Casa primului realizator de film din România aşteaptă oaspeţi. Se deschide cel mai frumos monument din Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din Bărăgan va putea fi descoperit de  călărăşeni. Clădirea “Ana şi Marinache Popescu”, situată pe strada 13 Decembrie şi construită înainte de anul 1880 , îşi deschise porţile, cu ocazia “Zilei Culturii Naţionale”, pe 15 ianuarie, începând cu ora 09.00.


În prezent, aici are sediul Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Călăraşi. Bijuteria arhitectonică a aparţinut unei familii înstărite. Este vorba despre Ana şi Marinache Popescu, negustori de cereale, care au avut un sigur fiu, Leon. Acesta a scris istoria cinematografiei româneşti, el fiind primul realizator de film din ţară.
„Pur şi simplu întâmplător am descoperit faptul că Leon Popescu, realizatorul primului film românesc, s-a născut la Călăraşi, şi a fost fiul Anei şi al lui Marinache Popescu. Casa în care acesta a locuit este actualul sediu al Direcţiei de Cultură. În timpul lucrărilor de modernizare am descoperit faptul că există picturi din momentul construcţiei “, a spus Sorin Danciu, directorul Direcţiei de Cultură.
 

Independenţa României a făcut furori

Filmul „Independenţa României“ a fost realizat în anii 1911-1912, şi avea ca subiect ilustrarea Războiului de Indepenţă al României. Premiera filmului a avut loc la cinematografiul „Eforie“ din Bucureşti. Filmul a fost apreciat în străinătate, fiind difuzat la Budapesta, Viena şi Paris. Leon Popescu a relizat o mare publicitate a filmului şi în Anglia.   

Leon Popescu s-a născut în anul 1864 şi a murit 53 de ani mai târziu, în 1917. Marinache Popescu, tatăl acestuia, un cunoscut negustor de cereale din secolul al XIX-lea, a construit casa, care a ajuns sediul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu şi care, timp de un a fost supusă unui proces de renovare. Casa familiei Popescu a fost donată statului român în anul 1927 pentru a servi învăţământului şi culturii. Clădirea a fost, de-a lungul timpului, şcoală de fete şi bibliotecă.

Restaurare de 2,3 milioane de lei

Renovată în urmă cu 5 ani, clădirea a “înghiţit” 2,3 milioane lei, refacerea făcând parte dintr-un program al Ministerului Culturii prin care au fost modernizate  Teatrele din Iaşi, Cluj şi Bucureşti, dar şi muzeul Antipa“. Lucrările au constat în modernizarea şi consolidarea sălilor, dar şi a picturilor de pe pereţi, descoperite între timp. Pe complexul cultural a fost montată, în luna mai 2011, o placă ce aminteşte de faptul că aici au poposit trei regi: Regele Mihai, Regele Carol I si Regele Ferdinand.

În urma lucrărilor de restaurare, clădirea, aflată într-o stare accentuată de degradare, a fost transformată într-un complex cultural splendid care va găzdui expoziţii, sesiuni ştiinţifice şi chiar o cafenea literară, amenajată într-o hrubă. „Este una dintre cele mai reuşite restaurări din judeţ şi se află pe lista celor 20 de monumente istorice refăcute printr-un program al Ministerului Culturii, printre care Teatrele din Iaşi, Cluj şi Bucureşti, dar şi muzeul Antipa“, a spus Sorin Danciu, dircetorul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu.
 

Vă recomandăm şi:

Proiect cultural. Satul de acum un secol, reînviat la Ciocăneşti, spectacol de tradiţii şi obiceiuri

Edificiul regal al culturii călărăşene, deschis publicului pe 15 ianuarie. În "Casa Ana şi Marinache Popescu" au poposit, de-a lungul vremii, trei regi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite