Expoziţia „RomânIA îmbracă IA” se deschide la Muzeul Dunării de Jos pe 24 iunie
0Odată cu sărbătoarea de Sânziene sau Dragaică, aşa cum e cunoscută în calendarul popular, vineri, 24 iunie, la ora 11.00, va fi vernisată la Muzeul Dunării de Jos expoziţia „RomânIA îmbracă IA”.
„Am scos din lăzile de zestre cele mai frumoase ii. Toate sunt lucrate cu măiestrie, distingându-se prin rafinamentul pe care îl conferă pânza alba de bumbac, de in sau de borangic din care au fost confecţionate, dar şi datorită tehnicilor de coasere şi de ornamentare transmise de la o generaţie la alta. Culorile folosite la cusut erau, de regulă, în două - trei nuanţe cromatice, dar erau şi cusute în întregime în fir negru. La acestea se adăugau, după specificul zonei, culori pastelate, fire metalice, flori, fluturi şi mărgele", a explicat Virginia Oană, şef Birou Etnografie la muzeul din Călăraşi.
De asemenea, printre motivele folosite la decorarea iilor se regăsesc: figuri geometrice, elemente cosmice, vegetale şi animale, toate redate în forme stilizate.
„Brodate pe piept, pe spate şi pe mâneci, aceste simboluri protejau purtătoarea iei, ţinând răul şi ghinionul departe. Iile cusute arătau totodată, statutul femeii: cele căsătorite şi acelea în vârstă purtau modele cu croială modestă şi culori mai temperate, iar fetele tinere îşi coseau iile în culori vii pentru a atrage peţitori", spune Virginia Oană.
Erau cusute ii pentru ceremonia nunţii sau pentru pentru zilele de sărbătoare, bogat împodobite, altele pentru horă, iar cele mai simple se regăseau în vestimentaţia zilnică.
„Însăşi reginele României, Elisabeta şi Maria, dar şi aristocraţia feminină a timpului, au purtat cu mândrie costumul popular românesc în diferite momente ale vieţii lor, apreciind fineţea materialelor folosite, armonia cromatica şi croiul acestora, identificându-se astfel cu tradiţia şi obiceiurile româneşti", arată specialistul.