FOTO Poşta veche, monumentul din vremea lui Carol I care nu mai prinde “viaţă”. Reabilitarea costă un milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poşta veche, una dintre clădirile-emblemă ale Călăraşiului, în urmă cu un secol, a ajuns o ruină. Indolenţa autorităţilor şi vitregiile naturii au făcut din clădirea monument istoric o dărăpănătură. Imobilul s-a prăbuşit cărămidă cu cărămidă. Acum , autorităţile locale au trecut-o din domeniul privat în domeniul public, sperând să poată demara reabilitarea.


Clădirea construită pe vremea lui Carol I arată deplorabil: cărămizile au început să se desprindă din ziduri, iar Primăria a înconjurat-o cu panouri pentru a nu exista pericolul rănirii vreunui trecător.

Deşi de mai mulţi ani se fac promisiuni pentru reabilitarea unuia dintre cele mai vechi monumente istorice din Călăraşi, Poşta Veche se dărâmă carămidă cu cărămidă. Clădirea de patrimoniu s-ar putea transforma într-un veritabil muzeu al Poştei, însă reabilitarea clădirii a fost estimată la un million de euro. Consilierii locali au votat în şedinţa din 23 iunie, o hotărâre privind trecerea din domeniul privat în domeniul public al municipiului Călăraşi a clădirii, lucru care ar putea însemna o „gură” de oxigen în ceea ce priveşte reabilitarea.

Marea reabilitare

„Încercăm să prindem bani în buget sau să solicităm fonduri de la Ministerul Culturii pentru reabilitarea fostei clădiri a Poştei Vechi. Am depus o solicitare la Ministerul Culturii şi aşteptăm să vedem ce şanse avem pentru reabilitare. Clădirea poate deveni muzeu sau un centru pentru diverse activităţi”,  explică Daniel Ştefan Drăgulin, primarul oraşului. Intenţiile pentru reabilitarea sunt de câţiva ani. Şi fostul primar al Călăraşiului, Nicolae Dragu avea planuri măreţe cu clădirea construită pe vremea lui Carol I.

Deplorabil

Fără acoperiş, fără geamuri, plină de moloz şi cu bucăţile de cărămidă ce se desprind zi după zi, e greu de crezut că va mai apuca marea reabilitare ce se plănuieşte.
În prezent, monumentul istoric arată deplorabil: cărămizile au început să se desprindă din ziduri, iar Primăria a înconjurat-o cu panouri pentru a nu exista pericolul rănirii vreunui trecător. Oamenii se tem de accidente şi ocolesc zona. „Ar fi bine s-o revoneze, dacă tot nu poate fi demolată pentru că face parte din patrimoniul naţional. Arată foarte urât, mai ales că este situată în centrul oraşului. Strică toată zona. Cred că nici autorităţile locale nu s-au implicat prea mult în reamenajarea ei. De foarte mulţi ani arată jalnic“, este de părere Marin Grigore, pensionar.

Triunghi de patrimoniu

“Clădirea face parte din structura urbanistică veche a oraşului. Este un triunghi în care se găsesc sediul actual al Prefecturii, sediul actual al Primăriei şi Poşta Veche. Pentru că noi am restaurat şi clădirea Direcţia pentru Cultură, care pe vremuri era casa unui negustor de cereale, una din clădirile mari din oraş, practic se va reface un patrulater care are în cele patru laturi această imagine a oraşului vechi. Din acest motiv, noi ne-am luptat foarte mult ca să restaurăm clădirea Poştei Vechi”, spune şi Sorin Danciu, directorul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Călăraşi.

Tribunal şi Casa Căsătoriilor

Clădirea a fost construită înainte de anul 1894, iar în fişa de evidenţă apar informaţii că a funcţionat ca Poştă.  În perioada comunistă a fost Tribunal, iar după aceea a fost sediul Casei Căsătoriilor. După anul 1990 a fost închiriată ca sediu pentru firme, iar la scurt timp s-a acordat ca locuinţă rromilor, care au adus-o într-un stadiu degradabil. În perioada 2000-2004 s-a încercat declasarea clădirii ca să poată fi dărâmată, dar nu s-a putut deoarece a fost chemată Comisia de Patrimoniu şi nu a permis acest lucru.

Concesiune cu ghinion

În decembrie 2004, la o şedinţă a Consiliului Local s-a aprobat concesionarea imobiliului unei firme din Bucureşti. Aceasta a reuşit doar să facă curăţenie şi în anul 2006 patronul firmei a decis să dărâme acoperişul. Atunci Direcţia de Cultură a făcut plângere, procesul a durat doi ani, timp în care firma a renunţat să mai lucreze. „Aş fi tare bucuros, dacă această clădire ar prinde viaţă, că este monument istoric“, spune Sorin Danciu. Deşi această clădire aparţine Primăriei, firma este totuşi responsabilă, pentru că îi este încă concesionată. Pentru că documentele ce atestau existenţa clădirii, dar şi istoria acesteia au fost distruse în urmă cu câţiva ani, nu s-au putut afla cu exactitate toate evenimentele ce au avut loc cândva acolo. „Nu există nimic clar referitor la fosta Poştă, totul este în ceaţă“, a declarat Nicolae Ţiripan, director la Arhive.
 

Vă recomandăm şi:

Timişoara rămâne fără monumente istorice. A treia statuie furată în două zile

Monumentele istorice ale Bucureştiului, după reabilitare: Arcul de Triumf – vizitat cu maşinuţe electrice, Muzeul Mina Minovici – izvor cu apă termală

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite