Sărbătoarea toamnei. Târg cu produse tradiţionale şi spectacol folcloric la Grădiştea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comuna Grădiştea, aşezată de-a lungul Dunării FOTO DJC
Comuna Grădiştea, aşezată de-a lungul Dunării FOTO DJC

După festivalul bicicliştilor de la sfârşitul lunii octombrie, autorităţile din comuna Grădiştea organizează vineri, 4 noiembrie, sărbătoarea toamnei. Locuitorii din zonele învecinate şi nu numai sunt invitaţi la spectacole de folclor, tombole cu premii în “natură”, concursuri pentru elevi, dar şi degustări de produse.


Grădiştea, una dintre cele mai mari comune din România a implementat proiectul  „Piste pentru ciclişti – cale de valorificare a tradiţiilor şi potenţialului economico-social al comunei Grădiştea, judeţul Călăraşi” şi „Conservarea specificului local prin organizarea de târguri tradiţionale şi evenimente culturale, utilizarea mijloacelor de prezentare on-line a patrimoniului natural şi cultural al comunei Grădiştea”. Prin aceste două proiecte se urmăreşte promovarea produselor culinare locale, dar şi încurajarea localnicilor de a merge cu bicicleta.

Manifestarea îşi propune să contribuie la atingerea unuia dintre obiectivele creării pistei pentur ciclişti, respectiv dezvoltarea durabilă a zonei prin turism alternative, pe principiul minimizării impactului activităţii turistice asupra mediului natural.

Pistă de 5 km

Aşadar, pe 4 noiembrie, la Grădiştea sunt aşteptaţi gospodari cu roadele muncii lor: ta târg se vor valorifica de către producătorii locali legume, apicultorii vor veni cu produsele din acel an, strugurii culeşi vor fi oferiţi către populaţie.

calarasi gradistea

“În acest fel zona va deveni cunoscută celor din imediata ei vecinătate ca un rezervor de produse agricole de calitate superioară cu preţuri accesibile de producător. Deplasarea cu bicicleta prin comună se va face în condiţii de siguranţă pe pista pentru ciclişti construită în cadrul proiectului. Pista pentru ciclişti se desfăşoară de-a lungul Drumului Naţional 31 Călăraşi- Olteniţa, pe partea stângă , cu o lungime de 5.641 m. Începe de la lacul Gălăţui din satul Rasa la km 10 pe DN31, si se termină în satul Grădiştea în dreptul străzii Buzeşti. Pista are o lăţime de 1,0 m şi 29 platforme de încrucişare cu lungimea de 8 m şi lăţimea de 1,0 m, amplasate la cca. 200 m una de alta. Activităţile propuse a fi realizate prin proiect vor conduce la dezvoltarea durabilă a comunei Grădiştea şi la ridicarea calităţii vieţii locuitorilor ei”, au anunţat autorităţile locale.

Printre cele mai frumoase localităţi

Localitatea Grădiştea, din judeţul Călăraşi, a fost votată printre cele mai frumoase localităţi din ţară în 2012. Ghidul „Cele mai frumoase sate din România", editat de asociaţia cu acelaşi nume, a inclus şi comuna din inima Bărăganului în topul celor mai arătoase aşezări.

calarasi gradistea

Comuna Grădiştea este situată în Câmpia Bărăganului, parte componentă a Câmpiei Române. Această unitate de relief a făcut obiectul de cercetare a mai multor renumiţi geologi şi geografi români, prin numeroasele studii întreprinse aici. La trecerea din câmpia fără sfârşit a Bărăganului spre luncă, dispuse pe marginea sudică a terasei Călăraşi, se afla satele Grădiştea, Cuneşti, Rasa  şi Bogata, care fac parte din salba de asezări întinse de-a lungul Dunării, sate care alcătuiesc actuala comună Grădiştea. Satele sunt înşirate pe soseaua Călăraşi - Olteniţa, şosea ce constituie principalul ax de comunicaţie ce străbate comuna pe o lungime de circa 12 kilometri.

Promovarea turistică a României

Grădiştea a făcut parte din cele 61 de sate din ţară care au primit această distincţie, acordată pentru frumuseţea peisajului, biodiversitate, accesul către localitate, păstrarea tradiţiilor locale, stilul arhitectonic unitar.


“Grădiştea are un potenţial turistic deosebit, nu numai prin numărul mare de situri arheologice aflate în acest areal, cât şi prin pensiunile turistice care au început să ia fiinţă în ultimii ani. O altă mândrie a comunei noastre este ansamblul folcloric "Brâuleţul Dunării". Grădiştea, este, de altfel, printre puţinele comune din judeţ care mai au căminul cultural funcţional", spun autorităţile.

calarasi gradistea

Situri arheologice de primă clasă

Şapte obiective din comuna Grădiştea sunt incluse în lista monumentelor istorice din judeţul Călăraşi. Trei dintre ele sunt situri arheologice — aşezarea din neoliticul mijlociu (cultura Boian) de la Movila Berzei, lângă satul Bogata (500 m sud de podul peste lacul Gălăţui; aşezarea eneolitică aparţinând culturii Gumelniţa de la „Măgura Cuneştilor”, punct aflat în extremitatea sudică a satului Cuneşti, lângă cimitir; şi situl de la Grădiştea Ceacu, la 5 km sud de satul Grădiştea, în Lunca Dunării, sit ce cuprinde o aşezare neolitică (cultura Boian) şi una din epoca bronzului târziu.


Alte două obiective sunt clasificate ca monumente de arhitectură: biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” (1872) din satul Bogata; şi biserica „Sfântul Nicolae” (1937–1938) din centrul satului Rasa. Celelalte două sunt monumente memoriale sau funerare: obeliscul soldaţilor ruşi căzuţi în Războiul Ruso-Turc din 1877-1878, ridicat în 1896 în curtea bisericii „Sfântul Nicolae” din Bogata; şi o cruce de piatră aflată în curtea bisericii din Rasa.

Vă recomandăm şi:

calarasi grdistea

Sate frumoase pentru care străinii ne invidiază

FOTO Cele mai frumoase zece sate ale României. Localităţile vor fi admirate de un milion de turişti

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite