Cruce unicat, descoperită la Păcuiul lui Soare, exponatul lunii octombrie la muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O cruce, descoperită la Păcuiul lui Soare, exponatul lunii octombrie la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi FOTO MDJ
O cruce, descoperită la Păcuiul lui Soare, exponatul lunii octombrie la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi FOTO MDJ

O cruce relicvar, unul dintre obiectele unicate descoperite pe şantierul arheologic Păcuiul lui Soare este exponatul lunii octombrie la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi.

Piesa, de mari dimensiuni, este considerată unicat printre descoperirile arheologice de la Păcuiul lui Soare dar şi de pe teritoriul Dobrogei. 

Este deosebită, spun arheologii, datorită manierei de redare a iconografiei, dar şi a dimensiunilor destul de mari (L=70mm, l=57mm, grosime=10mm). Realizată din bronz, prin tehnica turnării în tipar şi gravare, are două elemente de închidere în partea superioară, cea inferioară fiind ruptă. Se mai păstrează 2/3 din avers. Braţele sunt inegale, cu extremităţile uşor evazate. Pe cruce este redată în relief, figura lui Iisus Hristos, cu capul aplecat spre dreapta. Este îmbrăcat în colobium lung până la glezne, faldurile veşmântului fiind redate în linii verticale ondulate, realizate prin gravare. 

La extremităţile braţului orizontal al relicvarului se distinge Maica Domnului, iar în partea stângă Sf. Ioan Evanghelistul. Prin maniera de redare a scenei Răstignirii şi a simbolurilor asociate, această piesă poate trece drept produs al unui atelier local, fiind încadrată cronologic la sf. sec. al X-lea.

Acest tip de cruciuliţe se purtau la piept sau agăţate la gât, de unde şi denumirea de cruciuliţe engolpion sau pectorale. În biserica ortodoxă, engolpionul este însemnul înalţilor ierarhi, episcopi, mitropoliţi sau patriarhi.

Ele sunt destinate păstrării unor fragmente din moaştele unor sfinţi sau a bucăţilor din lemnul Sfintei Cruci. Cele mai apropiate analogii pentru această categorie de piese se întâlnesc în Dobrogea de Nord. 

Crucea relicvar face parte din expoziţia Evoluţia comunităţilor umane la Dunărea de Jos şi este expusă în cadrul Secţiei Arheologie, aflată la demisolul Consiliului Judeţean. Programul de vizitare este zilnic, între orele 08.00- 16.00, au precizat reprezentaţii Muzeului Dunării de Jos din Călăraşi.

Vă mai recomandăm şi:

15 secunde fatale. Ce s-a întâmplat cu avionul miliardarului Dan Petrescu înainte de prăbuşire

Stenogramele întâlnirii între patru ochi dintre Ceauşescu şi Tito, de la Timişoara. Ce-l neliniştea pe iugoslav

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite