Cercetătorii au descoperit un potenţial înlocuitor pentru exerciţiile fizice. Ce proteină imită beneficiile mişcării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii americani au descoperit recent că o proteină care apare în mod natural în organism atunci când facem mişcare a imitat beneficiile exerciţiului fizic la muşte şi şoareci.

Fie că este vorba de o plimbare rapidă în jurul parcului sau de un antrenament de mare intensitate la sală, exerciţiile fizice fac bine organismului. Dar dacă aţi putea profita de beneficiile unui antrenament bun fără a mişca vreodată un muşchi?

Cercetătorii Facultăţii de Medicină a Universităţii din Michigan care studiază o grupă de proteine naturale numită Sestrină au descoperit că aceasta poate imita multe dintre efectele exerciţiilor fizice la muşte şi şoareci. Descoperirile ar putea ajuta în cele din urmă oamenii de ştiinţă să combată reducerea masei musculare din cauza îmbătrânirii şi a altor cauze, relatează Science Daily

Sestrina se acumulează în muşchi în urma exerciţiilor fizice


„Cercetatorii au observat anterior ca Sestrina se acumulează în muşchi în urma exerciţiilor fizice”, a declarat Myungjin Kim, profesor asistent de cercetare în cadrul Departamentului de Fiziologie Moleculara şi Integrativă. Kim, lucrând cu profesorul Jun Hee Lee şi o echipă de cercetători, a dorit să afle mai multe despre legătura proteinei cu exerciţiul fizic. Primul lor pas a fost să încurajeze o mulţime de muşte să „facă mişcare”.

Profitând de instinctul natural al muştei Drosophila care o determină să urce şi să iasă dintr-o eprubetă, colaboratorii lor, Robert Wessells şi Alyson Sujkowski de la Wayne State University din Detroit, au dezvoltat un tip de „bandă de alergare” pentru muşte. Folosind-o, echipa a antrenat muştele timp de trei săptămâni. Apoi, a comparat capacitatea de alergare şi zbor a muştelor normale cu cea a muştelor modificate astfel încât să nu aibă capacitatea de a secreta Sestrină.

Nivelul de sestrină maximizat le-a transformat în „super-muşte”

„Muştele pot alerga în cerc, de obicei, în jur de patru până la şase ore în acest moment, iar abilităţile muştelor normale s-au îmbunătăţit în acea perioadă”, spune Lee. „Muştele care nu au produs Sestrina nu şi-au îmbunătăţit ablităţile odată cu exerciţiile fizice”.

Mai mult decât atât, atunci când au maximizat secreţia de Sestrină în muşchii muştelor normale, au descoperit că acele muşte au abilităţi fizice superioare muştelor antrenate, chiar şi fără să fi făcut exerciţii fizice. De fapt, muştele cu un nivel maximizat de Sestrină nu au dezvoltat mai multă rezistenţă atunci când au realizat exerciţii.

Efectele benefice ale Sestrinei includ mai mult decât o rezistenţă îmbunătăţită. Şoarecii fără Sestrină nu aveau capacitatea aerobă îmbunătăţită, nu aveau respiraţia îmbunătăţită şi nu ardeau grăsimile aşa cum se întâmplă în mod normal ci exerciţiile fizice.

„Propunem ipoteza conform căreia Sestrina poate coordona aceste activităţi biologice prin activarea sau oprirea diferitelor căi metabolice”, spune Lee. „Acest tip de efect combinat este important pentru producerea efectelor exerciţiului fizic.”

Ar putea apărea în curând suplimente de Sestrină?


Lee a ajutat, de asemenea, un alt colaborator, Pura Muñoz-Cánoves, doctor al Universităţii Pompeu Fabra din Spania, să demonstreze că Sestrina musculară specifică poate ajuta şi la prevenirea atrofiei la un muşchi imobilizat, cum ar fi tipul care apare atunci când un membru este imobilizat pentru o perioadă lungă de timp. „Acest studiu independent evidenţiază din nou faptul că Sestrina este suficientă pentru a produce multe dintre beneficiile mişcării fizice şi ale exerciţiului fizic”, spune Lee.

Ar putea apărea în curând suplimente de Sestrină? „Nu chiar”, spune Lee. „Sestrinele nu sunt molecule mici, dar lucrăm pentru a găsi modulatori de molecule mici pentru Sestrină."

În plus, adaugă Kim, oamenii de ştiinţă încă nu ştiu cum produc exerciţii fizice Sestrină în organism. „Acest lucru este foarte important pentru studiul viitor şi ar putea duce la un tratament pentru persoanele care nu pot face exerciţii fizice."

Citeşte şi 


Care este cea mai bună perioadă a zilei pentru a face sport


Greşelile de care să ne ferim când facem mişcare. Exemplul dat de o tânără care fugea de sport, iar acum e antrenor personal în Cluj

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite