Clădirea în care va funcţiona şcoala pentru copiii cu deficienţe, trecută în administrarea Consiliului Judeţean
0Copiii cu deficienţe severe vor avea o şcoală dedicată. După ce şefii Consiliului Judeţean au aprobat înfiinţarea unităţii de învăţământ special, Şcoala Gimnazială Specială Nr. 1, consilierii locali au aprobat transmiterea proprietăţii imobilului din domeniul public al municipiului, în domeniul public al judeţului Călăraşi.
“Unitatea de învăţământ este destinată persoanelor cu deficienţe, dizabilităţi, dificultăţi de învăţare, tulburări de limbaj şi comunicare, tulburări socioafective şi de comportament.Învăţământul special reprezintă o formă de instruire şcolară diferenţiată, precum şi o formă de asistenţă educaţională, socială şi medicală complexă, destinată copiilor/elevilor/tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale. La nivelul judeţului Călăraşi sunt în evidentă 101 elevi cu cerinţe educaţionale special”, a anunţat Vasile Iliuţă, preşedintele CJ Călăraşi. primul pas în realizarea acestui proiect l-au făcut consilierii locali, prin aprobarea proiectului care prevedea trecerea în administrarea Consiliului Judeţean a clădirii în care funcţionează şcoala.
“În conformitate cu art 112, alin. 3 din Legea nr. 1/2011-Legea Educaţiei, terenurile şi clădirile în care îşi desfăşoară activitatea unităţile de învăţământ special de stat fac parte din domeniul public judeţean, şi sunt în administrarea Consiliului Judeţean. Pentru aceasta s-a suspus spre aprobare Consiliului Local proiectul de hotărâre privind trecerea din domeniul public şi administrarea Consiliului Local Călăraşi, în domeniul public şi administrarea Consiliului Judeţean Călăraşi a imobilului situat în municipiul Călăraşi, str. Bucureşti, nr.72 – Şcoala nr. 4.”,. se arată în hotărârea de Consiliu Local.
6 clase pentru persoanele cu dizabilităţi
În clădirea fostului liceu de băieţi, cea mai veche şcoală din oraş, funcţionează 6 clase speciale pentru copiii cu deficienţe mintale severe, profunde şi asociate unde studiază 46 de elevi cu deficienţe severe.
Pentru a rezolva această problemă, consilierii judeţeni au aprobat la începutul anului 2017 o hotârâre prin care se dă undă „verde” înfiinţării unei Şcoli Speciale de Învăţământ Integrat. În urma demersurilor făcute de inspectorul general şcolar al Călăraşiului, prof. Constantin Tudor, din acest an va funcţiona noua instituţie cu statut juridic. Astfel, în urma votul consilierilor judeţeni, Şcoala nr. 4 din Călăraşi, aflată în domeniul public al municipiului, a fost preluată în administrarea autorităţii judeţene.
Se reabiltiează Şcoala 4
„La Călăraşi sunt doar şase clase de învăţământ special şi, de aceea, este imperios necesar să creăm mai multe clase pentru aceşti copii, unici în felul lor, la care eu ţin foarte mult. Din bugetul Consiliului Judeţean, în acest an, vom aloca bani pentru reabilitarea Şcolii nr. 4, unde funcţionează în prezent Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE). Acolo vor funcţiona, pentru început, 10 clase de învăţământ special”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Iliuţă.
Noua şcoală va avea conducere proprie, schemă de personal, iar numărul de clase primar şi gimnazial va creşte la 10, urmând să fie şcolarizaţi 86 de elevi, faţă de 46 câţi sunt în prezent. Schema de personal va fi format din 40 de persoane, iar învăţământul special durează 10 clase şi nu 8 aşa cum este la clasele normale pentru că programa este una lejeră.
Vă recomandăm şi:
O fetiţă cu Sindrom Down, într-o grădiniţă de copii fără dizabilităţi