Ce-l aşteaptă la Nana pe fermierul Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu, alături de fiica şi soţia sa Foto:Adevărul
Preşedintele Traian Băsescu, alături de fiica şi soţia sa Foto:Adevărul

Venirea investitorului Traian Băsescu în mica localitate din Bărăgan a renăscut speranţele de prosperitate ale localnicilor. Terenul e extrem de fertil, dar sistemul de irigaţii a fost distrus.

Vestea că preşedintele Traian Băsescu a cumpărat teren agricol în localitatea Nana din judeţul Călăraşi a adus luminile reflectoarelor pe prăfuita aşezare din Bărăgan. Este situată la doar 50 kilometri de Bucureşti, însă între Nana şi Capitală se cască hăul civilizaţiei. Comuna n-are reţea de apă potabilă sau canalizare, iar de sistem de irigaţii, în plin grânar al patriei, nici vorbă.

De când Traian Băsescu a anunţat că fiica sa cea mare, notăriţa Ioana, a făcut tranzacţia cu 300 teren agricol la Nana, zona a devenit brusc interesantă. Roiuri de ziarişti au apărut în sat vrând să cunoască mai bine moşia preşedintelui, iar samsarii de terenuri au început să dea târcoale.

În comuna Nana există peste 7.000 de hectare de pământ. Revoluţia i-a reîmproprietărit pe localnici, astfel că fiecare deţine acum unul, două sau mai multe hectare de teren agricol. „Imediat după Revoluţie s-a trecut la reconstituirea dreptului de proprietate, iar cei care acum sunt proprietari vând oricui este interesat. Bani să iasă!“, spune cea care le ştie pe toate în comună, Tudoriţa Nicolae, secretara Consiliului Local Nana.

image

Oamenii au prins speranţă şi se întreabă ce o să însemne faptul că preşedintele este acum unul de-al lor. Vin zilnic la primărie să stea de vorbă cu mai-marii satului despre moşia lui Băsescu. „E tare bine c-a venit aici, la noi. Ştie el ce ştie, nu degeaba a ales. De când e lumea, pământul este cea mai de preţ avuţie. Cine are pământ poate fi stăpânul a 7 sate de jur-împrejur“, ştiu localnicii lecţia învăţată din bătrâni.

De ce tocmai Nana?

Bogăţia Nanei este solul, un pământ extrem de fertil care, dacă ar fi lucrat cu utilaje performante şi tehonologie avansată, ar scoate din sărăcie tot Bărăganul. Găina cu ouă de aur a sătenilor din Nana este cernoziomul, acel sol rodnic de culoare închisă, neagră sau castanie, care se formează sub o vegetaţie ierboasă, în condiţiile unei clime continentale. Cândva, solul de la Nana era dat exemplu pentru proprietăţile sale ca la carte.

image

„Solul de la Nana era trecut în manuale pentru calitatea lui. Aşa de bun este pentru agricultură“, arată agentul agricol al comunei, Marian Dobre, angajatul primăriei, care ştie cifrele recoltelor pe de rost. Se mândreşte cu producţia Nanei din acest an, mai ales în condiţiile grele de acum. „În anul 2013, la grâu s-au recoltat 6.000 de kilograme la hectar. Producţiile sunt foarte bune, atunci când se lucrează cu tehnologie de ultimă oră. Solul de la noi este vestit. Încă din anii `70, comuna noastră a fost inclusă în manualele de agricultură pentru calitatea solului“, zice agentul Dobre.

La Nana, stratul de cernoziom este gros de 40-50 de centimetri, ideal pentru culturi de cereale. Marea problemă a terenurilor de aici este însă specifică întregii Românii: sistemul de irigaţii a fost distrus până la temelii, fiind ros ca de termite pentru fierul vechi scos din betoane. „În anul 1991 a început distrugerea. Nu mai există nimic din dotările cu care ne mândream şi de pe urma cărora puteam trăi o ţară întreagă bine-merci. Acum cine are bani investeşte în pământ, dar o face pe riscul lui. Cine se doreşte moşier mai stă şi la mila Domnului. Trebuie să fie vreme frumoasă şi să te rogi să plouă. Altfel totul este compromis“, spune Dobre.

Sfaturi pentru Băsescu

Pământul este ca omul - spun ţăranii. Oricât l-ai hrăni, dacă nu-i dai „un pic“ de apă, cât să se sature, nu faci nimic cu el. Unul dintre cei mai mari fermieri ai Bărăganului este Ion Ciulinaru din Călăraşi. Priceperea sa l-a făcut să conducă o direcţie agricolă, să predea la Universitatea de Agronomie şi Ştiinţe Agricole, să se bage şi-n politică şi să obţină producţii de top cu pământurile sale. Anul 2007 a fost record pentru Bărăgan. Ciulinaru a reuşit atunci o recoltă de 7.500 de kilograme de grâu la hectar.

Agricultorul are, în total, peste 3.000 de hectare de teren pe care-l lucrează. Este preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice din Călăraşi şi are câteva sfaturi pentru noul-venit în branşă Traian Băsescu. „Important este să lucrezi cu tehnologie de vârf şi să ai elementul principal, vital: apa! Cernoziomul este perfect pentru culturi, însă pământul trebuie îngrijit şi hrănit cu grijă. Trebuie să aibă ce mânca, să crească, să rodească. Când este lucrat cu suflet, pământul din Bărăgan nu îţi înşală niciodată aşteptările“, afirmă Ciulinaru.

Statistica Direcţiei Agricole Judeţene Călăraşi arată că Nana stă bine în topul producătorilor. În anul 2013, producţiile la hectar din judeţul Călăraşi aproape că s-au dublat faţă de anul trecut. La grâu şi la orzoaică s-au obţinut, în medie, 4.000 de kilograme la hectar, la orz - 4.154 kilograme la hectar, iar la rapiţă - 2.300 de kilograme la hectar. Cu cele 6.000 de kilograme la hectar de la grâu, Nana este printre fruntaşii din agricultură.

image

„Au venit deja  mai multe persoane să testeze piaţa pentru a-şi cumpăra o bucată de teren. Vor să investească aici, parcă li s-au deschis ochii. Logic, dacă Băsescu a cumpărat aici, înseamnă că a ştiut ce face! Că doar nu dă greş tocmai primul om din stat“, spune secretara Tudoriţa Nicolae.

Dar viaţa tot lipseşte din satul prăfuit al Bărăganului. Iar viaţa poate începe acum. 

„Pentru noi e o mare şansă. Acum, dacă familia Băsescu a deschis drumul şi altor investitori, poate o vom duce mai bine, iar localitatea noastră va prospera. Sunt multe familii care au copii. Dacă vând o bucată de teren, fac rost de bani pentru a-i ajuta. Cei care şi-au dat copiii să înveţe carte vor să-i poată ţine la şcoli, la Bucureşti. Apoi să le facă o casă celor tineri. Poate se întorc şi copiii noştri acasă, în sat...“, speră secretara Tudoriţa.(Sînziana Ionescu)

Preţul terenurilor a crescut deja

Preţul unui hectar de teren agricol de la Nana era estimat până mai ieri la 4.000-4.500 euro. Acum, de când cu valoarea adăugată de Băsescu, un hectar de la Nana nu se dă mai jos de 5.000 euro. Ultimul preţ!

"Încă din anii `70, comuna noastră a fost inclusă în manualele de agricultură pentru calitatea solului" Marian Dobre, agent agricol la Nana  

Fiica preşedintelui va plăti 30 de ani o rată lunară de 30.000 de lei


Ioana Băsescu a plătit pentru terenul de la Nana 1,3 milioane de euro, investiţie acoperită prin resurse proprii de 278.337 de euro şi printr-un credit contractat de la CEC Bank în valoare de 4,6 milioane de lei (1,03 milioane de euro). Preşedintele Băsescu a declarat săptămâna trecută că fiica sa a contractat acest credit întrucât el nu şi-ar fi permis din salariul său de şef de stat. Veniturile Ioanei Băsescu, de profesie notar, nu sunt însă cunoscute. Întrucât investiţia familiei Băsescu a stârnit un amplu scandal mediatic, fiica cea mare a şefului statului a făcut vineri public contractul semnat cu CEC Bank, dar şi contractul de vânzare-cumpărare a terenului de la Nana. Conform scadenţarului, Ioana Băsescu va plăti lunar, în următorii 30 de ani, o rată de 30.266 de lei.

Vânzătorul, o firmă de apartament

Contractul de vânzare-cumpărare s-a semnat cu firma Berfige SRL, persoană juridică, cu sediul social în Bucureşti. Micuţa firmă, cu un capital social de 200 de leo, este controlată de Mara Bertola (39 de ani) şi a fost reprezentată legal în această tranzacţie de Fioravante Bertola, în calitate de administrator. Atât Mara Bertola, cât şi Fioravante Bertola au cetăţenie italiană şi au domiciliu în Monaco.
Familia de investitori italieni Bertola şi-a păstrat o poziţie discretă în piaţa terenurilor imobiliare încă din 2009, când au înfiinţat firma Berfige SRL.
Tot în 2009, firma controlată de Mara Bertola a cumpărat mai multe terenuri în comuna călărăşeană Nana. Ion Tudor de la RoyalAgro este unul dintre fermierii care au lucrat până în această toamnă o parte din terenul achiziţionat de Ioana Băsescu. Până acum trei ani, el a fost şi proprietar pe 50 din cele 290 hectare care au ajuns în prezent în ferma „prezidenţială“.
„Am decis să vând pentru că nu câştigam foarte mult din agricultură, am zis să iau nişte bani să ridic o casă. Înţelegerea dintre mine şi italian (Fioravante Bertola - n.red.) a fost să îi vând terenurile, dar să le lucrez în continuare în arendă“, a explicat fermierul Ion Tudor, potrivit zf.ro.  
Firma familiei de italieni, fără niciun angajat, are patru ani de activitate, însă numai în 2012 a obţinut profit – de 145.493 de lei, la o cifră de afaceri de peste 295.000 de lei, iar datoriile au scăzut uşor la 3,6 milioane de lei.(Adina Vlad)

1,3
Milioane de euro este preţul plătit de Ioana Băsescu pentru terenul agricol de la Nana.

Disputa politică

Scandalul dintre Victor Ponta şi Traian Băsescu pe tema terenurilor de la Nana s-a aprins miercuri dimineaţă, când premierul  a cerut înfiinţarea unei comisii parlamentare pentru a ancheta acest caz. Miercuri seara, Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, care se afla într-o conferinţă de presă pe tema bugetului pe 2014 alături de premierul Ponta, a fost întrebat de un jurnalist de la Antena 3 dacă a fost sunat de preşedintele Băsescu pentru a nu-l schimba de la conducerea CEC Bank pe Radu Gheţea, preşedintele băncii care i-a aprobat creditul Ioanei Băsescu. „M-a sunat acum două-trei săptămâni, pentru că este în procedură de schimbare statutul CEC Bank privind schimbarea modului de administrare al acestei bănci şi cred că domnul preşedinte Gheţea a dat fuga la domnul preşedinte Băsescu să ceară sprijinul pentru a nu fi schimbat în eventualitatea în care se va schimba sistemul de conducere la CEC Bank. M-a rugat....“, a răspuns Chiţoiu.

În scurt timp, Preşedinţia a confirmat că Traian Băsescu l-a sunat pe ministrul de Finanaţe, pe 17 octombrie, şi „l-a avertizat să nu-l schimbe din funcţie pe preşedintele CEC Bank înainte de terminarea mandatului legal (în 2014 – n.r.), întrucât înlocuirea sa fără o motivaţie temeinică este de natură să creeze neîncredere în instituţia bancară“. O zi mai târziu, premierul Victor Ponta a cerut Corpului de Control al Prim-ministrului să facă verificări la Oficiul de Cadastru Călăraşi, judeţ în raza căruia se află terenurile achiziţionate de Ioana Băsescu.(Sebastian Zachmann)
 


 Vă recomandăm şi:

Fiica preşedintelui Băsescu, Ioana, a cumpărat 300 de hectare de teren agricol în comuna Nana

De la cine a cumpărat Ioana Băsescu terenul de 290 de hectare de la Nana: o firmă de apartament, fără niciun angajat, controlată de o familie de italieni

Contractul integral dintre Ioana Băsescu şi CEC Bank, în „Cazul Călăraşi“. Clauzele din spatele împrumutului de 4,6 milioane de lei, făcut pe 30 de ani

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite