O cămaşă de sărbătoare, exponatul lunii iunie la Muzeul Dunării de Jos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cămaşă de sărbătoare din Mehedinţi FOTO muzeul Dunării de Jos Călăraşi
Cămaşă de sărbătoare din Mehedinţi FOTO muzeul Dunării de Jos Călăraşi

O cămaşă de sărbătoare mehedinţeană a fost desemnată exponatul lunii iunie la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi, avâbd în vedere cî în această lună se sărbătoreşte Ziua internaţională a iei.

Conform muzeografilor, ia este o parte a costumului popular românesc din cele mai vechi timpuri, iar rădăcinile sale îşi au originea în portul tracilor, geţilor şi dacilor. Astfel, primele ii pot fi văzute pe Columna lui Traian şi pe monumentul de la Adamclisi, iar cea mai veche şi autentică reprezentare a costumului popular se poate vedea în Cronica pictată de la Viena, din anul 1330.

În zilele noastre, portul popular autentic poate fi întâlnit în mai multe zone din România, dar mai cu seamă în zonele montane unde influenţele culturale s-au păstrat mai bine. Iile se confecţionau de femeile satului în timpul şezătorilor, unde femeile cântau, povesteau şi confecţionau haine. Cămăşile erau diferite de la o zonă la alta, nu numai prin textura materialelor, dar şi prin broderiile şi modelele aplicate.

Totuşi, pentru a recunoaşte o ie autentică, trebuie avut în vedere un detaliu important şi anume acela că o ie originală nu este terminată, aceasta datorită faptului că femeile de la sat considerau că perfecţiunea nu este a omului, ci a lui Dumnezeu.

Piesa prezentată a fost achiziţionată de Muzeul Dunării de Jos, Călăraşi în anul 2018, de la domnul Daba Clement, are o stare de conservare bună şi este reprezentativă pentru zona Mehedinţi.

Confecţionată din pânză de casă, având un croi larg şi mâneci lungi şi ample, ia se strânge în jurul gâtului cu un şnur croşetat din bumbac de culoare verde. În zona gâtului prezintă multiple încreţituri prinse între ele cu fir albastru. Pe piept şi spate prezintă 3 respectiv 4 registre redând motive florale cusute cu acul, iar pe mâneci se găsesc aceleaşi ornamente dispuse vertical dar şi orizontal în zona umerilor. Cromatica: verde, roşu, negru, albastru şi mov. Dimensiuni: L – 47 cm; l poale – 90 cm; L mânecă - 65 cm; l mansetă - 27 cm; deschidere guler – 22 cm.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite