Pisica, „jungla“ de 29 de hectare de la Dunăre, colţul de rai unic în România. Ostrovul de basm care îţi taie răsuflarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peisaje de vis la Dunăre FOTO ostroaveledunarii.ro
Peisaje de vis la Dunăre FOTO ostroaveledunarii.ro

Ostrovul Pisica sau Trămşani este unul dintre cele mai frumoase locuri din judeţul Călăraşi, un colţ de rai, o adevărată „junglă“ în care îşi găsesc refugiul specii de păsări şi animale rare.

Insula protejată are o suprafaţă de 29 de hectare şi este acoperită în mare parte cu păduri pe care se împletesc frumoasele liane şi viţa de vie sălbatică.

Aici pot fi întâlnite cele mai frumoase păsări pe cale de dispariţie: pescărelul albastru, diverse specii de stârci, şoimul dunărean, vulturul codalb, chire de baltă, silviile, scatii şi sticleţii.

“La nivelul judeţului Călăraşi sunt 8 zone, totalizând o suprafaţă de 60.990 hectare, declarate arii de protecţie specială avifaunistică, ca părţi integrante ale Reţelei ecologice europene Natura 2000, care prezintă interes datorită numărului mare de păsări de baltă care, fie trăiesc, fie cuibăresc, iernează sau doar tranzitează zona. Este vorba despre specii periclitate: pelicanul creţ, gâsca cu gât roşu, lopătarul, egreta mica, egreta mare, stârcul roşu, dar şi despre specii vulnerabile: raţa roşie, pelicanul comun, ţigănuşul, cormoranul mic, stârcul de noapte, barza”, spun reprezentanţii APM Călăraşi.

calarasi liane

Cum ajungeţi la destinaţie

Puteţi ajunge la ostrovul Pisica numai cu barca. Dacă nu aveţi una, o puteţi închiria de la Albatros Podul 4, cu 500 de lei pe zi. Complexul este amplasat pe DN3, la aproximativ 4 kilometri de municipiul Călăraşi. Insula se află pe fluviul Dunărea, în apropierea comunei Dervent, a insulei Păcuiul lui Soare, la aproximativ o oră de mers cu barca de municipiul Călăraşi.

Zonă de cuibătir pentru şoimul dunărean

Ostroavele de pe Dunăre sunt adevărate „jungle“ în care îşi regăsesc refugiul specii de păsări şi animale rare, lucru care le conferă un rol esenţial în salvarea ecosistemelor din întreg bazinul Dunării.
Pentru că aceste specii sunt protejate, pe ostroavele incluse în situl Natura 2000, din care face parte şi insula Pisica, s-au instalat platforme de cuibărit pentru codalb şi şoimul dunărean.  

calarasi ostroave

Ruinele Cetăţii bizantine Vicina

Ostrovul Pisica se află în apropiata vecinătate a altei insule faimoase. Este vorba despre Păcuiul lui Soare, loc unde zac pradă apelor, ruinele cetăţii bizantine Vicina. Un loc romantic, plin de istorie cu un peisaj fascinant, cu o biodiversitate excepţională şi un patrimoniu cultural deosebit se afundă în apele nemiloase ale Dunării.

Păcuiul lui Soare

Aici, în anii 70 era  locul preferat de regretatul Toma Caragiu. Actorul avea o slăbiciune pentru acest colţ de ţară. Bun prieten cu Petre Diaconu, un celebru arheolog român, Caragiu aproape că nu lipsea din niciun weekeend la malul Dunării. Îi plăcea foarte mult să pescuiască la Păcuiul lui Soare, o zonă mirifică, îşi amintesc cei care l-au cunoscut pe marele actor.

Petre Diaconu (1924- 2007), amicul său, este o legendă vie pentru arheologi, un savant pentru lumea ştiinţifică, un om cu o mare cultură pentru lumea artiştilor pe care i-a cunoscut şi apreciat, un ortodox în care smerenia se împletea cu demnitatea. A lucrat la Institutul de Arheologie din Bucureşti din 1951 până în 1991, când s-a pensionat. A fost pe 19 şantiere arheologice de-a lungul întregii ţări. A prins perioada marilor construcţii şi sistematizări în agricultură în care se stătea câte şase luni şi mai bine pe santier. Cel mai aproape de suflet i-a fost însă Păcuiul lui Soare.

Ce atracţii sunt în zonă

Ruinele cetăţii Vicina din insula Păciul lui Soare, mănăstirea Dervent, peştera Sfântul Andrei, cetatea Durostor, în oraşul vecin din Bulgaria, Silistra, sunt doar câteva dintre atracţiile zonei unde ecoturismul s-ar putea dezvolta lejer, dacă ar exista fonduri.

Insula Păcuiul lui Soare

Acest pământ înconjurat de ape îţi taie răsuflarea cu frumuseţea ce o înconjoară. Micuţa insulă a cărei bogăţii sunt pădurile naturale de luncă fac o călătorie de neuitat. Canalele naturale ce o înconjioară au apa limpede în care se pot zări cu uşurinţă zecile de peşti pe care coloniile de cormorani îi vânează şi de care te îndrăgosteşti aproape instantaneu.

Specii valoroase

Specialiştii menţionează că pe teritoriul judeţului au fost semnalate în zona Dunării două specii valoroase dar care sunt critic periclitate, şi anume şoimul dunărean şi vulturul codalb. „Legat de aceste două specii, în cadrul proiectului „Conservarea şi managementul integrat al ostroavelor de pe Dunăre, România”, implementat în perioada 2006 – 2010, au fost luate măsuri speciale în vederea conservării habitatului natural al acestora. În perioada de implementare a proiectului au fost semnalate 5 perechi de vultur  codalb”, spune Mariana Ivan de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Călăraşi.

Turism ecologic

Frumuseţea şi sălbăticia locurilor rar călcate de oameni nu au dezvoltat însă turismul în zonă. Turismul ecologic prin care se pot vizita aceste locuri mirifice este recomandat.  Doar aici puteţi vedea o încrengătură de liane alcătuite din viţă de vie sălbatică, iederă, hamei, curpăn de pădure şi periploacă.




Acestă împletitură dă un aspect cu totul special insulei care pare inaccesibilă. Acesta este un alt motiv pentru care acest loc a rămas mai puţin călcat de om. Lianele alcătuiesc adevărate labirinturi, o dantelărie rar întâlnită, construită de natură, unde omul pătrunde mai greu.

image

Vă recomandăm şi:

Cum se distruge un colţ de rai sălbatic al litoralului românesc. Fântână arteziană trântită la 30 metri de malul Mării Negre

Colţ de rai în Maramureş: „Poteca de poveşti“ din Pădurea Crăiască

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite