Cum faci vinul fiert perfect. Cât se ţine pe foc şi de ce se bea din căni de lut cu gura strâmtă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deosebit de popular în perioada iernii, vinul fiert este servit cu plăcere oriunde: la târguri, pe pârtiile de schi, la pub-uri ori acasă în după-amiezile geroase. Reţeta preparatului aromat o aflăm din cartea regretatului gastronom Radu Anton Roman, apărută la editura Paideia, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

Ingrediente:

1 litru vin, tare bun 

5 linguri miere 

1 praf scorţişoară 

10 boabe piper 

 10 cuişoare 

Mod de preparare:

Se pune într-o oală de tablă subţire vinul la fiert cu piper, cuişoare, scorţişoară. Când ies primii aburi se adaugă mierea şi se amestecă.

 La primul undit al unui apropiat clocot se ia de pe foc şi se acoperă (alcoolul fierbe la 70° C; deci, ca să nu se piardă bunătate de tărie, oala trebuie să fie de metal – ca să se încingă repede – şi acoperită, ca să rămână vinul-vin şi nu resturi groase dezalcoolizate).

 Se bea din căni de lut cu gura strâmtă, vinul fiert, şi, ca să fie mai aprig, ar trebui să fie o Tămâioasă din cele vechi, mieroasă, de Drăgăşani ori de Pietroasa, urcată spre tăria cea din urmă, dincolo de care nu mai e nimic decât altă viaţă. Ce contează e să fierbeţi un vin cât mai tare şi mai dulce, că mierea, cât ar fi de dulce şi de suavă, n-ajunge până la miez, nu îndulceşte şi fibra profundă a vinului.

Gazetarul, pasionat de gastronomie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă recomandăm şi:

Cum se pregăteau pe vremuri cei mai buni mici: ingredientul care îi face pufoşi

De ce este usturoiul cel mai puternic antibiotic din lume. Ce substanţă minune conţine şi de ce trebuie mâncat zdrobit

Cum faci cei mai buni ardei umpluţi ca în Bucovina. Ingredientele secrete ale preparatului

Călăraşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite