De ce sunt interzise fructele la desert şi nu se combină cu alte alimente. Ce contraindicaţii au bombele cu vitamine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele nu se consum[ la desert FOTO Shutterstock
Fructele nu se consum[ la desert FOTO Shutterstock

Dimineaţa e cel mai bun moment să mănânci fructe, fiindcă atunci digestia e mai rapidă, stomacul fiind gol, şi corpul foloseşte enzime diferite pentru a digera fructele.

Este important ca fructele să fie consumate singure şi nu combinate cu alte alimente, pentru că stomacul va absorbi mai uşor nutrienţii din ele. 


"Nu le mânca imediat după masă sau înainte de somn, Ar trebui să aştepţi cel puţin 30 de minute după masă ca să poţi mânca un fruct. Dar dacă suferi de aciditate gastrică, ar trebui să aştepţi cel puţin două ore după masă că să mănânci fructe şi o ora înainte de masă. Zaharurile din fructe nu doar că îţi dau peste cap procesul de digestie, dar îţi pot strică şi somnul. E simplu de ghicit de ce: zaharurile îţi cresc glicemia şi îţi dau energie. Astfel, nu mânca fructe cu trei ore înainte de culcare. Pentru aportul crescut de vitamine şi minerale, fructele sunt esenţiale organismului. Este de preferat să le mâncăm în formă originală, cel mult sub formă de sucuri, mai puţin preparate termic, pentru că astfel îşi pierd proprietăţile. Alături de fructe, şi legumele aduc un aport crescut de fibre necesar pentru functionarea normală a colonului”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.

Studiile de specialitate arată că persoanele care mănânca multe legume şi au un tranzit normal sunt protejate împotriva cancerului de colon. Legumele bogate în fibre sunt morcovii, sfecla, varza de Bruxeles, conopida. Fructele, legumele, cerealele conţin puţine grăsimi şi nu au pic de colesterol. Este recomandat să mâncăm produse bogate în fibre (fibre solubile, cum ar fi pectina şi tărâţele de ovăz) în cantităţi de 25-30 grame de fibră dietetică pe zi.

Ce contraindicaţii au

Există situaţii însă în care fructele, unele dintre ele, sunt indicate doar în cantităţi infime ori nu-s bune deloc, din pricina calităţilor lor nutritive. De aceea, este important să ştii ce mic dejun sau ce fel de gustare de după-amiază să alegi, mai ales când eşti mare amatoare de fructe.

Specialiştii spun că ananasul trebuie consumat cu moderaţie de femeile însărcinate. Este de preferat 2-3 felii/ zi, iar în ultimul trimestru de sarcină ar fi bine să-l evite, chiar dacă este unul dintre cele mai sănătoase fructe.  Ananasul este bogat în bromelaină, o substanţă ce poate provoca dilatarea colului uterin, rezultatul fiind travaliul prematur. Şi avocado este de evitat. Fiindcă este extrem de bogat în grăsimi, fiind denumit unt vegetal, nu se recomandă persoanelor supraponderale.

Cei cu probleme renale trebuie să evite bananele

Bananele, unele dintre cele mai îndrăgite şi sănătoase fructe exotice, sunt recomandate cardiacilor datorită conţinutului bogat în potasiu, dar sunt interzise celor cu probleme renale. Mai mult, având din belşug carbohidraţi, bananele nu sunt bune nici pentru diabetici. Nu sunt cu totul interzise, dar ar fi bine ca persoanele cu glicemie mare să le consume cât mai rar.

Vă recomandăm şi:

De ce sunt cojile mai bune decât fructele. Virtuţile uimitoare ale resturilor care se aruncă: previn cancerul şi omoară viruşi

Planta minune care ne scapă de otrăvurile zilnice. Brusturele, cel mai eficient remediu pentru detoxifiere

3 alimente-medicament care te scapă de oftalmolog. Ce minuni fac betacarotenul şi luteina din farfurie pentru ochi

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite