Cele mai eficiente arme împotriva infecţiilor: secretul antibioticelor din grădină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O alimentaţie sănătoasă ţine doctorul departe, iar legumele şi fructele sunt cele mai eficiente arme împotriva bacteriilor. Având proprietăţi antibiotice, acestea menţin un sistem imunitar puternic sau pot completa cu succes, atunci când intervin îmbolnăvirile, un tratament competent.

Primul pe lista alimentelor antibacteriene se găseşte usturoiul. Acesta conţine peste 200 de tipuri de ingrediente biologic-active, precum şi vitamine, minerale, aminoacizi şi enzime şi este o sursă bună de seleniu şi minerale. Usturoiul este foarte eficient folosit crud pentru a elibera alicina, care este principalul component activ al usturoiului având un puternic efect antibiotic. Cercetătorii spun că 1 mg de alicină are puterea a 15 unităţi standard de penicilină. Usturoiul poate fi folosit pentru tratarea infecţiilor gâtului şi intestinale şi pentru cicatrizarea tăieturilor.

Are peste 100 de compuşi ai sulfului

Cultivat încă din Egiptul antic, folosit de români pentru prevenirea bolilor contagioase şi intrat în bucătăria autohtonă ca un condiment, această plantă este incredibil de sănătoasă.

„Sub formă de aliment pur, usturoiul este cel mai puternic antibiotic din lume. Germenii de răceală, gripă sau viroză nu au şanse de supravieţurire în prezenţa sucului său. În acelaşi timp, combate infecţiile şi degajează bronhiile, sinusurile şi plămânii. Usturoiul este bogat în germaniu şi seleniu organic, conţine «ajeola», o subtanţă ce diluează sângele, prevenind astfel formarea cheagurilor şi are peste o sută de compuşi ai sulfului. S-a descoperit că usturoiul distruge streptococii care cauzează scarlatina, difteria şi inflamarea învelişului inimii”, explică dr. Cătălin Luca, medic de familie cu competenţă în apifitoterapie.
 

Scorţişoara, un veritabil analgezic

Multe dintre beneficiile scorţişoarei derivă din proprietăţile antifungice, antibacteriene şi antioxidante, care pot preveni apariţia unor boli grave şi pot îmbunătaţi starea generală de sănătate. Scoarţişoara este folosită ca analgezic, ameliorând durerile de burtă şi spate, dar şi sindromul de menstruaţie abundentă. Medicii recomandă consumul de scorţişoară şi pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui. Astfel, sângele este oxigenat şi ajunge în perfectă stare la organele vitale ce ne menţin sănătatea.

calarasi scortisoara

În medicina chineză, spun specialiştii, scorţişoara este folosită ca remediu împotriva răcelii şi gripei, iar populaţia europeană a început să împrumute aceste obiceiuri. “Pentru rezultate optime, amestecaţi scorţişoara cu ghimbir şi obţineţi un ceai deosebit de puternic împotriva afecţiunilor respiratorii. De asemenea, o cană de ceai cu scorţişoară calmează articulaţiile inflamate, ameliorează durerile de burtă şi previne balonarea”, spune dr. Victor Verinceanu, medic de familie.

Anticorpi de la lămâie

Lămâia, fructul cu efecte puternice antibacteriene, prin vitamina C pe care o conţine producţia de anticorpi din sânge care atacă microorganismele invadatoare. S-a dovedit ca persoanele care consumă zilnic o lămâie sau sucul acesteia se îmbolnăvesc mai rar, iar gripa şi răceala le ocolesc.

Lămâia este folosită pentru tratarea infecţiilor gâtului. Poate fi consumată crudă sau se poate folosi sub formă de suc proaspăt amestecat cu miere. Gargara cu un amestec de miere şi lămâie este foarte eficientă pentru ameliorarea infecţiilor din gât. Lămâia reprezintă o sursă preţioasă de fibre, potasiu, magneziu, calciu, acid folic şi betacaroten, iar puterea flavonoidelor din citrice este uimitoare.

calarasi lamaie

Datorită vitaminei C, lămâia te protejează de răceală şi gripă. Este bine de ştiut că lamâile ajută şi la absorbiţia fierului din alimentele pe care le consumi. Sucul de lamâie previne deteriorarea celulelor, ţesuturilor şi organelor. Este un diuretic natural, menţine tractul urinar sănătos şi descurajează dezvoltarea bacteriilor prin schimbarea PH-ului. Ajută şi la purificarea sângelui. De asemenea, lămâile au capacitatea de a elimina acidul uric, unul dintre cauzele majore ale inflamaţiilor.


Vă recomandăm şi:

Leurda sau „usturoiul ursului“, cel mai puternic antitoxic natural: leac-minune pentru fumători

Cum a ajuns roiniţa să fie supranumită „planta care aduce liniştea“. Lista lungă a efectelor bune pentru organismul uman

Efectele miraculoase ale vaniliei, cea mai scumpă aromă din lume, care înlocuieşte aspirina. Vanilia, condimentul care calmează orice durere




 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite