A renunţat la un job în vânzări ca să picteze invers pe sticlă, iar acum are propria afacere cu produse unicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tânără din Cluj şi-a construit o afacere profitabilă din pictura inversă pe sticlă. Maria Teodorescu (33 de ani) a renunţat la un job bine plătit în vânzări pentru a-şi deschide propriul business, în urmă cu cinci ani. O bună parte a comenzilor vin din străinătate.

Originară din Sebeş (judeţul Alba), Maria a început să înveţe tehnica picturii inverse încă de când avea şase ani, de la ultima descendentă a unei vechi şcoli de pictură. 

Ulterior, ea s-a mutat la Cluj, unde a urmat cursurile Facultăţii de Teologie, secţia secţia Artă sacră, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. Apoi, a continuat apoi cu un master la aceeaşi secţie.

„Facultatea urmată nu a fost întâmplătoare ci se leagă foarte mult de copilăria mea. Eu am avut norocul să fiu ucenica iconarei Maria Deac Poienariu, ultima descendentă a şcolii de pictură de pe Valea Sebeşului, şcoală renumită pentru icoanele pe sticlă viu colorate şi pline de semnificaţie. Astfel, tot traseul meu a fost legat de  meşteşugul picturii pe sticlă, dar a picta doar icoane nu a fost suficient, din mai multe puncte de vedere. Aşa am ajuns ca această pictură inversă pe sticlă, renumit meşteşug transilvănean, să o folosesc şi la alte produse şi astfel să îl fac cunoscut generaţiei mai tinere şi să îl aduc în prezent”, povesteşte Maria Teodorescu.

Imagine indisponibilă

A renunţat la un job în vânzări pentru a-şi urma visul

Tânăra a muncit mai mulţi ani în vânzări, însă în urmă cu cinci ani a renunţat la acest job şi a decis să-şi deschidă propria afacere. Experienţa acumulată a ajutat-o să-şi rentabilizeze business-ul. 

„Fac manual mărţişoare pe sticlă, globuri de Crăciun şi de anul acesta doresc să realizez şi o colecţie pentru nunţi şi botez. În plus, pictez icoane folosind pictura inversă. Pentru asta, realizez mai întâi desenul pe o foaie, după care îl transfer pe o foaie transparentă. Apoi, întorc foaia şi întorc sticla şi pictez. Se începe exact invers faţă de pictura clasică: mai întâi se realizează detaliile, apoi se merge mai în depărtare”, explică Maria.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

Globurile sunt printre cele mai apreciate obiecte care ies din mâinile tinerei. „Pictez chiar în interiorul globului, dar realizez şi câteva detalii la suprafaţa sa, îmbinând astfel mai multe tehnici. Toată pictura e inspirată din viaţa satului românesc, creând astfel, zic eu, globuri unice pe piaţa din România şi nu numai”, susţine antreprenoarea.

Afacerea Mariei a împlinit deja cinci ani, prilej pentru a trage o linie şi pentru noi calcule. „Investiţia iniţială a fost una mică, mi-am dorit să cresc treptat, dar dacă este să vorbesc despre investiţia totală, aş putea spune că a fost destul de mare. Prefer, însă, să mă gândesc la viitor. În total cred că am investit, în timp, undeva între 30.000 şi 35.000 de euro. Nu e ceva spectaculos, dar e o afacere care merge bine, creşte încet şi sănătos, iar investiţiile le-am recuperat şi sunt pe plus. Practic, o astfel de afacere îţi asigură un trai decent, ţie şi familiei, dacă eşti dedicat”, punctează tânăra.

Preţul unei icoane porneşte de la 70-80 de lei, în cazul celor mici, şi ajunge la 4.000 de lei, în timp ce globurile se vând între 25 şi 100 de lei bucata. Mărţişoarele special pictate pe sticlă sunt şi ele la mare căutare şi costă între 8 şi 15 lei.

Imagine indisponibilă

Clienţii sunt din ţară, dar şi din vestul Europei sau SUA, de unde îi vin multe comenzi, deşi nu a mizat foarte mult pe comerţul online. În plus, Maria participă la diverse târguri speciale în marile oraşe ale României şi deţine un mic magazin-atelier la Cluj. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite