FOTO Clubul bicicliştilor: distracţie şi aventură pe două roţi pe drumurile Dobrogei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foarte populară ca mod de relaxare, bicicleta a adus laolaltă aproximativ 40 de călărăşeni dornici de distracţie, de mişcare şi de socializare. La iniţiativa clubul bicicliştilor din Călăraşi, s-a organizat un traseu prin care s-a urmărit promovarea celor mai frumoase locuri din Bărăgan, Dobrogea şi Silistra, dar şi atragerea de noi membrii doritori de pedalat.

Cele două condiţii obligatorii pentru a face parte din grup sunt pasiunea pentru cicloturism şi socializarea. Înfiinţat în urmă cu cinci ani, clubul a devenit un mod de viaţă, o evadare din cotidian, o sursă importantă pentru reîncărcarea bateriilor.

Marcel Frunzeanu, de 43 de ani, responsabil cu organizarea traseelor, spune că mersul cu bicicleta este cea mai la îndemână modalitatea de a cunoaşte oameni şi locuri, de a te relaxa. După o experienţă trăită la limita dintre viaţă şi moarte în urmă cu opt ani, bărbatul din Călăraşi a găsit o varianta ieftină de a-şi întreţine starea de sănătate şi de a-şi aduce în viaţa o doză constantă de optimism.

Angajat al Ministerului Afacerilor Interne de mai bine de 20 de ani, unde a activat ca şi jandarm, Marcel Frunzeanu este de an an poliţist. Recunoaşte că el şi colegii săi din grup uită de toate problemele, de acasă şi de la birou, şi de stresul cotidian când pleacă pe traseu.

Imagine indisponibilă


„Cunoaştem oameni frumoşi, descoperim locuri noi, facem mişcare în natură, respirăm aer curat, parcurgem trasee care ne provoacă să ne depăşim limitele şi să ne întoarcem acasă cu amintiri de neuitat! Oricine face faţă fizic este bine primit în grup. Pe noi nu ne costă nimic acest mod de relaxare: nu punem benzină, nu plătim taxa de pod, de ferryboat, nu plătim Casco, rovigniete. Este o evadare din rutina zilnică, un mod plăcut de a ne remonta, de a descoperi locuri noi pe care le promovăm ulterior pe paginile de socializare. Astfel, atragem alţi doritori care, încântaţi de peisajele pe care le imortalizăm, îşi doresc să plece la drum. Este varianta ideală pentru a ne menţine sănătatea, de a vedea viaţa cu optimism şi relaxare“, explică Marcel Frunzeanu. 

Câte 70-80 kilometri zilnic

Drumeţiile sunt de câte o zi, traseu scurt, recordul bătut fiind de 165 kilometri, dar şi de câte trei-cinci zile când se pleacă spre Dobrogea. Ultima escapadă a fost de la Constanţa şi până la Jurilovca. S-a pornit din Călăraşi cu trenul, cu bicicletele la vagonul de bagaje, iar din Constanţa a început aventura pedalatului. În fiecare zi s-a mers câte 70-80 de kilometri, apoi seara s-a făcut camparea la cort. Pentru fiecare drumeţie, biciclistul pleacă la drum cu un bagaj esenţial.
 

Imagine indisponibilă


„Recomandăm ca fiecare participant să aibă asupra sa cartea de identitate, un bidon de apă, şi gustări, sandwich, fructe, dulciuri etc. Echipamentul necesar este compus din: casca de protecţie, vesta reflectorizantă, îmbrăcăminte şi încălţăminte de drumeţie (n.r. - nu este obligatoriu echipamentul de ciclist!), rucsac, lumini albe şi roşii montate pe bicicleta, pe faţă, respectiv, pe spate. Evenimentele se organizează fără a se pune în pericol siguranţa participanţilor:se respectă regulile de circulaţie rutieră, nu se consumă alcool, se deplasează în grup, se oferă sprijin tehnic, la nevoie. În caz de forţă majora, de exemplu conditii meteo nefavorabile, traseul poate fi replanificat pentru o dată ulterioară“, explică Marcel Frunzeanu.

Energia pozitivă, literă de lege

Oameni din toate categoriile sociale, cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani fac parte din grupul bicicliştilor de la Călăraşi pentru care explorarea naturii şi încărcarea cu energie pozitivă sunt literă de lege. Traseele au grade diferite de dificultate, în funcţie de structura grupului. Toţi sunt amatori, dar cu dragoste de pedalat şi de socializare. Din grup fac parte şi două persoane experimentate, participanţi la competiţii de anvergură, care au reuşit să obţină toate brevetele de distanţă la competiţii pe bicicletă, care au traversat Transfăgărăşanul.
 

Imagine indisponibilă

„Nu este o întrecere, este un mod de deconectare, este o variantă de a explora frumuseţile care ne înconjoară. Se fac pauze pentru hidratare, mâncare, nevoi fiziologice, fotografii, cules de fructe etc. În cazul în care un participant este minor, se recomandă însoţirea de către un părinte sau un membru al familiei. De asemenea, punem accent şi pe respectul faţă de mediul înconjurător şi faţă de ceilalţi participanţi la traseu. Împreuna e mai distractiv!“, povesteşte Marcel Frunzeanu.

Şedinţe tehnice pentru stabilirea traseului

Plecările nu se fac la întâmplare. Membrii clubului se întâlnesc acasă la Marcel Frunzeanu şi pun la punct planul drumeţiei. Se organizează traseul şi se stabilesc punctele de oprire. Toată lumea participă la şedinţe tehnice şi se face încă o dată instructajul. Marcel Frunzeanu spune că preferă să nu lase la întâmplare nici cel mai mic detaliu pentru ca deplasările să fie un succes.

Imagine indisponibilă

„Este foarte important să plecăm pregătiţi la drum, nici nu ştii ce se poate ivi. Fiecare are un rucsac din care nu lipseşte o trusă de scule, cortul şi câteva obiecte de maximă utilitate. De multe ori avem şi o maşină cu noi unde depozităm bagajele. Cei care doresc să ni se alăture trebuie să ştie că nu este esenţial să aibă bicicleta proprie. De la Consiliul Judeţean Călăraşi se pot închiria gratuit biciclete pentru maximum trei zile. Importantă este dorinţa de evadare şi de mişcare în aer liber“, povesteşte poliţistul.
 

Imagine indisponibilă
Oricine face faţă fizic este bine primit în grup. Pe noi nu ne costă nimic acest mod de relaxare: nu punem benzină, nu plătim taxa de pod, de ferryboat, nu plătim Casco, rovigniete. Este o evadare din rutina zilnică, un mod plăcut de a ne remonta, de a descoperi locuri noi pe care le promovăm ulterior pe paginile de socializare. 
Imagine indisponibilă

Marcel Frunzeanu, poliţist şi organizator de trasee pe bicicletă

Cei care doresc să ni se alăture trebuie să ştie că nu este esenţial să aibă bicicleta proprie. De la Consiliul Judeţean Călăraşi se pot închiria gratuit biciclete pentru maximum trei zile. Importantă este dorinţa de evadare şi de mişcare în aer liber.

Bulgaria, văzută de pe bicicletă

Clubul bicicliştilor din Călăraşi nu se limitează doar la explorarea împrejurimilor. Se trece Dunărea cu ferryboat-ul pe la Chiciu şi se ajunge şi în Bulgaria. Mănăstiri, cetăţi turceşti, rezervaţii naturale, peşteri, toate sunt pe lista pasionaţilor de pedalat. Excursiile în aer liber le dau posibilitatea unei recreeri pe cineste, cu vizitarea celor mai frumoase locuri. De multe ori, grupului i s-au alăturat şi bucureşteni, persoane dormice de mişcare. Oamenii au venit cu maşina la Călăraşi, iar de aici au pornit în excursrie pe bicicletă.
 

Imagine indisponibilă

Marcel Frunzeanu face invitaţii oricărei persoane: „Cele mai bune medicamente sunt exerciţiile fizice, lumina soarelui, încrederea în sine şi... prietenii! Păstraţi-le în orice etapă şi veţi avea o viaţă sănătoasă! Pasionaţi de ciclism, cicloturism, mountain bike, plimbări prin oraş cu bicicleta, shopping cu bicicleta, amatori, profesionişti, vă aşteptăm în comunitatea noastră! Haideţi să descoperim împreună frumuseţea călătoriilor pe două roţi, indiferent de zonă, timp şi anotimp!“

Imagine indisponibilă

Dezvoltare personală şi acte de caritate

Călărăşenii care s-au împrietenit datorită pasiunii pentru pedalat iau parte împreună şi la alte activităţi. „Prietenia nostră nu se limitează doar la drumeţii cu bicicleta. Participăm şi la programe de dezvoltare personală, dar şi la campanii pentru ajutorarea oamenilor sărmani.

Imagine indisponibilă


Nu dorim să facem tam-tam pe acest lucru, important e că ne mobilizăm şi frecvent distribuim alimente ori haine către Filiala de Crucea Roşie din oraş care le împarte oamenilor neajutoraţi. Fiecare donează cât şi ce poate. Cred că înainte de toate este o lecţie de omenie, de bunătate şi de compasiunea pentru cei de lângă noi aflaţi în suferinţă. Ne-am bucura dacă şi alţii ne-ar urma exemplul“, mai spune Marcel Frunzeanu.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite