Povestea Columnei lui Traian, faimosul monument roman. Cât a plătit România pentru copia celebrei opere antice

0
0
calarasi copie Columna lui Traian FOTO MNIR
O copie a celebrei Columne a lui Traian se află în România FOTO Muzeul Naţional de Istorie a României

O copie a celebrei Columne a lui Traian poate fi admirat─â la Muzeul Na┼úional de Istorie a Rom├óniei. Monumentul ├«nalt de 40 metri a fost realizat la Roma ┼či a ajuns la Bucure┼čti ├«nc─ârcat ├«n 18 vagoane de tren. Pentru copie, statul rom├ón a achitat ├«n 1967 aproximativ 4 milioane de lei.

Columna lui Traian este una dintre cele mai faimoase monumente ale antichit─â┼úii romane. Ridicat─â ├«n Forul lui Traian de la Roma ├«n anul 113 p. Chr., ea ilustreaz─â ├«n peste 100 de scene cu 2 500 de personaje, cele dou─â r─âzboaie daco-romane din anii 101-102 p. Chr. ┼či 105-106 p. Chr., care au dus la cucerirea Daciei ┼či transformarea ei ├«n provincie roman─â.

Coloana este compus─â dintr-un soclu, un fus ┼či un capitel doric ┼či are o ├«n─âl┼úime de aproape 40 de m. Aceasta este decorat─â cu basoreliefuri reprezent├ónd scene din r─âzboiul purtat de Traian ├«mpotriva dacilor, anume campaniile din anii 101ÔÇô102 ┼či 105ÔÇô106.

Copia Columnei lui Traian poate fi admirată în cadrul unei expoziţii la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).

Realizarea copiei Columnei s-a f─âcut la Roma, ├«ntre anii 1939 ┼či 1943, lucr─ârile fiind ├«nt├órziate din pricina celui de-al Doilea R─âzboi Mondial. Din cauza contextului istoric ┼či politic, copia monumentului a fost adus─â la Bucure┼čti abia ├«n 1967.

Conform speciali┼čtilor din cadrul MNIR, ├«n 1934, c├ónd Papa Pius XI ini┼úiaz─â realizarea unei noi serii de mulaje din beton armat dup─â Columna lui Traian - unul dintre cele mai faimoase monumente ale antichit─â┼úii romane -, directorul ┼×colii Rom├óne de la Roma, Emil Panaitescu, sesizeaz─â oportunitatea ┼či ob┼úine aprobarea autorit─â┼úilor pontificale pentru realizarea unei serii suplimentare de mulaje, ce urmau s─â fie trimise ├«n Rom├ónia.┬á

Reproducerea, la scară naturală, este realizată din ciment alb armat, amestecat cu praf de marmură. 

├Än timpul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial mulajele au fost ad─âpostite ├«n subsolurile Muzeului Lateran, ale Forului lui Traian, ┼či ├«n depozitele Palatului Expozi┼úiilor de la Roma. Demersurile pentru aducerea acestor copii la Bucure┼čti vor fi reluate prin intermediul ambasadorului Rom├óniei la Roma ┼či al unor istorici ┼či arheologi precum Virgil V─ât─â┼čianu (1902ÔÇô1993), Constantin Daicoviciu (1898ÔÇô1973) ┼či Emil Condurachi (1912ÔÇô1987).┬á

Statuia împăratului a dispărut

Coloana este compus─â dintr-un soclu, un fus ┼či un capitel doric ┼či are o ├«n─âl┼úime de aproape 40 de m. Aceasta este decorat─â cu basoreliefuri reprezent├ónd scene din r─âzboiul purtat de Traian ├«mpotriva dacilor, anume campaniile din anii 101ÔÇô102 ┼či 105ÔÇô106.

Soclul, cu latura de 5,48 m este ornamentat cu arme ┼či ├«nsemne ÔÇ×barbareÔÇŁ (trofee). La r├óndul s─âu, fusul e compus din 19 tamburi de marmur─â: 17 dintre ace┼čtia sunt ├«mpodobi┼úi cu reliefuri, iar doi, ├«n form─â de coroan─â de lauri, servesc drept baz─â pentru fusul coloanei ┼či respectiv pentru capitelul acesteia.

Statuia ├«mp─âratului Traian se afla situat─â deasupra capitelului. Disp─ârut─â ├«nc─â din antichitate, aceasta a fost ├«nlocuit─â la sf├ór┼čitul secolului al XVI-lea, ├«n timpul papei Sixtus al V-lea, cu o statuie a Sf├óntului Petru.┬á

├Än antichitate, Columna va fi fost pictat─â ├«n culori vii, iar impresia pe care o f─âcea privitorului trebuie s─â fi fost diferit─â fa┼ú─â de cea pe care o las─â unui vizitator contemporan, obi┼čnuit cu albul monumentelor romane ┼či nu cu varietatea coloritului, caracteristic─â pentru epoca respectiv─â.

calarasi copie Columna lui Traian FOTO MNIR

Pe monument este redat─â fidel desf─â┼čurarea r─âzboaielor dacice FOTO MNIR

Un relief sculptat de jur-├«mprejur ├«n form─â de band─â ├«n spiral─â reprezint─â desf─â┼čurarea r─âzboaielor dacice, domin├ónd scenele de lupt─â sau cele ├«n care ├«mp─âratul Traian se adreseaz─â armatei.

Simbol al originii latine a românilor

Copia Columnei, încărcată în 18 vagoane de tren, va ajunge în România pe 30 mai 1967. Aceasta a fost instalată pentru câţiva ani la Muzeul de Istorie a Partidului Comunist Român (astăzi Muzeul Naţional al Ţăranului Român), pentru ca mai apoi, din anul 1972, să fie reamplasată în cadrul Muzeului de Istorie a Republicii Socialiste România (astăzi Muzeul Naţional de Istorie a României). 

Muzeul Na┼úional de Istorie a Rom├óniei, organizat ├«n fostul Palat al Po┼čtei, monument istoric de la sf├ór┼čitul secolului al XIX-lea, devine noul spa┼úiu expozi┼úional unde pot fi v─âzute mulajele Columnei Traiane. Pentru etalarea acestora, ├«n curtea interioar─â a cl─âdirii muzeului a fost construit un corp modern, care permite expunerea desf─â┼čurat─â a scenelor ┼či ofer─â o bun─â vizibilitate.┬á

Columna lui Traian, considerat─â de unii autori drept ÔÇ×o cronic─â ├«n imaginiÔÇŁ a r─âzboaielor purtate de romani ├«mpotriva dacilor a devenit un simbol pentru ├«nceputurile istoriei rom├ónilor, simbol al originii latine a poporului rom├ón, ├«nc─â de la sf├ór┼čitul secolului al XVIII-lea.

Realizat─â din ciment ┼či marmur─â

Reproducerea la scar─â natural─â a Columnei lui Traian este realizat─â din ciment armat (de culoare alb─â) cu o mixtur─â de marmur─â alb─â.

Copia a fost achitat─â integral de statul rom├ón ┼či a costat 4.000.000 lei; ea are avantajul c─â materialul din care a fost realizat─â se aproprie de aspectul original. Soclul d─â imaginea exact─â a propor┼úiilor monumentului. Fiecare relief are la partea inferioar─â un mic postament care permite dispunerea pieselor pe orizontal─â, dar ├«mpiedic─â reconstruirea Columnei pe vertical─â.

calarasi copie Columna lui Traian FOTO MNIR

Lucrarea este realizat─â din ciment armat cu o mixtur─â de marmur─â alb─â FOTO MNIR

├Än┼úeleas─â ca surs─â istoric─â a r─âzboaielor daco-romane ┼či ├«nceputurilor poporului rom├ón, Copia Columnei lui Traian are o mare valoare. Scenele care ├«nf─â┼úi┼čeaz─â desf─â┼čurarea r─âzboaielor dacice pot fi examinate ├«n condi┼úii optime de istorici ┼či arheologi sau de to┼úi iubitorii de istorie deopotriv─â.

Odat─â cu copia Columnei a fost comandat─â ┼či o copie a Forului lui Traian. Macheta, executat─â de arhitectul Italo Gismondi ├«n 1939, se afl─â ├«n patrimoniul Muzeului Na┼úional de Istorie a Rom├óniei ┼či poate fi admirat─â de c─âtre vizitatori.

V─â recomand─âm s─â citi┼úi ┼či:

LIVE TEXT | R─âzboi ├«n Ucraina. Armata rus─â a lansat noi rachete asupra regiunii Odesa. Jum─âtate din rachetele ruse┼čti sunt din epoca sovietic─â┬áCare este secretul propagandei lui Putin. De ce are a┼ča mare trecere ├«n r├óndul ru┼čilorUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite