Călăraşi: Dervent, o oază de binecuvântare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creştinii din toată ţara vin în pelerinaj pentru a se ruga la izvorul tămăduitor şi icoana Maicii Domnului

Pachetul turistic lansat ieri la Constanţa este valabil in agenţii şi cuprinde cazare de patru stele plus vizitarea unor obiective culturale din Bucovina.
Mănăstirea Dervent este situată în judeţul Constanţa. De la Călăraşi puteţi ajunge trecând Dunărea cu bacul la Ostrov, după care urmaţi DN 3, spre Constanţa. Lăcaşul de cult se află la 25 de kilometri de Călăraşi, în satul Galiţa, comuna Ostrov. O oază de linişte şi binecuvântare, aşezată pe dealurile Dobrogei, Mănăstirea Dervent  a devenit celebră în urmă cu zeci de ani datorită miracolelor întâmplate aici. 

Izvorul Tămăduirii


Izvoarele istorice consemnează apariţia Derventului în secolul al IX-lea, întemeiată de călugări autohtoni. Scrierile vremii consemnează existenţa la Dervent a unei biserici de mânăstire, din secolul al XI-lea, distrusă în anul 1036.  Aşezământul cunoscut drept Mănăstirea Dervent este ctitoria monahului Elefterie Mihai (1929-1936) şi a fost ridicată pe locul unui cimitir creştin. Biserica, în formă de cruce, a fost construită după planurile arhitectului N. Săvulescu din Călărasi, şi apoi pictată în anii ‘70- ‘80. Complexul monahal pare un colţ de rai. Biserica cu hramul Sfintei Paraschiva, construită în stil bizantin, adăposteşte Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni. Printre grădinile cu flori se află şi chiliile călugărilor, dar şi locuri de cazare pentru creştini.

Crucile din piatră

Tot la Mănăstirea Dervent se găsesc şi cele două cruci din piatră, răsărite din pământ. Legenda spune că aceste cruci s-au ridicat pe locul unde au fost martirizaţi ucenicii Sfântului Apostol Andrei. O alee porneşte din curtea mănăstirii spre Răsărit. De jur-împrejur, sunt nuci bătrâni. După ce străbaţi cam 250 de metri ajungi lângă o construcţie din piatră, acoperită cu olană, cu două uşi laterale. În interior se află Izvorul Tămăduirii. Legenda spune că firicelul de apă a răsărit ca din senin după ce Sfântul Andrei, apostolul care a propovăduit creştinismul în Dobrogea, a lovit cu toiagul într-o piatră.

Pelerinii cred că apa izvorului are puteri dumnezeieşti şi vindecă bolile.


În fiecare an, mii de oamnei se adună la Mânăstire pentru a lua apă din Izvorul aflat în apropierea lăcaşului de cult. „Sunt oameni bolnavi, cu credinţă în Dumnezeu, care vin pentru a-şi găsi vindecarea“, spune părintele stareţ Andrei Tudor. Mănăstirea este una dintre cele mai vizitate lăcaşe de cult din ţară. foto: adevărul


Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite