Boc despre decizia CEDO privind vaccinarea obligatorie: „Mă bucură, dar sper ca România să nu impună”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul s-a vaccinat cu AstraZeneca. FOTO: Arhiva Primăriei
Primarul s-a vaccinat cu AstraZeneca. FOTO: Arhiva Primăriei

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că ţările pot impune vaccinarea obligatorie. Primarul Emil Boc a susţinut că îl „bucură o asemenea decizie istorică”, dardar speră ca  România să nu impună vaccinarea obligatorie.

„Mă bucur să văd că ieri Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat o decizie istorică, care va avea multe rezonanţe în planul ţărilor din Europa. Şi anume: este posibil ca statele să introducă vaccinarea obligatorie, fără ca prin asta să se afecteze drepturile şi libertăţile cetăţeneşti. Eu nu susţin că vaccinarea trebuie făcută obligatorie, dar susţin că ea trebuie să fie făcută masiv în manieră voluntară. Adică, oamenii să fie convinşi şi să facă un efort extraordinar să îi convingă şi pe ceilalţi să se vaccineze, dar deciza dată de CEDO a deschis o nouă eră în perioada post-pandemie”, a susţinut primarul Emil Boc la o emisiune online.    

Primarul a continuat arătând: „Cu trei mari probleme s-a confruntat planeta, cu foametea, cu războaiele şi cu molimile, cu pandemiile. Războaiele sunt izolate, ţinute sub control, foametea, în mare, hai să spunem că nu mai este problema cea mai mare a planetei, pentru că au murit, în 2014, 3 milioane de oameni din cauză că au fost suprapoderali şi numai un milion de subnutriţie. Mor mai mulţi oameni din cauză că sunt supraponderali, decât din cauză că nu au ce să mânânce, deşi nici problema malnutriţiei nu a fost eliminată. Problema pandemiilor va rămâne tot timpul. Atunci soluţia va fi prin ştiinţă prin vaccin ca să poţi să ţii sub control pandemiile. De aceea, decizia dată ieri de CEDO, şi care nu e valabilă numai pentru UE, ci pentru toate statele membre ale Consiliului Europei, şi sunt acolo vreo 45 de state, înseamnă că trecem într-o nouă eră a sănătăţii publice, în care statele pentru protejarea sănătăţii publice pot să impună chiar obligativitatea vaccinului”.

„România sper să n-o facă”

Primarul a precizat totuşi că speră ca România să nu introducă vaccinarea obligatorie „pentru că trebuie să lucrăm mult la conştiinţa publică. Lucrurile trebuie făcute, în primul rând, prin convingere, prin consţiinţă, prin a le explica oamenilor că nu este niciun fel de incompatibilitate între a-ţi păstra convingerile religioase şi a te vaccina. Salut decizia Bisericii Ortodoxe Române de a susţine vaccinarea, acesta este un moment istoric. Şi eu sunt creştin ortodoxşi n-am nicio problemă să mă vaccinez”, a declarat primarul Emil Boc.

Vă mai recomandăm

Suedia vs România la un an de pandemie: avem 10.835 de morţi în plus. A fost un succes strategia relaxată a nordicilor?

Cât de sigur este vaccinul AstraZeneca. Concluziile Agenţiei Europene a Medicamentului

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite