Cele mai populare citrice, armă cu două tăişuri. De ce e bine să mâncăm portocale şi cui sunt interzise fructele exotice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portocalele nu sunt recomandate reumaticilor Foto:Adevărul
Portocalele nu sunt recomandate reumaticilor Foto:Adevărul

Cele mai populare citrice, portocalele, sunt o sursă bogată de potasiu, magneziu, acid folic şi vitamine din complexul B, adică tot ce este necesar pentru a avea energie. Cu toate acestea, consumul de portocale nu este recomandat reumaticilor.



Specialiştii spun că acestea trebuie consumate în cantităţi mici de către persoanele care suferă de reumatism deoarece natura acidă a sucului acestora poate să accentueze simptomele artritei. De asemenea, şi coaja fructului trebuie folosită cu atenţie pentru că poate fi tratată chimic pentru conservare îndelungată ori pentru colorare.
 

De obicei, substanţele chimice de pe coaja portocalelor sunt lipicioase şi lasă pe un şerveţel urme roşiatice-portocalii, iar în cazul substanţelor de conservare, e posibil ca acestea să fie gălbui-cenuşii. Dacă există dubii asupra acestui lucru, e mai bine ca acestea să nu fie folosite”, spune dr. Denisa Zaharia, medic de familie.  
suc portocale mancare.ro
 

Rol cheie împotriva bolilor degenerative

Cu toate acestea beneficiile portocalelor sunt de necontestat. O ceaşcă de suc de portocoale, proaspăt stors, oferă aproximativ 72mg de calciu. În afară de vitamina C şi calciu, portocalele sunt de asemenea o bună sursă de potasiu, vitamina A şi beta-caroten. "Citricele sunt bogate în fibre şi în vitamina C şi conţin şi alţi antioxidanţi cunoscuţi precum flavonoizii care au un rol important în lupta contra bolilor cardiace, a cancerului şi diverselor inflamaţii. De asemenea, se pare că proprietăţile antioxidante şi antiinflamatorii ale citricelor au rol cheie în activitatea contra diferitelor boli degenerative şi în particular contra bolilor cerebrale", spune medicul.
 

Conţinut bogat de vitamina C

Portocalele se găsesc pe lista fructelor cu un conţinut bogat în vitamina C: măceşe, cătină, coacăze negre, kiwi, lămâi, portocale, grepfrut, mango, căpşuni, coacăze roşii, pepene galben, mandarine, ananas, kaki, agrişe, zmeură, afine, mure, gutui, mere, avocado, banane, rodii.
În topul sucurile naturale de fructe şi legume cele mai bogate în vitamina C, portocalele sunt pe locul III: (conţinutul în vitamina C fiind exprimat la 100 g de produs)
 - sucul de cătină albă 266 mg
 - sucul de lămâie 53 mg
 - sucul de portocale 50.95 mg
 - sucul de grepfrut 43 mg
 - sucul de mandarine 32 mg
 - sucul de coacăze negre 30 mg
 - sucul de spanac 29 mg
 - sucul de fructe de soc 26 mg
 - sucul de zmeură 25 mg
 - sucul de roşii 14.80 mg
 - sucul de ananas 8 mg
 - sucul de coacăze roşii 6 mg
 - sucul de morcovi 3,78 mg
 - sucul de sfeclă roşie 2,90 mg
 - sucul de mere 1,40 mg.
 Consumând două pahare de suc de portocale pe zi, poate creşte concentraţia de vitamina C din organism cu 40-64%.



Graţie vitaminei C pe care o conţine şi rolului său de protecţie al organismului, consumul de suc de portocale previne inclusiv apariţia ridurilor.

image

4 beneficii esenţiale

Stimulează sistemul imunitar. Sucul de portocale susţine funcţia sistemului imunitar şi are un rol important în prevenirea răcelilor şi infecţiilor.
Protecţie împotriva inflamaţiei. Aportul de glucoză al meselor bogate în grăsimi pot declanşa reacţii inflamatorii în organism. Reacţiile inflamatorii duc la dezvoltarea rezistenţei crescute la insulină, cauza frecventa a diabetului zaharat de tip 2 şi a aterosclerozei, rigidizarea pereţilor vaselor de sânge cauzată de depunerile de grăsimi.



Îmbunătăţesc tensiunea arterială diastolică. Consumul regulat de suc de portocale poate îmbunătăţi tensiunea arteriala diastolică. Sucul de portocale contine hesperidina, un pigment sănătos al plantelor, solubil în apă. Hesperidina ajută la îmbunătăţirea activităţii vaselor mici de sânge, a tensiunii arteriale şi reduce valoarea biomakerilor specifici riscului crescut de apariţie a bolilor cardiovasculare, la persoanele susceptibile de a dezvolta boli de inimă.
Scad colesterolul şi ajută sistemul digestiv. Consumul constant de suc de portocale poate determina scăderea nivelului de lipoproteine cu densitate scăzută la persoanele cu un nivel ridicat de colesterol.


Vă recomandăm şi:

Foto arhivă: Portocalele au fost confiscate

De ce este coaja mai bună decât lămâia. Fructul cu virtuţi uimitoare care previne cancerul şi ţine bolile de inimă în frâu

10 băuturi naturale care te ţin „în priză”. Ce sucuri de legume şi fructe purifică şi regenerează organismul epuizat

Sfecla roşie, cel mai puternic purificator al sângelui. E alimentul care are cea mai mare forţă în lupta cu tumorile

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite