Cele mai cunoscute şi ciudate teorii ale conspiraţiei despre preşedinţii SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imaginaţia bogată de care dau dovadă unii, coroborată cu o serie de întâmplări, mai mult sau mai puţin controversate, au dat naştere în timp unei adevărate culturi a teoriei conspiraţiei, foarte în vogă în special peste Ocean. La toate acestea au contribuit indirect şi preşedinţii celei mai puternice naţiuni, SUA, prin acţiunile şi prin numeroasele scandaluri în care au fost implicaţi de-a lungul timpului.

Moartea lui Kennedy

Pe 22 noiembrie 1963, John Fitzgerald Kennedy îşi găsea sfârşitul într-un atentat care a şocat deopotrivă Statele Unite Ale Americii şi întreaga lumea. Cel de-al 35-lea preşedinte al SUA a fost ucis la Dallas, în timp ce traversa oraşul într-o limuzină decapotabilă, alături de soţia sa, Jacqueline, şi de guvernatorul statului Texas. Zecile de mii de oameni care ieşiseră în stradă să-l aclame au amuţit în momentul în care s-au tras trei focuri de armă în direcţia lui Kennedy, iar panica şi revolta a pus stăpânire pe mulţime.   

j f kennedy foto commons.wikimedia

Faptul că presupusul ucigaş, Lee Harwey Oswald, a fost la rândul său ucis şi nu a mai ajuns în faţa justiţiei n-a făcut decât să sporească misterul. Nu puţini sunt cei care consideră că, în realitate, Oswald ar fi fost nevinovat sau că ar fi fost eliminat tocmai pentru a nu-i da în vileag pe cei care ar fi comandat atentatul. Alte variante „la modă” sunt că preşedintele nu ar fi fost ucis şi că totul nu ar fi fost decât o diversiune sau că acesta ar fi fost omorât la ordinul sovieticilor sau chiar de serviciile secrete americane. 

George W. Bush şi atentatul de la 11 septembrie 2001

Atentatul de la Turnurile Gemene din New York a constat într-o serie de atacuri sinucigaşe coordonate de Al-Qaeda împotriva SUA. Evenimentul a stârnit o emoţie puternică nu numai în această ţară, dar şi în întreaga lume, iar ceea ce a urmat se ştie. A fost momentul care a declanşat războiul împotriva terorismului, iar o coaliţie în fruntea căreia s-a aflat SUA a intervenit în Afganistan împotriva reţelelor teroriste conduse de la talibani.

turnurile gemene new york 2001 foto pixabay.com

Au existat însă numeroase voci care au susţinut că, în realitate, chiar administraţia Bush ar fi comandat acest atentat. Adepţii acestei neverosimile teorii considerau că preşedintele Bush şi Guvernul SUA ar fi dorit să creeze o situaţie care să justifice suspendarea unora dintre drepturile cetăţenilor americanilor. O altă idee intens vehiculată a fost cea potrivit căreia Statele Unite ar fi dorit cu orice preţ să obţină accesul la petrolul din Afganistan şi din mai multe ţări arabe arătate cu degetul pentru că ar fi susţinut terorismul. Bineînţeles că nimeni nu a putut să dovedească aceste teorii năstruşnice, deşi felul în care au acţionat teroriştii şi mai ales uşurinţa cu care au reuşit să păcălească serviciile secrete ale SUA continuă să rămână un mister.

Familia Bush şi Skull and Bones

George H.W. Bush (foto, jos) şi fiul său, George W. Bush, au condus Statele Unite între 1989 şi 1993, respectiv 2001 şi 2009. Adepţii teoriei conspiraţiei au ţesut o adevărată legendă pornind de la apartenenţa familiei Bush la o societate secretă extrem de controversată, Skull and Bones (Craniu şi oase). Fondată încă din 1830, Skull and Bones a atras încă de la înfiinţarea sa o serie de personalităţi, iar începând din a doua jumătate a secolului trecut a fost intens mediatizată.

george h w bush foto wikipedia.org

S-a scris că membrii societăţii ar aparţine unor importante loje masonice, dar şi că aceştia ar conduce lumea sau că ar fi o frăţie satanică. Practic, susţinătorii acestor teorii au mers până acolo încât au pus pe seama Skull and Bonesc toate conflictele majore din ultimul secol şi tot răul din lume. 

Un interviu cu George W. Bush în care acesta admitea că face parte din Skull and Bones, însă îi explica reporterului că nu are voie să vorbească despre această societate secretă, a turnat şi mai mult gaz pe foc. Evident, adepţii acestor teorii nu au putut niciodată să le demonstreze.

Obama, acuzat că ar fi o simplă marionetă

Nici cele două mandate ale lui Barack Obama nu au trecut neobservate pentru adepţii acestor teorii. Obama, care a câştigat pentru prima dată alegerile în 2008 şi a fost cel de-al 44-lea preşedinte din istoria SUA, a fost încă de la început ţinta criticilor din partea adversarilor republicani. Într-o ţară puternic afectată de criză, fostul lider de la Casa Albă a fost acuzat că nu ar fi luat cele mai bune decizii pentru a diminua efectele căderii economice, dar şi pentru politica externă a ţării. Adversarii săi politici au pus pe seama slăbiciunilor lui Obama şi ascensiunea Rusiei lui Vladimir Putin şi expansiunea ISIS în Orientul Mijlociu.

barack obama foto obamawhitehouse.archives.gov

De aici au pornit şi adepţii teoriei conspiraţiei, care l-au acuzat pe primul preşedinte afro al SUA că ar fi o simplă marionetă, o jucărie în mâinile „adevăraţilor conducători din umbră”. Evident, nici această teorie nu a putut vreodată să fie dovedită.

Trump, acuzat că ar fi fost susţinut de serviciile secrete ruse

Victoria obţinută la alegerile din 2016 de actualul lider de la Casa Albă, Donald Trump, nu au fost lipsite de controverse. Prosperul om de afaceri a învins-o pe Hillary Clinton, deşi mulţi analişti îl creditau cu şansa a doua. O parte a presei din SUA, dar şi unii dintre adversarii săi politici au lansat ideea că Trump ar fi câştigat alegerile cu ajutorul serviciilor secrete ruse, fără ca cineva să poată dovedi acest lucru.  

donald trump si melania trump foto wikipedia.org
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite