Tezaur dunărean la Beijing. Două piese fabuloase din preistorie, descoperite la Călăraşi au luat calea Asiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O expoziţie impresionantă cu obiecte din zeci de muzee din ţara noastră a luat calea Asiei pentru a prezenta chinezilor istoria României. Din Călăraşi au plecat două piese fabuloase.Este vorba despre cupa rituală de la Gălăţui, din cultura Boian, datând de la începutul mileniului 5, şi vasul cu patru colţuri, din cultura Gumelniţa, de la sfârşitul mileniului 5, ambele descoperite în judeţul Călăraşi.

 

 “Sunt două piese excepţionale de mare valoare, realizate cu măiestrie, cu care ne mândrim. Obiectele au mai fost prezente în expoziţii internaţionale, alături de alte obiecte din patrimoniul Muzeului Dunării de Jos din Călăraşi. Am avut o expoziţie de artă preistorică din 2007 în Elveţia cu 75 de piese de la Călăraşi,  în 2008 în SUA, cu 91 de piese şi în 2009 la Atena, unde au plecat 54 de piese”, a explicat Valentin Parnic, arheolog la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi. Cele două obiecte care au, la sfârşitul lunii ianuarie, la Beijing, fac parte din tezaurul României, având o valoarea deosebită de mare.

Cel mai valoros obiect din ţară

Muzeul Dunării de Jos Călăraşi deţine în colecţie unul dintre cele mai valoroase obiecte istorice din ţară: o cupă rituală, datând din mileniul al V-lea î.Chr., atribuită comunităţilor Boian-Giuleşti. Piesa a fost descoperită în situl arheologic de la Gălăţui-Movila Berzei, din judeţul Călăraşi,în anul 1981, într-o locuinţă-sanctuar datată în neoliticul final dunărean. 

image

"Piesa a fost descoperită în situl arheologic de la Gălăţui-Movila Berzei, într-o locuinţă-sanctuar datată în neoliticul final dunărean. Cupa cu picior reprezintă, prin maniera de ornamentare şi semne, una dintre cele mai importante descoperiri ale neoliticului european, o culme a creaţiei geniului uman al mileniului V înainte de Christos",  a precizat Marian Neagu, managerul Muzeului Dunării de Jos. Marian Neagu, unul dintre cei mai respectaţi arheologi din România este cel care a descoperit această piesă deosebită. Cel de-al doilea obiect, un vas de cult cu patru colţuri, pictat cu alb şi roşu, a fost descoperit la Sultana, în judeţul Călăraşi, şi face parte din cultura Gumelniţa.

445 de obiecte din toată România

31 de muzee din ţară, printre care şi cel al Dunării de Jos din Călăraşi au trimis peste mări şi ţări opt tone de patrimoniu românesc. Expoziţia a fost deschisă pe  28 ianuarie, la Muzeul Naţional al Chinei, din Beijing şi se va încheia pe 8 mai. Comorile României cuprind 445 de obiecte, capabile se redea „diversitatea patrimoniului cultural naţional”.
Vernisarea expoziţiei „Comorile României” în capitala Republicii Populare Chineze constituie un proiect de mare amploare în cadrul Programului de Cooperare Culturală dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Populare Chineze în perioada 2013-2016. Expoziţia „Comorile României” reprezintă primul eveniment de acest gen şi de o asemenea anvergură, reunind piese reprezentative de arheologie preistorică, clasică şi medievală, precum şi de artă medievală românească, organizat în China în ultimii 66 de ani.

Colecţia de statui

Muzeul Dunării de Jos adăposteşte o adevărată comoară şi este singurul din Europa care deţine peste 1.000 de piese din colecţiile „Artă preistorică“.

Toate obiectele au circulat prin America, Elveţia, Anglia şi Grecia. Străinii au putut admira obiecte precum: statui care reprezintă zeităţi şi piese din ceramică luxuriantă. Muzeul Dunării de Jos a fost înfiinţat în anul 1951 şi se mândeşte cu preţioase colecţii, care conţin peste 1000 de piese. Niciun muzeu din Europa de est nu deţine aşa multe piese, lucru impresionant pentru oraşul nostru. „Sunt mândru de aceste colecţii şi chiar sunt bucuros că suntem singurii care avem aşa comoară“, a spus Marian Neagu.
 

image

Vă recomandăm şi:

FOTO Porţi deschise la unul dintre cele mai spectaculoase situri arheologice din ţară: Sultana-Malu Roşu

FOTO Cetăţile şi comorile dacilor zac sub lanuri de porumb, batjocorite de autorităţi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite