Când este indicat să consumi ceapă verde, leguma care detoxifică organismul. Cine trebuie să o evite
0Aliment bogat în vitamine şi sărac în grăsimi saturate, ceapa verde este ideală pentru detoxifierea organismului. Consumată seară, aceasta poate aduce o serie de neplăceri.
„Consumul de ceapă sau de usturoi este recomandat o dată la două zile. Consumată crudă ori gătită în ciorbe şi tocăniţe, ceapa verde este cel mai putenic aliment pentru întărirea imunităţii.
Cura de ceapă verde are efect diuretic, depurativ, antialergic şi are capacitatea de a regla activitatea endocrină a organismului.
Dar cei care se ştiu cu patologii digestive colaterale, precum gastrita, ulcerul sau boala de reflux nu trebuie să consume usturoi ori ceapă în exces, în special seara.
Consumate seara atât ceapa, cât şi usturoiul vor produce o secreţie a sucului gastric prea mare, existând riscul unor arsuri, patologii de boli de reflux gastro-esofagian sau de acutizare a simptomelor de gastrită“, explică Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.
Are valori nutritive perfecte
Ceapa este un aliment foarte bogat în vitamina C, fibre, acid folic, vitamina B6 şi magneziu şi este săracă în grăsimi saturate, sodiu şi colesterol. Astfel, ceapa are valori nutritive perfecte pentru a scăpa de grăsimea în exces şi de colesterol şi în acelaşi timp vă ajută să aveţi o sănătate de fier.
Ceapa mai are în compoziţie şi carbohidraţi, dar şi importante cantităţi de potasiu, calciu, fosfor, zinc, iod, cupru, vitamina A, E, C, complexul de vitamina B, precum şi substanţe cu proprietăţi antiseptice. Ceapa verde este ideală şi pentru cei care au afecţiuni dermatologice, ca urmare a efectului detoxifiant puternic adus de cantitatea mare de sulf.
De asemenea, ceapa este considerată a fi cel mai puternic detoxifiant natural, deoarece curăţă organismul de toxinele din corp. Pentru a-şi păstra proprietăţile minunate pe care le-a primit de la natură, ceapa trebuie consumată în stare crudă, fie că vorbim de ceapă roşie, de ceapă albă sau de ceapă galbenă, sau chiar de ceapă verde”, spune medicul.
Beneficiile consumului de ceapă
Creşte rezistenţa organismului: Conţine mulţi compuşi cu rol antioxidant, precum carotenii, vitaminele A, E, C şi antioxidantii quercetina, zeaxanthina, care cresc rezistenţa organismului în faţa microbilor, dar şi a radicalilor liberi, acei produşi toxici exogeni sau proveniţi din metabolism.
Un bun antiinflamator: Quercetina, un antioxidant regăsit în ceapa verde, are proprietăţi antiinflamatorii şi antihistaminice. Aceasta face ca ceapa verde să fie benefică în alergii.
Scade colesterolul: Consumul de ceapă verde duce la creşterea colesterolului bun, cu efect antiaterosclerotic. Compuşii cu sulf se transformă în alicina, o substanţă care inhibă enzima hepatică necesară pentru sinteza de colesterol.
Reglează glicemie: Dacă glicemia ta a atins cote mult prea mari, atunci ar fi bine să consumi zilnic ceapă verde, în paralel cu tratamentul medicamentos. Ceapa verde este un aliment puternic hipoglicemic, are proprietăţi diuretice şi reglatoare endocrine.
Mai bună decât o cafea: Bogată în vitamine şi minerale, tonifiantă şi gustoasă în acelaşi timp, ceapa verde creşte rezistenţa organismului la efort fizic şi intelectual, mult mai bine decât o ceaşcă de cafea.
Vă recomandăm să citiţi şi:
De ce oligarhii îi rămân loiali lui Vladimir Putin în ciuda sancţiunilor