Pesta porcină ne-a costat o jumătate de miliard de euro. Avertismentul teribil al producătorilor cărnii de porc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezastrul din ferme făcut de pesta porcină a crescut preţul cărnii cu 25%. Producătorii au avertizat că în lunile următoare acesta s-ar putea tripla şi că ne aşteaptă o criză de carne de porc pe piaţă.

Preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Radu Timiş, avertiza, la mijlocul lunii decembrie, că preţul cărnii de porc s-ar putea tripla în 2020, pentru că aproape jumătate din proteina acestei planete a dispărut din cauza pestei porcine africane, iar România se va confrunta cu o criză a cărnii de porc.

"În 2020 pot să afirm cu mâna pe inimă că preţurile se vor tripla şi problema nu este cât costă, ci dacă vom găsi carne de porc. (...) Ce se va întâmpla cu industria noastră? Noi chiar am discutat câteva variante: se va duce spre pui, vită, oaie, spre vegetarian. Cert este un lucru: jumătate din proteina acestei planete a dispărut.(...) ...) Guvernul chinez a venit la marile companii europene şi cumpără întreaga producţie. Imaginaţi-vă ce presiune de preţ va fi pentru Europa vizavi de carnea de porc. Dacă în China a ajuns la 6 euro kilogramul de carne de porc, în România este undeva la 4 euro, ca medie, la raft", a spus Radu Timiş.

România, până în luna septembrie 2019, trebuia să rezolve cinci măsuri urgente trasate de Comisia Europeană. „Nu le-a făcut şi astăzi se vede ce se întâmplă”, a spus Radu Timiş care a anticipat că problemele vor apărea în lunile februarie - martie. „Din ce am vorbit cu lanţurile de supermarketuri, au avut contracte dinainte, s-au asigurat cu cantităţile necesare de carne. Presupun că problemele vor începe din februarie - martie”, a mai declarat preşedintele Asociaţiei Cărnii.

Deficit la nivel mondial

Deficitul de carne de porc înregistrat pe piaţa mondială din cauza pestei porcine africane a influenţat considerabil şi preţul acestui produs, inclusiv în România. Conform estimărilor realizate de reprezentanţii industriei autohtone de procesare, în 2020 vom putea asista la o triplare a preţului cărnii de porc, după ce în 2019 preţurile aproape că au fost dublate. De exemplu, de Crăciun, un kilogram de cotlet se vindea cu 22-25 de lei/kg, în timp ce pentru pulpa de porc, ceafă şi spată nu s-a plătit mai puţin de 20 de lei/kg.

Virusul ucigaş a afectat în 2019 nu numai creşterea porcului ci şi industria de procesare din România. Crescătorii de porci vând carnea cu aproape 25% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. Şi vor creşte din nou preţurile pentru că au pagube uriaşe provocate de pesta porcină africană. Boala a redus efectivele de animale din ferme cu peste 500.000 de capete. 

Mâncăm din import

Dacă la începutul lui 2019, în România existau 1.153 de focare active în peste 300 de localităţi din 19 judeţe, în luna iunie numărul acestora s-a restrâns la 55 de focare active, în 31 de localităţi din 11 judeţe. Situaţia s-a agravat din nou începând din toamna anului 2019, astfel că în prag de Crăciun autorităţile au anunţat că ţara este aproape în totalitate în zona roşie.

Până la data de 31 decembrie, 543.621 porci au fost ucişi de când a fost depistat primă data virusul în România, respectiv iulie 2017, din care aproape 200.000 numai în partea a doua a acestui an.

„Importurile de carne de porc au crescut în România de la 260.000 tone în 2017, la 320.000 tone în 2018. Exporturile de carne de porc sunt zero, după ce, în urmă cu doi ani, ajunseseră la o cifră rezonabilă, de 30.000 de tone anual”, a spus Ladoşi. Efectivele de animale existente în România la 1 mai 2019 au scăzut, faţă de aceeaşi dată a anului 2018, cu 9,8% pe total şi cu 10,4% la efectivul matcă, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Numărul sacrificărilor de porci, în primul semestru din anul 2019, a fost cu aproximativ 10% mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2018, potrivit Eurostat. Două vârfuri au fost consemnate pe parcursul anului 2019, în lunile aprilie şi iulie, când au fost sacrificate 365.000 de capete, respectiv, 335.000 de capete.

România pierde anual 900.000 de suine

Datele APCPR arată că România pierde anual în jur de 900.000 de porci, în condiţiile în care efectivele matcă au scăzut cu aproape 35.000 de scroafe de la începutul epidemiei de pestă porcină africană.

Noul şef al ANSVSA, Robert Chioveanu, anunţă că Autoritatea va elabora o nouă strategie de combatere şi control pentru PPA, un "plan al României", cu măsuri pe termen scurt, mediu şi lung, care va trebui să fie asumat de toate instituţiile implicate, dar şi de fermieri şi industria de profil.

De asemenea, ANSVSA demarează în colaborare cu Poliţia Română controale în trafic, pentru limitarea circulaţiei animalelor şi în special a porcilor vii.  Şeful Autorităţii Veterinare a avertizat că ţara este aproape în totalitate în zona roşie, Suceava fiind singurul judeţ în care nu există niciun focar de pestă nici la porcii domestici şi nici la cei mistreţi. “De aceea, am luat aceste măsuri şi am efectuat aceste controale, ca să stopăm această circulaţie, această mişcare necontrolată a animalelor vii", a spus preşedintele ANSVSA.

Acesta anunţat că România va primi anul acesta un grant de 15,83 milioane de euro de la Comisia Europeană pentru despăgubirile acordate în cazul pestei porcine africane în anul 2019. Până  la data de 31 decembrie decembrie au fost despăgubiţi 14.507 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de peste 403 milioane de lei.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite