Inginerii care au dat munca de la corporaţie pe albinărit. În magazinul online vând miere „vie” din 150 de stupi
0O familie de ingineri a dat munca de birou de la corporaţie, stresantă şi solicitantă, pe apicultură. Pasionaţi de creşterea albinelor şi preocupaţi de un mod de viaţă tihnit şi sănătos, Dan şi Maria Căpitanu au pus pe picioare în anul 2012 un magazin online cu produse apicole de la cei 150 de stupi pe care îi au.
“Mierea brută” sau “ vie” pe care o comercializează cei doi bucureşteni ajunge la consumatori din toate zonele ţării-persoane care doresc să mănânce sănătos, grădiniţe, cafenele şi chiar în Europa. “Nu spunem că avem cel mai bun produs pentru că toată lumea vinde miere naturală, dar foarte puţini vând, aşa ca noi, miere în stare naturală, neprocesată. Clientul trebuie educat să facă diferenţa. La noi oricine se poate convinge de calităţile produsului. În primul rând noi oferim miere brută, neprelucrată termic şi ne adresăm celor care îşi pun problema în mod serios ce mănâncă. Consumatorii trebuie să fie foarte atenţi.
Este important ca mierea pe care o consumaţi să fie direct din stup, extrasă la rece, nefiltrată, neprelucrată, nepasteurizată, cu adevărat în stare naturală, aşa cum o oferim noi. Clienţii noştri sunt persoane informate şi care se pun permanent la curent cu noutăţile din domeniu. Adică, aceştia chiar nu pot fi păcăliţi. Pe aceşti clienţi noi ne dorim să-i fidelizăm. Şi pentru că la noi treaba nu se face doar pe vorbe, avem cum să-i convingem pe oameni. Putem prezenta clienţilor noştri toate documentele legale: atestat de producător, document DSV, analizele mierii care se demostreze produsul de calitatea pe care îl comercializăm”, explică Dan Căpitanu.

Tradiţie în creşterea albinelor
Convinşi că o afacere de familie cu produse apicole le va aduce liniştea, dar şi bănuţii care să le asigure traiul zilnic, soţii Căpitanu au riscat în 2012 şi au deschis magazinul online, după ce au renunţat la propriile job-uri care le ofereau stabilitate şi un venit sigur. Cu tradiţie în familie în creşterea albinelor, socrii fac apicultură de peste 30 de ani, Dan şi Maria Căpitanu au început în 2008 să se îngrijească îndeaproape de albine.

Mierea pe care o vând provine de la cei aproximativ 150 de stupi, vatra de stupină fiind în comuna Mihai Bravu care apartine de Aria Protejată Parcul Comana, dar şi de la stupii socrilor, cu vatra de stupină în Dobrogea. Pentru a face miere selecţionată, se face pastoral. Astfel, apicultorii duc stupinele în diferite zone cu un mare potenţial melifer într-o anumită perioadă, urmând ca, după expirarea perioadei optime de cules melifer, stupina să se deplaseze în altă zonă propice culesului. Astfel, prin stupărit pastoral se pot valorifica succesiv mai multe culesuri intense melifere de producţie şi de întreţinere.
Mierea de salcâm se vinde cel mai bine
La magazinul online pe care l-au deschis în 2012, în care au investit 1.500 de euro(în partea de site, etichetare, imagini, promovare), cele mai căutate sortimente de miere sunt mierea de salcâm, care costă de la 23 de lei/400 g, şi mierea polifloră, care se vinde cu 13 lei/400 g, extremele, cea mai scumpă şi cea mai ieftină. În afară de miere, Dan şi Maria Căpitanu oferă şi alte produse apicole pentru a avea o gamă cât mai largă şi interesantă pentru clienţi.

„Nu este vorba de vreo mare afacere. E mai mult un mod de viaţă pe care ni-l dorim pentru noi şi copiii noştri. Ne asigurăm traiul zilnic şi am dezvoltat o afacere onestă, iar produsele pe care le vindem sunt exact ca şi cele pe care le consumăm şi noi pentru că nu permitem rabat de la calitate. Asta ar însemna că urmărim doar profitul, pe când la noi există şi cealaltă direcţie: încercăm să educăm gustul consumatorului pentru miere adevărată”, povesteşte Dan Căpitanu. Profituil mediu lunar este 5-6.000 lei, cu fluctuaţii deoarece vânzările scad vara şi cresc în sezonul rece.
La magazinul online, FagureleCuMiere.ro, clienţii găsesc o gamă variată de produse, pe lângă miere de toate soiurile: miere de baltă, de coriandru, de mentă, de amorfă, de rapiţă, tei, floarea soarelui, de mai, de mană(Mierea de mană (mierea de pădure) este singura miere naturală din ţara noastra care nu este produsă de albine din nectarul florilor. Ea se produce în zonele de pădure care pot fi atât de conifere (brad, molid, pin, etc) cât şi de foioase (salcie, arţar, stejar, etc), miere cu scorţişoară, miere cu nuci, miere cu cătină. Există şi o serie de amestecuri, cu preţuri cuprinse între 50 şi 200 de lei, preparate de cei doi soţi care vitaminizează organismul şi întăresc imunitatea: polen, păstură, propolis, apilarnil, lăptişor de matcă.

Cum ajunge marfa la client
Marfa este livrată în toată ţara prin firma de curierat. În Bucureşti, cei doi soţi duc produsele personal clienţilor, fără să le perceapă vreun cost. Comenzile se pot face direct pe fagurelecumiere.ro care funcţionează ca magazin online, telefonic, pe email, pe WhatsApp, pe sms sau pe Facebook. De curând, cu ajutorul clienţilor, care le-au devenit şi prieteni, au lansat şi o aplicatie pe telefon, Fagurele CuMiere.
În Bucuresti livrarea se face în fiecare zi de luni şi joi. În ţară comanda este expediată prin curier rapid şi costa 17 lei (inclusiv ramburs). Pentru comenzile mai mari de 250 lei livrarea în alte oraşe este, de asemenea, gratuită, iar plata produselor se face la livrarea lor. În general, vând cam toată recolta pe care o au, producţia anuală fiind în funcţie de condiţiile meteorologice. „Am avut cereri şi din străinătate, din Europa, în special de la români stabiliţi acolo. Produsele au plecat prin firma de curierat, prin rude şi prieteni sau clienţii îşi făceau personal aprovizionarea când veneau în România. Într-un sezon apicol se pot produce între 25-50 kg miere/stup. Anul acesta au fost în jur de 30kg/stup, o producţie de peste 4 tone de miere.

Cum deosebim mierea de calitate?
Pentru că pe piaţă există o gamă variată de produse, pentru a şti exact ce cumpărăm, Dan Căpitanu spune că mierea zaharisită este cea mai bună: cristalizarea mierii este un proces natural care certifică autenticitatea produsului. Calitatea mierii naturale nu este denaturată de fenomenul de cristalizare (popular se mai foloseşte şi termenul de miere zaharisită). Cristalizarea survine datorită proprietăţii glucozei de a forma cristale.

Recomandăm ca mierea cristalizată să se consume ca atare. Mierea nu trebuie încălzită peste 35-40 gr Celsius pentru a nu-i distruge toate enzimele şi proprietăţile active. Şi dacă utilizaţi miere de albine la îndulcirea ceaiului sau a cafelei, va sugerăm s-o adăugaţi după ce acestea s-au răcorit până la temperatura corpului. De asemenea, vă recomandăm să cumpăraţi miere cristalizată (în perioada noiembrie – aprilie), aceasta fiind forma ei naturală şi evitând în acest mod să cumpăraţi miere încălzită sau eventual falsificată.
Vă recomandăm şi:
Idee de afacere: plantaţie de aronia şi goji la malul mării. Cu cât se vând fructele exotice