Călugăr franciscan din Salzburg, bătut de patru cerşetori români: „Am fost atacat, împins şi lovit în cap“. Scandal în Austria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Circa 90 de cerşetori sunt pe străzile oraşului turistc Salzburg. FOTO: Shutterstock
Circa 90 de cerşetori sunt pe străzile oraşului turistc Salzburg. FOTO: Shutterstock

Călugării franciscani din Salzburg au încetat să mai dea de mâncare pentru săraci în urma unui incident violent care a avut loc zilele trecute. Patru cerşetori români s-au luat la bătaie în faţa bisericii franciscane, iar în altercaţie a fost prins şi un monah, care a fost lovit de mai multe ori.

„Am fost atacat, împins şi lovit în cap”, a povestit părintele Oliver, parohul tuturor franciscanilor din Austria, Tirolul de Sud şi Elveţia, pentru publicaţia Kronen Zeitung. Incidentul s-a petrecut duminică, 17 martie, în faţa bisericii franciscane din Salzburg. 

Călugărul a fost deranjat de gălăgia pe care o făceau patru cerşetori români care se certau chiar la intrarea în lăcaşul de cult. Poliţia a fost chemată şi parohul s-a trezit cu o reclamaţie din partea românilor, care l-au acuzat că i-a lovit. „Şi asta doar pentru că am rezistat”, a declarat franciscanul. 

Sala de mese închisă din cauza violenţelor

Din ziua următoare, Ordinul a luat măsuri, mai ales că situaţia nu este singulară - în noiembrie, anul trecut, un ajutor al mănăstirii a fost lovit atât de tare de un cerşetor încât şi-a pierdut un dinte. Un afiş a fost postat la intrarea în biserică prin care se anunţa că sala de mese este închisă „din cauza violenţei faţă de confraţi”.

Aici erau hrăniţi în fiecare zi 40 dintre cei circa 90 de cerşetori din Salzburg, în ciuda lipsei de respect a acestora. Românii, se pare, că erau „oile negre” fiind surprinşi beţi sau aruncând chiştoacele de ţigări pe pardoseala mănăstirii relatează Breitbart.com.  

Clanuri de cerşetori români


„Mănăstirile şi bisericile au fost aproape asediate de clanuri de familie predominant româneşti”, scrie Kronen Zeitung şi îl citează pe fratele Beda, de la mănăstirea franciscană, care susţine că cerşetorii provoacă din ce în ce mai multă nemulţumire. Mulţi enoriaşi s-ar simţi, de asemenea, ameninţaţi: „Recent am însoţit o doamnă în vârstă la maşina ei, pentru că îi era frică de cerşetori”. Ziarul mai arată că de la Crăciun încoace un nou grup agresiv de cerşetori a fost depistat în oraş. 

Cereşetoria interzisă în anumite zone

Slazburgul a adoptat în 2016 un regulament care interzice cerşetoria în centrul oraşului şi pe anumite artere ale acestuia. Decizia a fost aspru criticată de asociaţiile de caritate şi de bisericile din oraş. Chiar Ordinul franciscanilor a reuşit să convingă primăria să ridice această interdicţie pe două străzi din apropierea mănăstirii.

Primarul oraşului Harald Preuner zâmbească când este întrebat de ziarişti despre incidentul din faţa bisericii: „Şi acum, din toţi, franciscanii ar dori ca acest lucru să fie inversat. După toate criticile pe care le-am auzit de la ei...”.

Organizaţia Caritas a Bisericii Catolice s-a pronunţat ferm împotriva interzicerii cerşetoriei: „Dar suntem bucuroşi să-i sprijinim pe franciscani să nu mai aibă astfel de incidente”, a declarat directorul Johannes Dines. 

Ce spun oamenii

Într-un articol publicat în 20 martie în publicaţia Salzburger Nachrichten sunt citaţi mai mulţi localnici care susţin că cerşetoria ar trebui interzisă, la fel cum se întâmplă în alte oraşe.

„Cei care folosesc astfel de facilităţi trebuie, de asemenea, să respecte la un standard de comportament”, spune Siegfried Pucher.


Franz Wörister susţine că turiştii întreabă „ce se întâmplă, este un cerşetor care stă la fiecare colţ şi asta ar trebui s-o facă doar oamenii în cărucior cu rotile”. Pentru el, este inexplicabil de ce politica „stă deoparte aşa de mult timp. În alte oraşe a fost posibilă interzicerea cerşetoriei. De ce nu se poate şi la noi?”
 

Adelheid Haas, proprietarul magazinului de modă din Piaţa Mirabell, aflat din ziar despre incident, dar ea nu a avut experienţe negative până acum: „N-am avut probleme, cerşetorii nu sunt intruzivi, ci politicoaşi, iar la măcelărie, unde cerşeşte un domn, este la fel”. O femeie cere pomană chiar în faţa magazinului ei. Haas face diferenţa: „Cu siguranţă nu toţi cerşetorii fac parte din anumite găşti.”


Rosa Nascu-Birgmann de la toneta din „Andräplatz” relatează: „Persoanele în vârstă îmi spun că dau bani pentru a fi lăsaţi în pace. Violenţa nu a fost niciodată o problemă, ci doar obrăznicia: este deja prea mult pentru oameni”. 


Poliţia nu consideră în prezent că este nevoie de un control mai riguros al interdicţiei cerşetoriei, spune purtătorul de cuvânt Hans Wolfgruber, arătând că sunt una sau două contravenţii pe săptămână.

Cazul cu călugărul este „unul dintre câteva cazuri în care o terţă parte este afectată”. De regulă, există dispute legate de locurile de cerşit. 

Citeşte şi

Artist bătut cu brutalitate în centrul oraşului de mafia cerşetorilor români de la Köln. Bărbatul a refuzat să le plătească taxă de protecţie

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite