga se odihnea.
Dacă ai noroc, poţi să găseşti un loc la pensiunea „Morar”, iar seara gazdele să te îmbie cu un păstrăv la grătar. „Avem aici o mică păstrăvărie. Uneori, le mai facem şi turiştilor o mică «bucurie»”, spune Olimpia Morar. Cazarea la pensiunile din zonă costă între 35 şi 50 de lei, preţ în care nu este inclus micul dejun.
Atracţiile pentru turişti nu sunt multe în zonă, dar vă pot umple, liniştit, weekened-ul. Din Valea Drăganului puteţi ajunge în mai puţin de jumătate de oră la lacul Floroiu, iar de acolo, fie spre Stâna de Vale fie, dacă vă încumetaţi la o drumeţie, pe vârful Vlădeasa.
Peisajele de basm vă vor face să uitaţi pe loc de orice probleme. De asemenea, vă puteţi „răpi” câteva ore pentru a vizita domeniul de la Ciucea al lui Octavian Goga sau ruinele cetăţii medievale de la Bologa. Cu siguranţă, nu veţi regreta niciun moment. Iar odată încheiat sejurul în zonă, vă veţi putea întoarce la activităţile zilnice, cu „bateriile“ încărcate la maximum.
50 de lei este preţul maxim al unei nopţi de cazare, pentru o persoană, în Valea Drăganului
Turişti din toată ţara
Faima Văii Drăganului a depăşit, de mult, graniţele Clujului şi ale României. „Avem turişti mulţi din străinătate, din Belgia, din Cehia, din majorutatea ţărilor europene”, spun proprietarii pensiunilor. Printre cei pe care i-am întâlnit în zonă s-a numărat şi Adrian, un tânăr bucureştean, venit alături de doi prieteni în Apuseni.
Dacă tovarăşii săi de drum au ales să „inspecteze” la pas zona, Adrian a preferat să se relaxeze pe barajul Floroiu, la pescuit. În aproximativ o oră, a reuşit să prindă destul peşte, cât pentru o cină copioasă alături de prieteni.