Copiii abuzaţi sexual ajung, din victime, agresori. Cum pot fi ajutaţi să depăşească traumele, ce trebuie să facă părinţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Abuzurile de orice fel asupra copilului lasă urme adânci Foto:Shutterstock
Abuzurile de orice fel asupra copilului lasă urme adânci Foto:Shutterstock

Copiii nu au suficientă experienţă de viaţă şi capacitate de raţionare ca să poată înţelege că abuzul sau neglijarea nu este din vina lor. Ei pot suferi eşecuri devastatoare în dezvoltare, precum ar fi încetinirea sau oprirea creşterii. De asemenea, pot avea întârzieri în dezvoltare (tulburări de învăţare), durere fizică sau durere emoţională care poate dura toată viaţa.

Ca şi definiţie, abuzul sexual este orice activitate sexuală pe care copilul nu o înţelege sau la care nu consimte sau care este împotriva legii.

Psihoterapeuţii spun că abuzatorii sexuali pot fi tineri sau vârstnici, bărbaţi sau femei şi de obicei sunt membri ai familiei (incest) sau cunoştinte din mediul copilului, persoane care câştigă încrederea copilului: bonă, profesor, vecin. Monica Banu, psiholog, spune care sunt consecinţele unui abuz şi cu ce probleme se pot confrunta copii care au fost puşi în astfel de situaţii. De asemenea, este deosebit de importantă şi implicarea familiei în rezolvarea traumei, nu numai a specialiştilor:

“Urmările unui abuz îi fac pe copii să dezvolte un risc crescut spre afecţiuni psihice, probleme emoţionale sau abilităţi sociale deficitare. Aceste probleme pot apărea singure sau în asociere. Efectele abuzului sau ale neglijării sunt determinate de severitatea lor, de frecvenţa lor şi de durata perioadei în care au avut loc şi de relaţia copilului cu abuzatorul.

Afecţiunile psihice care ar putea apărea din cauza abuzului sau a neglijării sunt: anxietatea, depresia, tulburarea de personalitate borderline. O persoană cu această condiţie mentală are dificultăţi să îşi controleze mania şi impulsurile, are probleme datorate relaţiilor interpersonale instabile sau intense, are un sentiment scăzut al propriei valori şi are trăiri înnebunitoare de anxietate legate de teamă de abandon”.

Devin inadaptaţi

Alte efecte emoţionale sunt scăderea stimei de sine, care este convingerea centrală a persoanei în legătură cu sine. Copiii nu pot procesa sau înţelege ce li s-a întâmplat. Adeseori, ei se blamează inconştient şi cresc cu o proastă imagine de sine, care le afectează relaţiile cu ceilalţi. De asemenea, o cu un istoric de abuz sau de neglijare poate avea dificultăţi în adaptarea la norme.

Pe lângă suportul psihologic oferit de specialişti în astfel de cazuri, este foarte important şi sprijinul familiei. “Acordaţi timp copilului să-şi înlăture frica, teama şi încercaţi să-l observaţi în tot ceea ce face. Concentraţi-vă atenţia asupra jocului copilului, aici pot apărea repetări ale unor scene din timpul traumei. Copilului trebuie să se spună, de asemenenea, să audă acest lucru de la cineva de încredere, că
sentimentele legate de traumă sunt temporare şi sunt normale după un astfel de eveniment. Discuţiile despre tot ce s-a întâmplat sunt fireşti, normale şi copilul trebuie încurajatl să discute despre: nelămuririle pe care le are, vise, rememorări din timpul scenei traumei”, spun specialiştii de la Salvaţi Copiii în lucrarea “Justiţia pentru minori”.

Victime sau agresori

În România anului 2014, unul din cinci copii s-au confurntat cu o problemă comportamentală, ca urmare a abuzurilor la care a fost supus, arăta preşedintele executiv al „Salvaţi Copiii“, Gabriela Alexandrescu. Psihologii spun că un copil care a fost abuzat poate dezvolta trei tipuri de comportament: cel de victimă (cel mai des întâlnit), cel de agresor şi cel de salvator.

„În principal, copilul abuzat va dezvolta un comportament de victimă şi va opta, mai târziu în viaţă, pentru relaţii care servesc acestui comportament, deci îşi va căuta persoane care vor abuza de el şi persoane care îl vor apăra“, a explicat psihologul, care spune totuşi că „pot fi recuperaţi dacă au relaţii interumane pozitive“.

Recent, un profesor de la şcoala din comuna Ileana, judeţul Călăraşi, a fost arestat la domiciliu şi a rămas fără slujbă după ce le-a făcut avansuri unor eleve de clasa a VI-a. Dascălul a fost acuzat de corupere sexuală, motiv pentru care Inspectoratul Şcolar Judeţean(ISJ) Călăraşi i-a desfăcut contractul de muncă. Fetele, supuse abuzului de către dascăl, se află acum în consiliere psihologică.
 

Vă recomandăm şi:

Ore de sex în comuna Ileana. Arestat la domiciliu pentru corupere sexuală: ce le făcea un profesor elevelor de clasa a VI-a la şcoală

Afaceristul acuzat de corupţie sexuală a ademenit opt copii acasă la el. DIICOT: „S-a folosit de imaginea cultului religios din care face parte”

Profesorul buzoian Leon Rusu, acuzat de corupţie sexuală, a scăpat definitiv de procese. A fost achitat şi de instanţa de apel

Călăraşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite