Cea mai ieftină conservă pentru iarnă. Roşii uscate la soare, marinate în ulei de măsline, un deliciu culinar din Bărăgan
0
Ca să ne putem bucura de savoarea roşiilor, cele mai îndrăgite şi sănătoase legume, şi în anotimpul hibernal, conservele de toamnă sunt cea mai la îndemâna variantă. Pregătite în casă, legumele nu numai că se păstrează timp îndelungat, ci sunt şi adevărate medicamente pentru organism. Roşiile uscate natural la soare sunt o variantă ieftină şi delicioasă pentru diverse feluri de mâncare în timpul iernii.
O metodă simplă şi uşor de pus în practică este uscarea roşiilor la soare. Fără conservat, fără alte E-uri, doar cu sare şi ulei de măsline. Astfel, peste iarnă avem legume sănătoase care pot fi folosite la saramură, pizza, sosuri, plăcinte ori pâinici. Gela Dumitrache, o învăţătoare din comuna Unirea, pregăteşte roşii uscate, marinate în ulei de măsline şi spune că reţeta este una cu care nu dă greş niciodată.
"Pentru că pregătesc mai multe runde de roşii toamna, unele dintre ele le păstrez nemarinate, în pungi de hârtie în loc uscat. Eu le voi folosi la foarte multe cornuri şi pâini aperitiv în combinaţie cu brânzeturi, la pizza, dar şi la saramura de peşte. Se frig pe gril sau pe tablă/disc şi întregesc foarte bine o saramură de peşte.

La fel de bine merg şi în combinaţii cu ciuperci, important e să le avem la îndemână. Nu vă spun ce gust are uleiul din borcan, ăa las să descoperiţi! Nu-mi rămţne decât să sper că v-am convins că ar fi, nu bine, ci nemaipomenit de bine să le preparaţi şi să le aveţi în casă tot timpul”, explică gospodina, pasionată de arta culinară şi posesoarea blogului cufarulcubucurii.wordpress.com, locul unor reţete de senzaţie.
Ingrediente:

5 kg. de roşii
500 gr. sare grunjoasă, neiodată
500ml.ulei de măsline
crenguţe uscate de cimbru, oregano uscat, busuioc uscat, ce vă place
Notă: Cantiăţile nu sunt bătute în cuie, pot avea un plus, minus…

Mod de preparare:
Se aleg roşii cărnoase, sănătoase, se spalp, se scurg, se pun la scurs în strecurătoare şi apoi se şterg chiar cu şervetele absorbante. Se taie mai întâi cotorul, apoi se taie în patru, în două, în trei, depinde de mărimea roşiei. Se aşează pe o scândură, o planşetă, sau mai bine pe o lădiţă bine spălată şi dezinfectată, fiindcă le ia aerul din toate părţile şi se presară sare pe ele, având grijă să împrăştiem prin toate ungherele.

Nu ne mai rămâne decât să le ducem în bătaia soarelui, într-un loc ferit de praf şi să le lăsăm ziua la soare, noaptea să le aducem la adapost, pentru a nu le scălda roua şi gata, aşteptăm să se usuce!

Acest lucru durează între cinci şi sapte zile, în funcţie de puterea arşitei. Se va observa foarte bine din fotografii evoluţia uscarii, fiindcă explicaţiile nu-şi mai au rostul! "Când se constată că s-au deshidratat suficient, se aşează în borcane bine uscate, presărând printre ele ce planta aromată uscată vă place, eu am facut cu busuioc uscat, cimbru şi cu oregano. Se completează apoi cu ulei de măsline şi se păstrează foarte bine câteva luni. Poftă bună!", spune Gela Dumitrache.

Vă recomandăm şi:
Gustul copilăriei. Cum prepari cea mai bună dulceaţă de prune umplute cu nuci, după reţeta bunicii